lördag, januari 12, 2013

Centerns spetsiga program slår tillbaka?

Idéprogramgruppen förstod inte att de "medvetet spetsiga" förslagen kunde slå tillbaka mot hela frihetsprogrammet och partiet självt. Kritiken mot allt "nyliberalt" är fortfarande helt obalanserad. Dessutom kan det finnas dolda motiv.

I Ekots lördagsintervju 12/1 2013 framträdde miljöborgarrådet i Stockholm, Per Ankersjö (C) som varit ordförande i Centerpartiets idéprogramgrupp. Han intervjuades av Pontus Mattsson. Inriktningen på programmet skulle vara tydligare och kortare än det tidigare programmet. "Frihet", kunde det summeras med, sa Ankersjö. De stora skattehöjningarna i kommunerna med 13 kr till 2035 enligt SKL var en viktig utgångspunkt.

Fri invandring diskuterades. Det var det "enda logiska ställningstagandet" enligt programmet påpekade Mattsson. Men varför andra partier inom alliansen inte kommit fram till den slutsatsen framkom egentligen inte. Invandringen ska ses som en möjlighet och tillgång och inte en belastning, sa Ankersjö.

Månggifte var nästa fråga. Det var spetsigt formulerat för att tvinga fram en diskussion. Politiker ska inte lägga sig i människors privatliv. Men är detta inte ett utflöde av patriarkala system? Det ska inte automatiskt kopplas till sådant som vi inte tycker om. Politikens domäner måste tydliggöras.

Arvsrätten diskuterades. C vill att föräldrarna ska kunna göra barnen arvlösa? Detta har vi inte tydliggjort och diskussionen borde fortsätta. Det var en bisats.

Skolplikten ska omvandlas till en läroplikt. Bakom detta ligger landsbygdens överlevnad. Byskolor läggs nu ner i snabb takt. Systemet finns i Finland. Det handlar inte om att slippa bli utbildad eller gå i skolan när det känns obekvämt.

Staten bör vara så liten som möjligt. Det finns klara förebilder i programmet från 1912. Men det var inte fråga om sjukvård eller skola. Kanske kultur. Ingen nattväktarstat dock. LAS bör kanske inte finnas kvar? Sådan detaljnivå har vi inte gått in på, sa Ankersjö. Personligen tyckte han att lagstiftningen borde lättas upp. Arbetsmarknadens parter kunde ta ett större ansvar.

Decentralisering skulle möjliggöra lokal beskattning. Områden med stora rikedomar (Norrland) levererar pengarna till Stockholm. [Skatt på vattenkraft]

Olika socialbidrag och a-kassa? Svaren var oklara.

Reaktionerna har blivit starka. Det var väntat enligt Ankersjö. Vi behöver en värderingsdebatt. Men det har blivit mera än vi trodde. Det är dock bra att det kommer fram att det finns olika uppfattningar i partiet. Omfördelning fanns tydligen inte med i programmet - några byter kök efter fem år medan andra inte kan köpa nya skor till barnen.

Planen för debatten efter programmets presentation har inte följts. Partiledningen uttalar sig trots att man inte skulle det. Ankersjö trodde att det skulle landa bra. Glöden höll på att bli en brasa och då gick partiledningen in. Stämma i slutet av mars. Först då kan vi göra en utvärdering. Ankersjö står dock fortfarande bakom alla förslagen. Vi skrev det spetsigt och ville inte kompromissa i förhand. Då skulle det ha blivit urvattnat.

Hur kan socialliberaler och nyliberaler samsas i samma parti? Det blir problematiskt med dessa etiketter, menade Ankersjö. Skillnaderna kanske inte är så stora.

Varför har Centerpartiet gått tillbaka sedan 1970-talet? Det är otydligheten, menade Ankersjö. I slutändan blir vi tydligare nu trots att våra förslag missförståtts. (Tidigare artikel 11/1)

Pontus Mattsson är inte en lika vass utfrågare som Tomas Ramberg, som nu blivit politisk kommentator på Ekot. Per Ankersjö kunde därför klara sig ganska bra. Men objektivt sett måste han väl som ordförande för idéprogramgruppen på nio personer ha haft ett avgörande ansvar för strategin med programmet och dess utformning.Vi fick inte klarhet i hur han ser på möjligheten att programförslaget slår tillbaka och försvagar partiet.

Debattklimatet i Sverige är fortfarande sådant att allt som kan beskrivas som "nyliberalt" kommer att utsättas för en tillspetsad debatt. Det gäller idag likaväl som för 30 år sedan. När jag själv presenterade en idé om skattefinansierade servicecheckar i början av 1980-talet (bart feb-10) kastade sig kritikerna med massmedias hjälp över denna "tokiga idé" som de beskrev som att den offentliga sektorn utom försvar och rättsväsende skulle läggas ned i den mån folk inte själva hade råd att betala för tjänsterna direkt ur fickan. Idag har en hel del av mina idéer förverkligats på ett traditionellt pragmatiskt sätt (jan-12).

Det är klart att månggifte, avskaffad arvsrätt, fri invandring, avskaffad skolplikt och platt skatt som ingår i en "nyliberal attack" kommer att mötas av överdrifter som är lätta att göra sig lustig över och avfärda som omöjliga utopier. Det måste Ankersjö ha räknat med. Möjligen missbedömde han medias villighet att spela med i motattackerna. Men fenomenet att bilda drev borde inte ha varit obekant. Därför borde gruppen varit försiktigare eller ha haft en "plan B" att ta till om utvecklingen höll på att gå överstyr.

Om man ser till arbetarrörelsens strategi i lanseringen av nya tankar, såsom ekonomisk demokrati och löntagarfonder, har man först producerat ett stort studiematerial och bildat studiegrupper som skulle komma med synpunkter innan det färdiga programmet presenterades. En gång gick det snett. Det var när LO släpptes lös med egna studiegrupper om löntagarfonder som på kort tid utmynnade i det radikaliserade förslaget på LO:s kongress 1976. Partiet fick inte säga sitt och resten av samhället såg sig ställt inför fait accompli med ett förslag som kunde beskrivas som successiv socialisering utan någon konkret nytta.

Nu är Centerpartiet inget LO och framför allt inget 70-talsLO som då sågs som helt tongivande för samhällsutvecklingen. Inte kommer det att bli månggifte eller avskaffad arvsrätt för att ett litet parti som kanske åker ur Riksdagen möjligen ställer sig bakom sådana idéer. Min hypotes är istället att det är inslaget med "fri invandring" som väcker anstöt och kanske rädsla. I dagens läge ser många hur stora flyktinggrupper kommer till Sverige för att gå arbetslösa i 7-10 år och där kommunerna får svårigheter med försörjningen. Men det är inte rumsrent att kritisera denna politik. Därför ger sig denna kritiska opinion på de andra inslagen i idéprogrammet. Att programgruppen kanske främst avsett arbetskraftsinvandring är det ingen som tar notis om.

Det är riskabelt att lansera tankegångar som kan missuppfattas. Därför borde man inte ha lanserat flera olika sådana tankegångar i samma förslag. Nu uppstår en oklarhet om vilket förslag kritikerna egentligen är emot när man kan säga att alltihop måste göras om.

En helt annan kritikpunkt är att Centerpartiets presidium och andra centralt placerade talespersoner gick ut och hade synpunkter i förväg. Det var inte meningen enligt den överenskommelse som tydligen fanns. De vanliga medlemmarna skulle först få säga sitt, var tanken. Visar inte detta att Annie Lööf har ett problem med sin auktoritet och förmåga att leda partiet? Men hur ger hon en reprimand åt sina viceordföranden? Hon är rimligtvis försvagad och borde kanske ställa sin plats till förfogande om inte t ex Anna-Karin Hatt avgår. Ett alternativ kunde vara att Lööf så småningom utnämner en annan minister på IT-posten som straff.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , intressant.se

Etiketter: , ,

9 Comments:

At 12 januari, 2013 17:26, Anonymous Anonym said...

Centerns landsortsfolk är överkörda av Stureplanscentern.
En Center där lokala beslut bör styra mer än centrala vill nu att hela världen skall reformeras så fri migration blir möjlig.
Idealismen har fått realismen att verka futtig.
Inte undra på att folk som lever här och nu ser andra partier som mer attraktiva.

 
At 12 januari, 2013 17:37, Blogger sven said...

Det har definitivt varit fel att försöka göra centern till ett libertarianskt parti.
Nu är inte jag libertarian men det skulle vara en frisk fläkt i Sverige med ett riktigt libertarianskt parti.

 
At 12 januari, 2013 17:50, Anonymous Per said...

Har svårt att förstå varför avskaffad arvsrätt är så radikalt. Ända fram till sitt sista andetag har man rätt att göra vad man vill med sina tillgångar. Varför är det radikalt att utsträcka den idén till att även omfatta sitt arv?

 
At 13 januari, 2013 10:05, Anonymous Per Fredö said...

Det ekonomiskt mest kontroversiella förslaget från denna nyliberala idégrupp är ändå föslaget om att införa plattskatt.

Det lär också vara något som centern har försökt få gehör för i budgetförhandlingarna.
Påstås det.

Det lär inte heller vara genmförbat oaktat att detta finns en del beaktansvärda argument för en sådan skattemodell.

Nu är det ändå så att våra inkomstskatter blir plattare, eftersom gränsen för statlig inkomstskatt ändå har höjts.

Och de största skillnaderna i inkomstskatter har därtill att göra med att kommunalskatterna skiljer sig åt markant.

Centerförslaget om platt skatt är också bara något som denna programgrupp ser som realistiskt iendast ett längre tidsperspektiv.
Alltså ännu ett visionärt förslag.

Det vittnar därmed om att de centerpartister, som vill ha en mer pragmatisk politik, definitivt kommer att säga ett nej.

Det lär bli fortsatta kontroverser.

 
At 13 januari, 2013 12:47, Anonymous Anonym said...

international best dating sites http://loveepicentre.com/ dating a poor girlfirend

 
At 09 februari, 2013 17:16, Anonymous Anonym said...

free ebook on human anatomy http://audiobookscollection.co.uk/it/Critical-Food-Issues-2-volumes-Problems-and-State-of-the-Art-Solutions-Worldwide/p227654/ free sex secrets ebook [url=http://audiobookscollection.co.uk/de/Managing-Visitor-Attractions-Second-Edition-New-Directions/p226629/]chess ebook download free[/url] free how to tattoo ebook

 
At 04 mars, 2013 17:32, Anonymous Anonym said...

panasonic pv gs9 software http://buysoftwareonline.co.uk/category-100-113/Music-Software?page=22 medical terminology software for palm os [url=http://buysoftwareonline.co.uk/es/product-35541/Intaglio-3-2-MacOSX]computer drawing pad and software[/url] small law office accounting software
[url=http://buysoftwareonline.co.uk/product-37205/MEDA-MP3-Splitter-3-2]MEDA MP3 Splitter 3.2 - Software Store[/url] brigade software
[url=http://buysoftwareonline.co.uk/es/product-36586/Microsoft-Windows-7-Ultimate-x32-Spanish][img]http://buyoem.co.uk/image/5.gif[/img][/url]

 
At 07 april, 2013 02:17, Anonymous Anonym said...

[url=http://certifiedpharmacy.co.uk/catalogue/s.htm][img]http://onlinemedistore.com/12.jpg[/img][/url]
state of california pharmacy http://certifiedpharmacy.co.uk/products/speman.htm cvs pharmacy seminary place [url=http://certifiedpharmacy.co.uk/products/tricor.htm]samples of personal essays for pharmacy schools[/url]
natural weight loss pharmacy http://certifiedpharmacy.co.uk/products/trental.htm journal hospital pharmacy facts and comparisons [url=http://certifiedpharmacy.co.uk/products/cialis-professional.htm]cialis professional[/url]
acpe pharmacy http://certifiedpharmacy.co.uk/products/levitra-professional.htm walmart pharmacy tech wages [url=http://certifiedpharmacy.co.uk/products/lisinopril.htm]eckerds pharmacy[/url]
pharmacy tropical http://certifiedpharmacy.co.uk/products/yasmin.htm international pharmacy cyprus [url=http://certifiedpharmacy.co.uk/products/eriacta.htm]eriacta[/url]

 
At 08 april, 2013 08:00, Anonymous Anonym said...

Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

 

Skicka en kommentar

<< Home