onsdag, augusti 22, 2018

Grekland har tagit sig förbi botten

Nu betalas det sista stödet till Grekland ut. Man skönjer en återhämtning. Det primära budgetsaldot är positivt. Men uppgången kan bli skakig och långsam. Varför gick det så illa för Grekland?

Grekland har drabbats av en kris som minskade BNP med uppemot en fjärdedel. Investeringarna har minskat med närmare 75 procent, rapporterar SvD 21/8-18 (Tomas Lundin). Det har varit en brutal svältkur menar Lundin men pekar också på positiva tendenser:

"På plussidan står att åtstramningarna har lett till att Grekland sedan flera år har ett budgetöverskott om man räknar bort räntebetalningar. Ekonomin har också börjat växa igen, med 1,4 procent förra året och förväntade 2 procent i år. Arbetslösheten har gått ner från nästan 24 procent 2016 till knappt 20 procent."

"Men är detta nog för att Grekland ska klara sig på egen hand? På pappret finns det mycket som talar för det. För större delen av skulderna måste Grekland inte börja betala räntor och amorteringar förrän 2033. Regeringen har också en buffert på omkring 24 miljarder euro som säkrar landets finansieringsbehov fram till mitten av 2020. Det borgar för stabilitet ifall marknaderna skulle rata grekiska statspapper."

"Positivt är också att de största grekiska bankerna har börjat städa upp i sina låneportföljer och i Europeiska centralbankens senaste stresstest klarade sig utan större anmärkningar."

Det man saknar i analyserna av Greklands kris är varför det gick så illa. Visserligen fuskade sig Grekland in i EMU och drabbades extra hårt av finanskrisen. Dessutom hade landet utvecklat en överdimensionerad och svårt ineffektiv offentlig sektor. Men det förefaller inte som om andra svaga ekonomier har råkat ut för så svåra kriser som Grekland. Kan Greklands problem hänga ihop med att man var med i EMU och drabbades av "hjälpprogram" som de europeiska politikerna påtvingade landet och som verkar ha gjort det onda värre? Det välmenande moraliserandet verkar ha varit kontraproduktivt. Får vi någonsin se en utvärdering?

 SvD 21/8-18

Etiketter:

2 Comments:

At 18 mars, 2019 08:05, Anonymous Clipping Path said...

I really like and appreciate your post.Thanks Again. Keep writing.

 
At 03 juni, 2019 03:49, Blogger Simon Durochefort said...

Hej, kredit mellan individer är en finansiell transaktion för att låna pengar direkt från personer utan ingripande av en bank. För det mesta är det gjort i en familj eller vänlig miljö. Men nyligen kan du låna från en främling. Jag är villig att erbjuda kredit till någon med förmågan att återbetala det utan bekymmer. Jag ser fram emot att hantera dig om du verkligen behöver kredit och om det är en bra vilja.

E-post: ( simondurochefort@gmail.com )

Whatsapp: +33756949346

 

Skicka en kommentar

<< Home