torsdag, juni 20, 2013

Lågkonjunkturen varar ända framemot 2017

Konjunkturinstitutet kom med sin junirapport i förrgår (pdf, SvD). Den innehåller inga stora nyheter för den svenska utvecklingen. En liten uppjustering av BNP-ökningen sedan i mars har gjorts  till 1,5 procents ökning i år och till 2,5 procent 2014. Det allvarligaste med utvecklingen i stort är dock att Sverige först år 2017 uppnår ett normalt konjunkturläge. Vi har haft lågkonjunktur sedan 2008.

Kommer oppositionen att kunna etablera bilden av att lågkonjunkturen är regeringens fel? Det beror sannolikt på hur mycket information som når ut till tongivande media. Regeringens företrädare är dessvärre ganska sparsamma med fakta som visar något annat än det oppositionen påstår. Generella avståndstaganden utan fakta är ofta föga trovärdiga.

En hastig titt på KI:s rapport visar att det här finns mycket material som strider mot vad Stefan Löfven och Magdalena Andersson antyder. År 2013 blir ett dåligt år med kanske negativ tillväxt det andra kvartalet. Inflationen ska bli 0,1 procent. Trots detta tror inte KI att Riksbanken kommer att sänka räntan i början på juli trots att det skulle behövas.

Orsaken till att det fortsätter att gå ganska dåligt för Sverige är den politik som Angela Merkel drivit fram för eurozonen. Denna åtstramningspolitik slår mot Sveriges export. Här nedan visas ett diagram över exportutvecklingen:

Finanskrisen orsakade en kraftig minskning 2009. Därefter har exporten återhämtat sig, vilket registreras som en ökning. Men 2013 minskar exporten igen. Totalt minskar den 2013 med 0,5 procent varav -2,0 procent för varor (speciellt investeringsvaror). En framskrivning av trenden för totalexporten (97-07) på fri hand från diagram 100 visar att exporten 2013 borde ha legat på ca 570 mdr kr 2013. Den faktiska nivån ser istället ut att bli 440 mdr kr - en minskning med ca 23 procent. Det är en destabiliserande faktor som måste beaktas när man exempelvis bedömer hur sysselsättning och arbetslöshet har utvecklats i Sverige. Merkels halsstarrighet är väl ändå inte alliansregeringens fel?

Som bakgrundsinformation visas KI:s tabell över viktiga nyckeltal. Andra intressanta aspekter i rapporten finns det anledning att återkomma till.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , intressant.se


Etiketter:

2 Comments:

At 20 juni, 2013 23:36, Anonymous Anonym said...

USA och Japan trycker pengar och där går ekonomin upp, Merkel och Tyskarna har gjort motsatsen och Europa går bara sämre och sämre.

Lösningen för Europa är att trycka pengar QE och se till att löneökningarna inte blir för stora.
Då vänder det fort i Europa.

Fri lönebildning är en omöjlighet i en ekonomi där vi har sociala skyddsnät lönerna ökar för mycket.

Trycker vi upp pengar och delar ut 20000kr till alla så ökar konsumtionen och ekonomin får fart men med fri lönebildning så ökar lönerna och då kommer inflationen.
Stoppar vi dom orealistiska löneökningarna så får vi fart på ekonomin utan någon inflation.

QE utan ytterligare löneökningar löser krisen.

Fri lönebildning är det dummaste vi nånsin har hittat på i våra ekonomiska modeller.
Riksbanken måste bestämma dom centrala löneavtalen.

Löneökningar på exempelvis 3% kräver att vi ökar penningmängden med 3% bara för att kompensera för löneökningen i ekonomin.
det är något som våra nationalekonomiska teorier har missat.

Att öka lönerna utan att vi ökar penningmängden är totalt omöjligt i längden.
Fryser vi penningmängden på dagens nivå och ökar statsministerns månadslön med 3% per år så blir hans lön större än hela penningmängden.
150tusen öka den med 3% i 900år så blir hans lön 53652936156046kr
Så mycket pengar finns inte.

Löneökningar skapar ett problem som vi inte har tänkt på.
Merkel vägrar att öka penningmängden men hon tillåter löneökningar, det har skapat den nuvarande krisen i Europa.

ekvis

 
At 21 juni, 2013 15:30, Anonymous Anonym said...

Löneökningar minskar värdet i penningmängden, något som vara ekonomiska modeller har missat.
Hypotetiskt vi ökar inte penningmängden mer men vi ökar våra löner.
Då försvinner värdet i penningmängden, räkneexempel vi ökar statsministerns månadslön med 3% per år då blir hans lön större än hela penningmängden.
150tusen ökar vi hans månadslönen med 3% i 900år så blir hans lön 53652936156046kr
Så mycket pengar finns inte.

Det finns räknefel i våra nationalekonomiska modeller.
Dom som pratar om guldmyntfot har missat att det kräver ett stopp för dagens löneökningar.

Att öka penningmängden med 2% och statsministerns månadslön med 3% är lika omöjligt.

Ekvis

 

Skicka en kommentar

<< Home