lördag, december 22, 2012

Reinfeldt gåtfull om läget efter valet 2014

Grundlagen är ändrad 2014. En majoritet måste rösta för Reinfeldt som statsminister. Det kan betyda att Reinfeldt måste få aktivt stöd av SD. Och om de rödgröna får relativ majoritet kan det ändå bli omöjligt för Löfven att bli statsminister.
 
Statsminister Fredrik Reinfeldt - visionären?
Statsminister Fredrik Reinfeldt var idag 22/12-12 gäst hos Tomas Ramberg i Ekots lördagsintervju.Men någon visionär statsministerintervju inför det nya året med utblickar mot framtiden blev det inte. Det mesta handlade om marginella frågor av liten betydelse för den allmänna debatten. Möjligen kan en petimäterinriktad finansministerkandidat (S) ha haft glädje av statsministerns något diffusa resonemang kring regeringens reviderade tillväxtprognos och kring de förestående ändringarna av a-kasseavgifterna.

I går kom finansminister Anders Borg med en reviderad prognos för tillväxten 2013 som skrivits ned från 2,7 till 1,1 procent.  Intressant var att Reinfeldt hävdade att denna redan i höstas optimistiskt inriktade prognos var en tjänstemannaprodukt. Prognosen hade tydligen utarbetats i början av augusti. Men huruvida de goda siffrorna var en förutsättning för att kunna lägga fram en expansiv budget utan stort underskott blev inte klarlagt.

Kan det ha varit så att regeringen mycket väl visste att tiderna skulle bli sämre och att finanspolitiken därför borde göras expansiv men att man inte vågade lägga fram ett sådant resonemang? Oppositionen skulle kunna skjuta in sig mot budgetunderskottet och en försvagning av statsfinanserna. Bättre då att ha en prognos som visade att det fanns "utrymme" för en expansiv politik som inte hotade statsfinanserna (inom överskottsmålet för en hel konjunkturcykel). Rädslan för Socialdemokraternas demagogi på den budgetkonservativa fronten kan ha varit avgörande i augusti 2012. Taktiken avslöjades delvis i den ekonomiska debatten i Riksdagen den 20 september 2012 (bart). Regeringens företrädare lyckades då mota in S och MP i åtstramningsfållan som partier som vill öka arbetslösheten när den ändå ökar.

Den långdragna diskussionen i programmet kring det nu aktuella återtagandet av differentierade a-kasseavgifter var naturligtvis pinsamt och tungt för Reinfeldt. Rimligtvis var tanken i praktiken felaktig redan från början. Nu tycks systemet mest fungera som en insats i kohandeln med de fackliga organisationerna om åtgärder för att bereda yngre personer praktiktjänstgöring. Man kunde tycka att detta skulle ligga i fackets intresse redan från början. Men så är inte fallet enligt teorin om insiders och outsiders.

Den mest intressanta frågan är hur regeringsbildningen kommer att se ut efter valet 2014. Redan för 2014 får Reinfeldt svårigheter med införandet av ett femte jobbskatteavdrag, som han deklarerade som önskvärt från regeringens sida. Statsministern önsketänkte högt genom att ifrågasätta att dagens opinionsläge skulle bli valutfallet. Alliansen skulle segra i valet trodde han. Men om det inte blir egen majoritet? På den frågan hänvisade han till dagens situation i Riksdagen.

Skillnaden 2014 är dock att grundlagen ändrats. År 2014 ska det hållas en omröstning om vem som ska få förtroendet att bli statsminister. Det är inte längre möjligt att regera vidare i minoritet så länge som en majoritet inte riktar misstroende mot statsministern eller fäller regeringens centrala förslag. Med dagens konstellation skulle alltså prima facie SD tvingas rösta för Reinfeldt för att regeringen skulle kunna överleva. Reinfeldt antydde litet gåtfullt att det kan bli fråga om nedlagda röster istället. Menade han att SD skulle lägga ned sina röster? Eller kanske MP eller rentav S?

Den riktigt intrikata frågan, som inte berördes i programmet, är vad som händer om de rödgröna blir litet större än Alliansen 2014. Om SD då röstar emot Stefan Löfven (S) som statsminister uppstår frågan om Reinfeldt kan regera vidare som statsminister på SD:s aktiva röster för honom.

Eller menar Reinfeldt att MP eller S ska rösta på honom för att eliminera SD:s inflytande? Jag tycker inte att det skulle räcka med nedlagda röster i en sådan situation. Måste Reinfeldt kanske ta in MP i regeringskoalitionen? Eller menar Reinfeldt att Moderaterna lägger ner rösterna i omröstningen om Löfven?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , intressant.se

Etiketter:

1 Comments:

At 26 december, 2012 23:06, Anonymous Skatt är Stöld said...

Det kommer bli en uppgörelse mellan S (kanske även MP + V) och Alliansen

Om S+MP+V får fler röster än KD+FP+C+M så kommer alliansen lägga ner sina röster och Lövden kommer krönas till kung. Får alliansen fler så kommer S lägga ner sina röster. Reformer kommer sen baxas igenom via budgetpropostionen då man vid dessa tillfällen inte behöver ha en majoritet.

 

Skicka en kommentar

<< Home