söndag, januari 30, 2011

Spanjorerna verkar obekymrade

Jag är nu på besök i Spanien - närmare bestämt i Barcelona. Även om det var 12 grader tyckte jag det var kyligt. Men spanjorerna verkar inte vara modfällda när det gäller kommersiella aktiviteter. Det är full fart på konsumtionen och shoppinggatan Avenida Portal de l'Angel var svart av folk (en bred gågata som går parallellt med La Rambla de Catalunya).

Mina intryck är naturligtvis subjektiva. Spanien dras med en allvarlig fastighetsbubbla som kunde byggas upp genom den låga räntan som ECB höll i många år. En rad av sparbankerna har synnerligen allvarliga problem. Men annars har Spanien inte en alarmerande hög statsskuld och den har inte heller ökat så mycket som i andra Piigs-länder (blart 9/12-10). Spanien har rimligtvis en god chans att klara sig från räddningsoperationer från övriga EU som drabbade Irland.

Att få hjälp från EU är förenat med krav på kraftiga åtstramningsåtgärder som ska visa att man vill göra bot och bättring. Men egentligen är det inte nödvändigt att slå till mot den inhemska ekonomin mer än vad som behövs för att reducera underskottet i utrikeshandeln. Dessvärre har alla motåtgärder mot kriserna sedan 1990 varit mer drastiska än så (blart 28/10-10). Det inkluderar även Sverige som drabbades av en viss tillbakagång under andra hölften av 1990-talet. Det gäller att göra intryck på investerarna som sköter utländska aktiefonder, försäkringsbolag och pensionsfonder så att de tror sig kunna våga att satsa på ett "krisland".

Krisen i Egypten har också medfört oro för satsningar i tillväxtländer (SvD). Om oron sprider sig till oljeländerna kan naturligtvis situationen bli allvarlig. Svaga länder med underskott i utrikeshandeln har inte råd att dessutom betala mer för oljeimporten. Men om krisen begränsas till Tunisien, Egypten och Jemen eller liknande länder finns det ingen saklig anledning till oro. Det tråkiga är att det inte alltid är sakliga skäl som avgör hur investerarna ser på olika länder.

Kommer den politiska krisen att spridas till Algeriet och Marocko? Jag reser vidare till Marocko och kan kanske få några intryck därifrån. Det betyder att min tillgång till internet blir begränsad en tid framöver. Jag hoppas dock få möjlighet att publicera en analys, som jag har på gång, av det svenska jobbskatteavdragets övergripande effekter så småningom.


Etiketter:

10 Comments:

At 31 januari, 2011 08:06, Blogger Per-Olof said...

"Det är full fart på konsumtionen och shoppinggatan......"

- Du ska inte undersöka konsumtionen. Det är bättre att undersöka produktionen eftersom det är produktionen som skapar konsumtionen.

Hög konsumtion i Spanien kan på kort sikt bero på att penningmängden ökar i snabbare takt än i andra EURO-länder. Därmed ökar också importen av konsumentvaror.

För låg ränta och ökad konsumtion genom att penningmängden ökar, leder på längre sikt till lägre produktion och till lägre investeringar inom näringslivet. Detta beror på att konsumtionen alltid är den sista händelsen i en ekonomi.

Pengarna (och de fysiska resurserna) måste först användas till investeringar och därefter till produktion i en lång produktionskedja. Den näst sista händelsen i kedjan är försäljning av konsumentprodukter och den sista är konsumtionen.

Om man låter konsumtionen öka först i kedjan, kommer investeringarna och produktionen att bli lägre. Pengarna (och de fysiska resurserna) är alltid knappa och konsumtion av resurserna leder alltid till att färre resurser kan användas till investeringar och till produktion.

 
At 31 januari, 2011 21:11, Blogger Bengterikj said...

Kan man anta att svensk politik har missat det som Per-Olof påpekar? Framförandra socialdemokrater vill ju höja bidrag, minska klyftor och öka jämlikhet med baktanke att konsumtion skall få fart på ekonomin.

 
At 01 februari, 2011 14:18, Anonymous Ola said...

Hej danne läs detta
"Kall fusion – nu ska den vara klar för produktion"
http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/energi/article3073394.ece

se 60 min

http://www.cbsnews.com/video/watch/?id=4955212n
det verkar som det fungerar, hur kommer det att påverka värlsekonomin?
stenåldersjägare- jordbuk- industri- nu obegränsad energi.

 
At 04 februari, 2011 00:24, Anonymous Anonym said...

Vad handlar det om?

Hög konsumtion i Spanien kan på kort sikt bero på att penningmängden ökar i snabbare takt än i andra EURO-länder. Därmed ökar också importen av konsumentvaror.

Vad handlar det om?

Guelphs and Ghibellines

shlomo sand

Banking With Hitler

THE SECRET HISTORY OF THE ATOMIC BOMB WHY HIROSHIMA WAS DESTROYED
The Untold Story by Eustace C. Mullins


Vad handlar det om?

Hög konsumtion i Spanien.... eller?!.,

Philip Dru Administrator : a Story of Tomorrow 1920 - 1935 by Edward Mandell House
http://www.gutenberg.org/ebooks/6711

 
At 05 februari, 2011 16:12, Anonymous Anonym said...

Danne skriver:
"Kommer den politiska krisen att spridas till Algeriet och Marocko? Jag reser vidare till Marocko och kan kanske få några intryck därifrån. Det betyder att min tillgång till internet blir begränsad en tid framöver."
Så lyssna:
Webster Tarpley - Egypt's CIA / Soros Color Revolution

 
At 12 februari, 2013 15:20, Anonymous Anonym said...

Hey there just happened upon your blog via Bing after I entered in, "Blogger: Skattepolitik och samh�llsfilosofi" or something similar
(can't quite remember exactly). Anyhow, I'm pleased I found it because your subject material is exactly what I'm looking for (writing a university paper) and I hope you don't mind if I gather some material from here and I will of course credit you as the
source. Thank you very much.

Feel free to visit my webpage ... oxygenate
My weblog ... titular

 
At 12 februari, 2013 19:26, Anonymous Anonym said...

Hello! Quick question that's entirely off topic. Do you know how to make your site mobile friendly? My weblog looks weird when viewing from my iphone. I'm trying to find a theme or
plugin that might be able to fix this problem. If
you have any recommendations, please share.
Thank you!

My web blog: ingenuity
Here is my web site ... bludgeon

 
At 22 februari, 2013 15:34, Anonymous Anonym said...

Hiya! This is the third time visiting now and
I just wanted to say I truley get pleasure from reading through your blog website.
I decided to bookmark it at reddit.com with your title: Blogger:
Skattepolitik och samh�llsfilosofi and your URL: http://www.

blogger.com/comment.g?blogID=10727300&postID=725939465897614779.
I hope this is alright with you, I'm trying to give your wonderful blog a bit more visibility. Be back soon.

My web site: rotting chemical

 
At 23 februari, 2013 21:37, Anonymous Anonym said...

Browsing delicious.com I noticed your site book-marked as: Blogger:
Skattepolitik och samh�llsfilosofi. Now I am assuming you bookmarked it yourself and wanted to ask
if social bookmarking gets you a large amount of targeted traffic?
I've been contemplating doing some bookmarking for a few of my websites but wasn't certain if it would produce any positive results.

Thank you so much.

Also visit my web site - dekorativno

 
At 07 mars, 2013 05:58, Anonymous Anonym said...

My programmer is trying to convince me to move to .net from PHP.
I have always disliked the idea because of the costs.
But he's tryiong none the less. I've been using Movable-type on numerous websites for about a year and am anxious about switching to another platform.
I have heard very good things about blogengine.net.

Is there a way I can transfer all my wordpress content
into it? Any kind of help would be greatly appreciated!


my website :: pc

 

Skicka en kommentar

<< Home