tisdag, juni 17, 2008

Solaktiviteten kan påverka klimatet säger svenska forskare

I Vetenskapsradion intervjuades idag två svenska rymdfysiker. De var båda försiktiga och ville inte framträda som politiskt inkorrekta. Men de betonade att solens aktivitet kan betyda mycket för den pågående uppvärmningen och dess avstannande just nu.

Vetenskapsradion leddes idag 17/6 av Camilla Widebeck som först intervjuade Henrik Lundstedt på Institutet för rymdfysik i Lund. Han menade att IPCC ger en alltför förenklad bild av solens inverkan på klimatet. Men han ville inte gå in på detaljer. Han beskrev hur solens korona genom plasmautsläpp påverkar jorden både genom partiklar och magnetfältet. Det skulle vara konstigt om solen inte hade någon påverkan på troposfären när det är helt klart att inverkan är kraftig högre upp, menade han. Lundstedt var övertygad om att solen hade större påverkan på klimatet än koldioxiden. Men eftersom CO2 inte var hans forskningsområde ville han inte uttala sig ytterligare.

Den andra forskaren i rymdfysik som framträdde var Rickard Lundin i Umeå. Han pekade på att Mars har 20 gånger mera koldioxid i atmosfären men ändå är temperaturen minus 50 grader. Mars ligger visserligen längre bort men han ansåg ändå att det var något som inte gick ihop. Lundin hävdade att solaktiviteten har en påtaglig effekt på jordens klimat. Ett sätt att mäta denna aktivitet är att studera frekvensen av solfläckar. Här pekade han på Maunders minimum 1645-1715 men också till en kortare period i början av 1800-talet. Att temperaturen varit ovanligt låg under dessa perioder ansåg han vara klarlagt.

Solaktiviteten är cyklisk men också långsiktigt varierande. Låg solaktivitet (som indikeras av låg frekvens solfläckar) leder enligt teorin om påverkan på magnetfältet till svalare klimat. Just nu befinner vi oss i det utdragna slutskedet av en solfläckscykel och kan förvänta oss svalare klimat. Här pekade Lundin på att temperaturökningen nu avstannat eller tom börjat sjunka. Hur det går kan vi dock inte utvärdera förrän om fem, sex år när solfläcksmaximum väntas inträffa.

Det korta programmet kunde inte närmare beskriva hur sambanden skulle kunna se ut. Att det inte finns någon konsensus om IPCC:s bild inom den aktiva forskarvärlden är dock ett intressant resultat. Det är inte bara några få pensionerade experter som har avvikande uppfattningar.

Andra bloggar om: , , , , , , , , intressant.se

Etiketter:

4 Comments:

At 17 juni, 2008 20:08, Anonymous Anonym said...

Sanningens spridningshastighet

Svensmark skrev boka "The Chilling Stars" i 2006. Den trycktes 2007. Den leses av etablissemanget 2008. 2009 blir vi kan hända av med den CO2plågan i den politiska debatten och kan börja diskutera det verkliga problemet : Hur producera nok energi och drivmedel
Svar : Med thoriumsaltsmeltereaktorer respektive hydrogen/ammoniakk

Det kommer ta et par år innan det kommer upppå bordet till dom som har betalt för att veta och ta rätt beslut. Förhoppningsvis et då inte en drös idiotiska investeringar gjord i mellantiden.

Nästa bomb Danne :
Kopparkapseln korroderar på 50 år i SKBs metod för slutförvar.
Det kan du se her :
http://www.affarsvarlden.se/multimedia/archive/00027/Peter_Szak_los_27550a.pdf

Denna infekterade debatten har rasat i tiotals år men har nu toppat seg inför lokaliseringsbeslut. Hela gänget på KTH står manngrant bak varningen sedan et par år tilbaka.
Ignoreras larmrapporten när beslut tas om slutförvar, blir det storbråk i miljödomstolen.

Lösningen er enkel : Konstruera om slutförvaret til ökenmiljö och maksimera korrosionsskyddet. Då kan man få 1000 år. Som råkar vara den tid rymd som krävs för förvar av lågaktivt avfall från thorium saltsmältereaktor.
Det högaktiva avfallet kan brännas i thoriumrekatorn. Alla problem lösta mao.

Det tar vel 10 år innan alla VIPs har orkat genom denna tankekädjan.

Hälsningar Disen

 
At 17 juni, 2008 20:30, Anonymous Anonym said...

Ooops

Glömde Peak uranium.
Peak Uranium och Peak Engineering kommer att sätta effektivt stopp för konvensjonelle vattenreaktorer/megaprosjekt. Uranet forsvinner desto fortare från 60 til 30 års horisont om antalet reaktorer fördubblas från 450 til 1000.

Innan etabliseemanget har orkat räkna går det säkert 2 år till.

Thoriumreaktorer kan produseras som Scaniabilar.

www.torium.se

Hälsningar Disen

 
At 17 juni, 2008 23:52, Anonymous Anonym said...

Hör inte direkt till klimatskeptikernas skara men har intresserat mig en del för deras argumentation, som följer flera olika linjer, vilket nog kostar dem en del trovärdighet. Samma gäller nog ett drygt tonfall som många av dem excellerar i.
Ändå kan det inte förnekas att den globala temperaturen har stått still 10-12 år nu, och t o m rasat en del extra förra månaden. Klimatalarmisterna borde också
ändra sitt nedlåtande tonfall. Det finns ett problem och solfläckarna lyser med sin frånvaro.

 
At 18 juni, 2008 08:15, Anonymous Anonym said...

Hej på dej, du som er känslig för tonfall :
For å fronte stora firmor och mäktige intressen fins ju dom der gallionsfigurerna som skal sälja inn skiten. Dom har påkerfejs, gummitryne eller hög mysfarbrorindex. Sånn måste det kan hända vara, några har mer karisma, skådistalang och uppvisad trovärdighet enn andra. Kall det Reaganteflonet eller vDkompetens.

Problemet er at detta Reaganteflon inte går att kombinera med genuin kompetens. 1% av oss har INTJ på MBTI-skalan. Vi blir aldri chefer men vi vet det mästa innan det händer i 99 fall av 100. Våran lott er altså att använda all våran introverte energi på at övertyga Reaganteflonet om hur det ligger til. Det er en extrem otacksam uppgift. Denna skism har blivit katastrofal i det hypermediatiserade samhället. Du själv er et bevis på det. Istället för att orka lägga ner lite intellektuell innsats på dom givna länkarna, får vi som vet en läxa om tonfall. Ni borde istället kyssa våra boots för vi sätter liv och karriär inn på att få Reaganteflonet att orka bry seg.
Har du inget sakligt att innvända, var god åtminstone h_ll k_ft. Jag behöver inte försvara mitt kravattval eller ansiktsmin för att föra fram et budskap. Du skulle ju kan hända kunne tänka deg att att mitt genuina engagegment möjligen er ett klockrent täcken på att man kan ha rätt i sak ?
Vi diskuterar världens vara eller inte vara och så får blir man bemött med tonfall.

Det er lätt att hänfalla til nostalgi om att det var mer kompetens i toppvåningarna förut.
Idag risikerer Sahlin bli Sveriges nästa statsminister til trots för hennes kompletta inkompetens både intellektuelt och CV-mässig. Det er klart väljarna röster bland dom fåren som erbjuds men en kunne ju hoppas på att hon hade sållats bort av strategerna för länge sen.

 

Skicka en kommentar

<< Home