söndag, februari 28, 2016

Konspirationsteorierna för mordet på Palme borde avföras från debatten


Det går inte att konstruera en konspirationsteori om man måste beakta de faktiska omständigheterna: mordet skulle då ha skett i den "gyllene triangeln". Och något telefonsamtal att avbeställa livvakterna förekom aldrig.

Hur skulle en stor organisation eller utländsk säkerhetstjänst ha gått tillväga för att mörda Olof Palme för 30 år sedan idag 28/2? Bilden visar Västerlånggatan 31 (där Palme bodde) fotograferad från mynningen av Sven Vintappares gränd i Gamla Stan.

Danne Nordlings foto.
Palmes bostad på Västerlånggatan
 
När Palme gick ut från dörren och svängde till höger för att gå till jobbet hade det varit generande enkelt att skjuta honom inifrån gränden på 15 meters håll. Om mördaren tvivlade på sin träffsäkerhet hade han kunnat gå ut ur gränden och med några få steg kommit upp bakom Palme precis som på Sveavägen.

Efter att ha skjutit skulle mördaren lätt kunnat ha återvänt till Vintappargränden och efter 25 meter kunnat svänga in på en kort tvärgränd och sedan via en parallellgränd komma ner till Stora Nygatan och försvinna.

Men hade inte säkerhetsvakterna börjat skjuta? Nej, en enkel kartläggning av Palmes vanor hade visat att han inte åtföljdes av säkerhetsvakter när han gick till jobbet. Han kunde ha skjutits var som helst inom "den gyllene triangeln" (bostaden-riksdagshuset-regeringskansliet), vilket dessutom var känt inom en inte alltför snäv krets.

Därför borde vi aldrig ha satt någon tilltro till alla de teorier om en väl förberedd konspiration med inslag av walkie-talkie-män, telefonavlyssning, skuggningar och i förväg utplacerade presumtiva mördare för att kunna slå till en av de sällsynta kvällar då Palme lämnade bostaden. En sådan teori måste dessutom förklara hur man vågade slå till när Palme normalt skulle ha följts av livvakter.

Att Palme skulle ha avsagt sig livvaktsskyddet just denna fredagskväll borde inte behöva diskuteras mot bakgrund av vad jag skrev inledningsvis.Det var ingenting som man behövde invänta. Härtill kommer att han inte ens gjort någon avsägelse. Det var först när han kom hem som han fick veta att ett biobesök planerades. När detta var bestämt borde Palme ha ringt till livvaktstjänsten och begärt skydd till ca 20:30 när han skulle ge sig av till bion. Någon improviserad planering initierad på fredagseftermiddagen i Säpo-kretsar, som Leif GW Persson framställer saken i TV-serien 'En pilgrims död', hade inte varit möjlig.

Slutsatsen blir att det inte kunde ha varit fråga om ett långt i förväg planerat mord. Den enda möjligheten (om Palme inte stämt träff med mördaren som Gunnar Wall föreslår) är då att mordet var improviserat. Mördaren såg Palme gå in på Grand och visste då att han hade nästan två timmar på sig att skaffa fram ett vapen. Det kan ha varit Christer Pettersson som brukade hålla till kring Grand. Men det kan också ha varit aktiespekulanten Krister Andersson, som hade licens på en S&W Magnum och bodde i närheten. Han hade inget alibi och anses ha förlorat pengar på att Palme fördubblade omsättningsskatten på aktier vid regeringssammanträdet föregående dag. Vittnesuppgifterna pekar dock på CP.

Den fråga som borde besvaras är varför polisen inte omedelbart inriktade spaningarna efter en ensam gärningsman så fort man visste hur annorlunda ett organiserat mord skulle ha gått till.

Artikel feb 215
Andra bloggartiklar om Palme

 Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , intressant.se

Etiketter:

3 Comments:

At 28 februari, 2016 21:16, Anonymous Robert said...

Det är ju ingenting av det du säger här som skulle kunna avfärda teorierna om en professionell mördare.

Du tar inte hänsyn till externa faktorer. Mördaren, beställaren etc hade förmodligen en tidtabell, som var beroende av för oss okända faktorer. Många saker påverkar gärningen, kommunikationer, omgivningen, förbipasserande vittnen, tidtabeller, tillgänglighet, privatliv, etc. Och allt detta påverkar givetvis valet av mordplats.

Att du kallar alternativa teorier för konspirationsteorier känns lite märkligt. Pettersson blev ju trots allt frikänd. Och alla teorier är bara teorier tills dess att brottet klarats upp.

Jag förstår att det är viktigt för många att det var en ensam gärningsman som utförde dådet. Om så inte är fallet så utlöses alltför mycket obehagligheter. Vi får se när/om fallet blir löst.

 
At 29 februari, 2016 01:21, Anonymous Anonym said...

"När Palme gick ut från dörren och svängde till höger för att gå till jobbet hade det varit generande enkelt att skjuta honom inifrån gränden på 15 meters håll"

Sant men personen skulle bli iakttagen och det vill inte en mördare bli.
Mördaren behöver stå där och vänta.
Sen avslöjar det att det är ett planerat mord.

Om det var en konspiration så skulle dom inte begå mordet där.
Platsen och sättet mordet begicks på var bra.

Revolvern och kulan stämmer mot ett planerat mord Palme kunde burit kroppskydd.

Det mest troliga kan vara en ensam person ex Krister Andersson som du nämnde.

Christer Pettersson kan ha varit i närheten av en slump och när polisen senare förhör honom så förnekar han att han har varit i närheten, en vit lögn.
Han skulle ljuga han vet att erkänner han att han varit i närheten så kan han bli fälld.


Konspiration kan inte uteslutas då Palme var en så kontroversiell person.

Jag kan hålla med om att man först ska leta efter en ensam person och i andra hand efter en konspiration.

Slutsatsen du drar kan vara riktig men bevisen saknas.

Nu borde man göra en ny kraftansträngning innan folk dör av ålder sen är det för sent.

http://www.expressen.se/nyheter/ake-teg-om-mordet-pa-olof-palme-i-30-ar/
Första förhöret är viktigt.
Om det var folk från Sydafrika så skulle Lisbet tiga för Palme gav pengar till ANC.

Skadan skulle varit enorm om det kom fram att Sydafrika mördade Palme för att han gav ANC pengar och eventuellt vapen om den nu är sant.

Christer Pettersson offras av Lisbet för att skydda socialdemokraterna är det helt uteslutet?
Varför har hon varit så hemlig med förhören?
Döljer något?

Varför vill inte sossarna lösa mordet?

 
At 21 april, 2016 17:15, Blogger Unknown said...

LOAN OFFER!! I am Hwa Jurong, a Reputable, Legitimate & an accredited money Lender. I provide all kind of loans locally & internationally to individual and companies. We offer loans at 2% interest rate annually without stress of securing the loan! E-mail: {hwajurong12@gmail.com or hwa.jurong@yahoo.com.sg)

 

Skicka en kommentar

<< Home