torsdag, december 06, 2007

Regeringen nyktrar till om klimatmålen

Regeringen vill mildra EU:s nya klimatkrav. Men oppositionen tycker att näringsministern skämmer ut Sverige. Rimligen är detta ännu ett överbud. Alla som är insatta inser att Sverige inte kan öka andelen förnybar energi med 15 procent till 2020. Älvarna är i fara.

Idag i SvD 6/12 pekar statsminister Fredrik Reinfeldt på att "många EU-länder inte har infört koldioxidskatt, som är ett av de styrmedel som FN anser mest effektivt ur klimatsynpunkt". Reinfeldt säger:
"Om man inte ens använder styrmedlen, då kan man inte åstadkomma omställningen."
I mars 2007 beslutade EU-toppmötet att utsläppenn av växthusgaser skulle minska med 20 procent till 2020 jämfört med 1990. Dessutom skulle andelen förnybar energi öka till 20 procent i EU. Denna andel idag uppger SvD till "drygt 8 procent" (KVA anger biobränslen till 4,4 procent och att detta motsvarar 2/3 för EU, vilket blir ca 6,6 procent för all förnybar energi).

Den svenska regeringen var pådrivande för fastställandet av dessa målsättningar. Men ironiskt nog får Sverige tillbaka för denna aktivism i form av ett helt orealistiskt krav på ökning av den förnybara andelen, vilket jag skrev om i söndags. Det ledde till att näringsminister Maud Olofsson i måndags i Bryssel försökte övertyga EU:s energikommissionär Andris Pielbags att Sverige inte borde drabbas av ett alltför omfattande åtagande. En mera allmänt hållen propå fann också i den debattartikel i DN som alliansens partiledare kom med igår.

En ökning av den förnybara andelen från enligt vissa uppgifter nästan 40 procent till 55 procent motsvarar en utbyggnad på 90-97 TWh. Enligt vetenskapsakademin kan produktionen av biobränslen öka med ca 40 TWh (inkl 8 TWh torvbränning). Enligt energimyndigheten kan vindkraften kanske öka med 29 TWh (från 1,4 till 30). Det betyder alltså att krav därutöver rimligtvis förutsätter en utbyggnad av vattenkraften. Våra orörda älvar måste kanske offras för att Sverige skall leva upp till sitt mål att alltid "gå före".

En som är farligt nära denna ståndpunkt är Thomas Östros (s) som i ett uttalande för TT går emot Maud Olofssons ansträngningar i Bryssel med orden: "Olofsson skämmer ut Sverige". Han menar att socialdemokraternas tidigare förslag skulle leda till att man kunde komma upp i 47 procent förnybar andel.

Men det är ändå en god bit kvar till 55 procent. Socialdemokraterna vill tillsammans med vänsterpartiet och miljöpartiet att näringsministern kommer till riksdagen och förklarar sig. Är det inte istället dessa partier som borde förklara hur den förnybara andelen skulle kunna byggas ut med mer än 90 TWh utan att älvarna offras?

Andra bloggar om: , , , , , , , , , intressant.se

Etiketter:

1 Comments:

At 08 december, 2007 13:18, Blogger Elling said...

http://www.torium.se/

 

Skicka en kommentar

<< Home