Förenklad partiledardebatt och tråkig
Dagens partiledardebatt i Riksdagen indikerar ingången i tråkigare fas i politiken. Frågan om jobben kan inte diskuteras med lösryckta siffror.
Debatten om jobben (se referat av Ekot) koncentrerade sig på frågan huruvida det var regeringens fel att arbetslösheten nu ökar. Statsminister Fredrik Reinfeldt ville poängtera att Europas sparpolitik drabbar den svenska exporten och att detta ger upphov till ökad arbetslöshet. Oppositionsledaren (S) i Riksdagen, Mikael Damberg, försökte göra gällande att den förutsedda ökningen av arbetslösheten med 35 000 personer var regeringens fel.
Damberg (S) pekade på att regeringen gjort en stor prognosmiss tidigt i höstas. Detta tonades ned av Reinfeldt. Men Damberg ville slå fast att "regeringens politik är ett misslyckande, men sällan har jag hört en mer nöjd statsminister". Argumentet för detta var tydligen att Sverige lyckas sämre än andra nordiska länder. Reinfeldt hänvisade till "strukturförändringar".
Idag framkommer återigen att det kanske är penningpolitikens fel att arbetslösheten är betydligt högre än nödvändigt. Det är vice riksbankschefen Lars E O Svensson (th) som kritiserar Stefan Ingves (tv) och Riksbankens högräntepolitik. Om räntan varit lägre under de två senaste åren hade arbetslösheten varit 65 000 personer lägre, hävdar han (Ekot). Men detta passade tydligen inte in i riksdagsdebatten - då skulle Reinfeldt ha behövt kritisera Riksbanken. I media skulle detta framställas som att han försökte skylla ifrån sig.
En sak är huruvida den ekonomiska politiken bedrivs så att arbetslösheten blir onödigt hög. Det hävdar Svensson och tydligen också Damberg, men på olika grunder. En annan sak är huruvida stabiliseringspolitiken bedrivs för passivt så att den ökande arbetslösheten inte motverkas på de begränsade områden där så är möjligt. Detta var Miljöpartists språkrör Gustav Fridolin inne på när han fordrade att regeringen borde låta rusta upp miljonprogrammets bostäder. ROT borde gälla också för dem, menade Fridolin. Men Reinfeldt menade att det var hyresvärdarnas ansvar. Billigare byggande kunde bli farligt.
Idag är det naturligtvis för sent att sätta igång en renovering som inte skulle kunna ge effekt förrän om några år då arbetslösheten minskar när exporten ökar. Men tanken är inte ny. Varför minskar bostadsbyggandet idag? Det kan inte bero på att vi har överskott av bostäder. Det sägs att det helt enkelt beror på en kraftig ökning av byråkratiseringen av bostadsbyggandet. Eftersom ingen tycks kunna göra något åt detta borde väl en skattestimulans av renoveringen av flerfamiljshus istället vara något som hade kunnat ge åtskilliga jobb?
Istället för att utveckla debatten om arbetslösheten med mera ekonomisk-politiska resonemang körde politikerna med sina uttjatade och förenklade teser byggda på förenklade sifferuppgifter. Det gör debatten tråkig.
Läs även andra bloggares åsikter om nya jobb, arbetslöshet, pariledardebatt, ekonomisk politik, stabiliseringspolitik, ekonomi, politik på intressant.se
Etiketter: nationalekonomi, nya jobb
3 Comments:
Det svåraste en människa kan göra är att tänka själv.
QE och lönestopp löser krisen.
Tänk efter så ser ni det uppenbara.
Facket kan gå med på lönestopp om ekonomin stimuleras med QE.
Det går bättre för USA än för Europa, det som skiljer är QE.
Att rusta upp miljonprogrammets bostäder kostar enligt beräknar 1 000 miljarder.
Kommunerna har naturligtvis inte rad med detta och därför blir det på sina håll ett betydande eftersatt underhåll.
I Alingsås, där jag bor, har man kommit på den geniala idén att nu bygga om till passivhus som renoveringsmetod.
Det ska också få fortsätta.
Därutöver ska bostadsbolaget nybyggen bara bli pasivhus.
Kostnaden har visat sig bli mer än dubbelt så stor.
Inga fastighetskalkyler behövs, menar man.
Det viktia är att få uppmärksamhet om en tveksam energimetod.
Kommunen och Alingsåshem har därför slutit ett partneravtal med Skanska och Passivhuscentrum.
Det innebär att endast Skanska bedöms vara den byggherre, som har erforderlig kompetens.
Priset bedöms bara betyda 20 procent av beräknad byggkostnad.
Kommunen har mot dn bakgrunden låtit Alingsåshem att inte ta in några anbud som helst.
Detta sedan 2007.
Nu granskas detta av en oberoende revisionsbyrå, men kommungubbarna kommer sannolikt ändå att fortsätta med detta.
De vill inte stå där med skammen. Kosta vad det kosta vill.
Och Konkurrensverket känner till allt, men struntar i att göra någon granskning.
Vi lever ibland i ett laglöst land.
Hur 17on skall det kunnas byggas bostäder när det hela tiden skall bli överklaganden att de och det grönområdet måste skyddas trots att Sveriges storstäder är extrmt glesbebyggda.
Nu har även våra miljonprogramsområden böjat ses som kulturminnesmärken.Där får det inte heller ändras på.
Våra städer börjar mer och mer ses som museer.
Skicka en kommentar
<< Home