måndag, januari 28, 2013

Improviserat mord på Palme enligt GW Persson

Ingen stor konspiration låg bakom. Halvgalen agent beordrade sin handgångne man att mot ersättning utföra det genom att skugga Palme från Gamla Stan. Men varför väntade operatören tills Palme kom till Tunnelgatan?

I det tredje avsnittet av fyra i TV-serien "En pilgrims död", som sändes i går kväll, fick vi se hur mordet gick till. Serien bygger på professor Leif GW Perssons bok Välfärdsstatens fall. Persson har länge drivit tesen att det s k polisspåret borde ha utretts tidigare. Tanken har varit att någon inom säkerhetspolisen eller militären ansåg sig ha haft patriotiska skäl att mörda Palme (bloggartikel om Riksbron som mordplats 1 mars 2006).

Mitt intryck är att GW i stort sett överger hela konceptet om en stor konspiration med telefonavlyssning och rader av mördare ute på sta'n försedda med walkie-talkies. Som händelseförloppet framställdes i TV var det fråga om en hastigt improviserad hämndaktion mot socialdemokratin där Palme var den ledande företrädaren. Utlösande faktor var att Palme avbeställde livvaktsskyddet.

En halvgalen Säpo-anknuten aristokrat (Claes Valtin) har blivit en belastning för Säpo och får order att avveckla sin verksamhet som något slags "smutsjobbskonsult". Han får uppfattningen att detta är politiskt betingat och blir därför extra förbittrad på socialdemokraterna. När han uppe på Säpos kontor får höra att Palme avbeställt livvaktsskyddet och eventuellt ämnar gå på bio för att se någon film om Mozart ringer han till sin hejduk Hedberg. Denne får i hast instruktioner och en revolver som Valtin "lånat" på polishuset.

Hedberg håller vakt utanför tunnelbanan vid Gamla Stan och skuggar sedan makarna Palme till biografen Grand. På något närliggande café inväntar Hedberg sedan att filmen ska ta slut. Därefter följer han efter makarna Palme på Sveavägen söderut och skjuter Olof Palme med två skott utanför Dekorima. Han springer sedan uppför trapporna och försvinner på Birger Jarlsgatan.

Vi kommer sannolikt att i det fjärde avsnittet att få höra att ett vittne längre in på Tunnelgatan sett mördaren springa förbi och att detta inte var Christer Pettersson, som vittnet kände till utseendet. Detta har dock undertryckts av Palme-utredningarna. Orsaken är oklar men vi ska väl få information om en vecka.

GW Persson lanserar uppenbarligen inte något riktigt polisspår som har något slags patriotiskt motiv som drivkraft. Här är det fråga om personlig hämnd och någon sorts materiell belöning för förövaren. Den första frågan är då huruvida en känsla av otack och avvecklad verksamhet räcker som drivkraft för att i all hast beställa ett mord på Palme. Denne hade enligt framställningen inte något att göra med att Valtin blev avvecklad.

Den andra frågan är hur GW anser att mördaren kunde följa efter makarna Palme i tunnelbanan när spärrvakten inte har vittnat om att någon följde efter.

Den tredje frågan är huruvida en erfaren "operatör" som Hedberg skulle vänta så länge med att skjuta Palme. Är det inte istället ett beteende som vi kan vänta av en osäker amatör som inte är riktigt säker på vad han vill? Det troliga hade ju varit att makarna Palme skulle ha tagit en taxi utanför Grand. Då hade operatören Hedberg missat hela uppdraget.

En mycket troligare teori är att en ensam, hatisk person sett Palme gå in på biografen. Därefter hade han haft tid på sig att skaffa ett vapen och sedan vänta på ett lämpligt tillfälle att skjuta.  Som osäker amatör tänkte han inte på att Palme kunde ta en taxi utan väntade istället på ett lämpligare ställe att skjuta på än direkt utanför biografen Grand.

Operatören Hedberg, som i TV-serien redan är utrustad med en revolver före biografbesöket, skulle rimligtvis senast ha skjutit Palme uppe i trappan från tunnelbanan vid Rådmansgatan. Där skulle det exakta händelseförloppet ha dolts ifrån insyn från Sveavägen. Flyktvägen hade varit nästan lika idealisk som vid Dekorima. Mördaren hade svängt åt vänster efter några meter och in på Rådmansgatan. Efter ett kvarter skulle han ha sprungit uppför trapporna mot Universitetets gamla kårhus. Förföljande bilar hade inte kunnat följa efter. Ovanför trapporna fanns t ex Spökparken att försvinna i.

Det verkar ganska uppenbart att Leif GW Perssons teori om hur Olof Palme mördades är orealistisk.

AB. Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , intressant.se

Etiketter:

10 Comments:

At 28 januari, 2013 20:29, Anonymous Per said...

Mitt intryck är att GW i stort sett överger hela konceptet om en stor konspiration med telefonavlyssning och rader av mördare ute på sta'n försedda med walkie-talkies.
Har GW någonsin förespråkat en stor konspiration?

 
At 28 januari, 2013 20:47, Anonymous Per said...

Den andra frågan är hur GW anser att mördaren kunde följa efter makarna Palme i tunnelbanan när spärrvakten inte har vittnat om att någon följde efter.
Låter väl ganska troligt att spärrvakten inte skulle lägga märka till det. Om förföljaren låter ett antal personer gå före genom spärren, hur skall spärrvakten sen kunna säga att makarna Palme var förföljda? (rimligtvis en del folk i rörelse vid t-banan i gamla stan).

 
At 28 januari, 2013 20:59, Anonymous Per said...

En mycket troligare teori är att en ensam, hatisk person sett Palme gå in på biografen.
Hur troligt är det att en person som är hatisk mot Palme råkar se honom där och sedan kan ordna ett vapen på kort tid? Låter ju inte så troligt det heller.

 
At 28 januari, 2013 21:59, Blogger Martin Gustavsson said...

http://olivgronapartiet.wordpress.com/2013/01/27/fler-poliser-vet-vem-som-mordade-olof-palme/

 
At 29 januari, 2013 00:37, Blogger Danne Nordling said...

Per, min minnesbild är att han för sju år sedan antydde att det var fråga om en stor konspiration inom militären eller polisen. Något av en "palatskupp" kallade han det.

En enskild polisanknuten persons ganska futtiga privata hämnd var inte vad jag väntade.

2. Spärrvaktens vittnesmål var att det inte förekom några personer alls inom en tid efter makarna Palme som skulle samma väg. I spaningsarbetet har man därför inriktat sig på ev telefonavlyssning eller förekomsten av rutinbevakning av Palmes bostad.

3. Nu råkade en hatisk person rutinmässigt uppehålla sig på biografen Grand för att spana på sin narkotikaleverantör. När Palmes en gång kom dit satte händelsekedjan igång. Det är ju inte helt osannolikt.

Alternativa teorier har hittills visat sig vara avsevärt mer osannolika - t ex kurdspåret. Det är underligt att Holmér slog in på detta när han visste att ingen skuggat Palme från Gamla Stan. Trodde han på en hop walkie-talkiepersoner spridda över hela sta'n?
/DNg

 
At 29 januari, 2013 21:41, Anonymous Per said...

Leif GW är i allmänhet skeptisk mot ögonvittnen och fäster därför liten vikt vid walkie-talkie vittnena.

3. Nu råkade en hatisk person rutinmässigt uppehålla sig på biografen Grand för att spana på sin narkotikaleverantör.
CP var väl impulsiv, inte hatisk? Inte den personen som ser Palme, skaffar vapen, väntar till kl 23 och sen slår till.

 
At 30 januari, 2013 02:41, Blogger Danne Nordling said...

Per, GW lägger stor vikt vid vittnet som påstås säga att det inte var CP som sprang på Tunnelgatan från mordplatsen...

CP var impulsiv vid sitt första mord. Därefter ska han blivit indoktrinerad av den s k bombmannen, som var hatisk mot socialdemokratin.

Möjligen kan mördaren istället ha varit den av den nya skatten ruinerade aktieägaren som dessutom ägde en revolver av rätt sort.
/DNg

 
At 30 januari, 2013 08:05, Anonymous Per said...

Per, GW lägger stor vikt vid vittnet som påstås säga att det inte var CP som sprang på Tunnelgatan från mordplatsen...
Det beror väl på att det vittnet visste vem CP var och sett honom många gånger tidigare.

 
At 30 januari, 2013 19:15, Anonymous Per said...

Danne,

Klipp med Leif GW om CP

Han nämner bl.a. "palatsrevolution" som du talade om. Lite oklart om han med det menar en "stor" konspiration eller inte...

 
At 28 april, 2015 13:07, Anonymous Anonym said...

Det är klart att det var CP.
Han såg fel på person.
Varför skulle han annars ha
ränt runt stan dan efter och
skrivit i en massa
kondeloensböcker. Det
finns inget annat skäl
än att CP var speedad,
och att han gjorde det.
//////////////////////
Teiresias

 

Skicka en kommentar

<< Home