Kaos hotar i politiken 2014?
Om inte Åsa Romson (MP) bildar koalition med Moderaterna hotar kaos i politiken efter valet 2014. Det tycks bli slutsatsen av en debattartikel i DN skriven av både en socialdemokrat och en moderat.
På DN Debatt skriver idag (7/2) tre oberoende politiska bedömare om regeringsbildningen 2014. Det är Arne Modig (tid Demoskop), Bo Krogvig (tid infochef på S) och Ulrika Schenström (tid statssekr åt Reinfeldt). De kommenterar en ny opinionsundersökning om vad väljarna anser om olika partier som kan ingå i en ny regering 2014.
Det framgår inte om undersökningen först har presenterat tänkbara utfall i valet 2014. Man redogör i artikeln att opinionsundersökningarna sedan valet 2010 svängt fram och tillbaka vad gäller Sverigedemokraternas vågmästarposition. De bedömer dock att det ökade väljarstödet för SD under hösten 2012 kommer att bli bestående. Här finns orsakerna till att regeringsbildningen 2014 sannolikt blir komplicerad. Dessutom visar undersökningen att var femte väljare kan tänka sig att rösta på SD.
Opinionsundersökningarna sedan senhösten pekar i de flesta fallen på ett visst övertag för de rödgröna, men det är inte så stort att de får absolut majoritet. Tillsammans med SD kan alliansen fälla en regering som förlitar sig på S, V och MP. En relativ majoritetsregering med Stefan Löfven (S) i spetsen borde därför bli omöjlig om inte SD lägger ner rösterna i statsministeromröstningen efter valet. Löfven måste då söka ytterligare stöd.
Den refererade undersökningen visar att det bland de rödgröna väljarna "inte finns minsta entusiasm" för att Folkpartiet eller Centerpartiet skulle samverka i en regering ledd av Löfven. Däremot anser 34 procent av de borgerliga väljarna att de helst ser att också Miljöpartiet ingår i en regering med ett eller flera borgerliga partier. Bland moderata väljare är det fler som vill ha MP än C i en sådan regering. Detta var inte något som den moderate partisekreteraren Kent Persson ville ta i med tång när han intervjuades i december (bart 1/12). Han trodde dogmatiskt på en valseger 2014.
Även om alliansen får en relativ majoritet 2014 på samma sätt som 2010 kommer den nya grundlagen att ställa till problem. Fredrik Reinfeldt (M) kan inte bara sitta kvar. Han måste vinna omröstningen om statsminister också. Kanske räknar han med att SD lägger ner sina röster. Om de rödgröna blir större än alliansen uppstår frågan huruvida moderaterna ska lägga ner sina röster om Löfven som statsminister (försåvitt SD röstar emot).
Åsa Romson (MP) |
Om MP ska ingå i en borgerlig regering avgörs av vad partiets ledning anser. Partiet kan ställa hårda krav på eftergifter och utfästelser om en rigorös miljö- och klimatpolitik. Sannolikt kräver man också en politik för ökad invandring. Men räcker detta?
En koalition med MP kan förhindras av mer irrationella orsaker. Språkröret Åsa Romson (f 1972) anses vara mycket avvisande. Hon var ledamot av Stockholms kommunfullmäktige 2002-2010 och gruppledare under två år. Under denna tid visade hon en närmast fientlig attityd mot moderaterna. Därför finns det bedömare som förutser att ett samarbete med moderaterna sannolikt är uteslutet.
Artikelförfattarna i DN menar att "det kommer att krävas mod och svåra omprövningar" efter valet. "Om inte hotar kaos i politiken." Är kanske Åsa Romson en av dem som kommer att skapa kaos? Måste hon bilda koalition med Moderaterna?
Läs även andra bloggares åsikter om regeringsbildning, val 2014, miljöpartiet, koalition, rödgröna, alliansen, Åsa Romson, socialdemokraterna, regeringen, moderaterna, kaos, politik på intressant.se
Etiketter: metakommentarer
2 Comments:
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
golden goose
kobe shoes
kyrie shoes
supreme clothing
fear of god
kevin durant shoes
supreme
goyard bag
hermes bag
kyrie 5
Skicka en kommentar
<< Home