tisdag, juli 05, 2016

Vill Annie Lööf sänka lönerna 23 %?

Är det lönesänkningar eller sänkta arbetsgivaravgifter som Centerpartiet syftar till? Och är effekterna trovärdiga? Kan det bli 37 procent fler enkla jobb?


Annie Lööf sätter sin trovärdighet på spel genom att lägga fram ett oklart och svagt grundat förslag om sänkta lägstalöner alt sänkta arbetsgivaravgifter för att öka antalet jobb för främst flyktingar. I en artikel på DNdebatt 4/7 skriver hon om att "marginellt" sänkta löner som skulle ge 35 000 jobb och litet mer sänkta löner som skulle ge 80 000 jobb. Taktiskt nog ger hon inga siffror för sänkningarna. Men av en rapport från analysföretaget WSP, som C beställt, framgår det att lönesänkningarna skulle bli 10 resp 23 procent. Det är politiskt farliga krav som inbjuder Socialdemokraterna och LO att driva kampanjer mot Centerpartiet.

Men Centerpartiets utspel framstår motsägelsefulla när man i samma veva argumenterar för att kostnadssänkningarna ska åstadkommas genom (åtminstone temporärt) sänkta arbetsgivaravgifter. Detta har analyserats av WSP, men på ett ganska förenklat sätt. Rapporten från WSP (pdf) bygger på en översiktlig genomgång av vad forskningen i olika länder säger om jobbelasticiteten vid höjningar av minimilönerna.

En begränsad undersökning av elasticiteten för flyktingar, som refereras, gav en elasticitet på 1,2-1,6, vilket var högst för alla grupper. Antalet enkla jobb (städare, restaurang- kafé- och köksbiträden, bärplockare, handpaketerare, vaktmästare, reklamutdelare och liknande) var enligt rapporten 217 151. Med en 23-procentig sänkning av lönekostnaden (borttagna arbetsgivaravgifter) blir den hypotetiska jobbeffekten 58 000-80 500 nya jobb brutto. Detta kan i sig betvivlas.

De anonyma utredarna borde ha påpekat att det är orealistiskt att tänka sig att antalet enkla jobb inom överskådlig tid skulle kunna öka med upp till 37 procent. Det finns helt enkelt inte efterfrågan på så många personer. Dock påpekar utredarna att utträngningseffekter inte har beaktats. Redan detta indikerar att sysselsättningseffekten kommer att bli långt mindre.

En så här darrig undersökning kan inte anses lämpa sig som grund för att sätta sin politiska trovärdighet i pant. Lööf borde akta sig.

 Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , intressant.se

Etiketter:

6 Comments:

At 05 juli, 2016 10:17, Blogger O. Johansson said...

Det gäller att lyssna på folken, om man vill skapa förtroende och företräda folket mellan valdagarna och inte låta EGOT styra, vilket gäller hela politikeretablissemanget.
Ut på golvet och ta till er lär er och respektera.

Då kan ju dessa "BesserWisser" riksdagsledamöterna börja med att själv sänka sin egna löner istället för alla dessa höjningar.
Egna PLÅNBOKEN går före folkets tillgångar, som man fått s.k. "förtroendet" av!
En stol i RIKSDAGEN kan ses som ett LÅGLÖNEJOBB, vilket annat jobb kräver INGET CV?
Men EGOT är sjukdom hos många höjdare, som kanske behöver någon form av vård eller terapi?

Det är bättre med öppen medborgardialog än som en krokodil med mycket små öron och mycket stor käft, som är som tyvärr de s.k. ”folkvalda” många gånger upplevs.

 
At 05 juli, 2016 13:39, Anonymous Anonym said...

Bäste Danne Nordling
Hur stor är statens och andra institutioners "kostnadsandel" i produktionen av livsmedel i "bondeledet" i Sverige jämfört med övriga länder?
Bucht hotar snart med tvångskommenderade "stadslegionärer" för att förbättra produktionen, inbillar han sig. Nuvarande korrupta politiker behöver bytas ut med det snaraste och egendomsrätten till liv och egendom återupprättas. Förr blir det ingen ändring.
Vänlig Hälsn/Samuel af Ugglas

 
At 10 juli, 2016 01:22, Anonymous Neoliberal Agenda said...

"Det finns helt enkelt inte efterfrågan på så många personer"

Klart det finns en efterfrågan. Grejen är bara att folk inte vill betala

Vem skulle inte vilja att McDonals har öppet dynget runt?
Vem skulle inte vilja ha egen trädgårdsmästare eller kokerska?
Vem skulle inte vilja få sitt hus/lägenhet städat varje vecka?

Förr i tiden när du åkte in på en bensinmack kunde du få rutorna torkade. Varför skulle inte det kunna komma tillbaka?

Det kryllar av jobb som kan skapas.

 
At 23 juli, 2016 14:53, Anonymous Neoliberal Agenda said...

"Det är politiskt farliga krav som inbjuder Socialdemokraterna och LO att driva kampanjer mot Centerpartiet."

Det är precis det Socialdemokraterna och LO vill, att folk ska dra sig för att ta upp lönens roll när det gäller arbetslösheten.

Sanningen är att många inte har den produktivitet som miniminivåerna i kollektivavtalen stipulerar och därför får de leva på bidrag, vilket innebär radikalt längre inkomst för dem, och högre skattenivå för de som arbetar. Visst, kan en del utbildas, men det finns redan många som är överutbildade och som skulle kunna jobba med annat om man öppnade för lägre lön när det gäller enklare jobb, t.ex på restauranger.

Om Annie fortsätter så kan hon vända opinionsläget och kanske får vi första gången i svensk historia höra en reporter vid nästa strejk frågan någon fackpamp om vad deras höjda lönekrav innebär för folks möjlighet att få jobb.

Man kan aldrig ändra opinionen om man bara sjunger med i gällande dogma. Någon måste bryta isen.

Det är bra att Annie gör sin röst hörd.

 
At 05 augusti, 2016 17:57, Blogger Danne Nordling said...

Det är klart att det finns massor av jobb som skulle kunna uföras och uppfattas som nyttiga. Men problemet är att det inte finns någon köpkraftig efterfrågan vid de priser som måste tas ut med dagens lönestruktur. Därför vill LO hota med att den lönestruktur som erfordras samtidigt innebär lönesänkningar för stora grupper. Det är ett sätt att få fler röster på S.
/DNg

 
At 03 oktober, 2016 05:09, Anonymous Anders Johansson said...

Verkar som andelen enkla jobb är underskattad.

http://arbetet.se/2016/08/30/vart-fjarde-jobb-ar-enkelt/

 

Skicka en kommentar

<< Home