söndag, oktober 15, 2006

Gav Agenda svar om TV-licensen?

Skall Cecilia Stegö Chiló införa TV-skatt? Skall konkurrens från låglöneländer kunna slå ut ansällda så att ännu fler än miljonen egentligen arbetslösa måste få nya jobb med regeringens mirakelpolitik? Det var två frågor som det inte gavs svar på i söndagskvällens TV-program Agenda. Förra veckan fick vi inte svar på hur de nya jobben skaulle åstadkommas.

TV-programmet Agenda med Karin Hübinette tog upp två inrikespolitiska frågor 15/10. Den ena var regeringens avsikter med utnämningen av Cecilia Stegö Chiló till kulturminister. Den andra var regeringens ambitioner med kollektivavtalen. Men i båda fallen blev de riktigt viktiga frågorna obesvarade.

1. Den fd timbromedarbetaren Carl Rudbeck fick komma till tals och förklara vad Timbro är för ett företag och att dess syfte var att minska politikernas makt för att ge de enskilda individerna mera direkt inflytande på sin egen situation. Det är naturligtvis en förgriplig ambition i dagens nykonservativa samhälle, men agendaredaktionen bör ha en eloge för att ha släppt fram upplysningen i SVT att det finns krafter som verkar i denna riktning.

Rudbeck fick också slå fast att många av licensskolkarna har politiska skäl bakom sin vägran att betala TV-licensen. Att kulturministern själv har haft denna ambition vittnade den inkallade fd timbrouppdragstagaren Anders Carlberg om. Det finns alltså moraliska skäl bakom underlåtenheten att inte betala tv-avgift. Att släppa fram en sådan tanke i Agenda tycker jag också bör ha en eloge. Det slår hål på den konservativa kulturvänsterns upplägg att demonisera alla licensvägrare som snikna och moraliskt förtappade varelser som inte drar sig för några låga handlingar i syfte att att sno åt sig ytterligare några korvören.

Men vad var då Fredrik Reinfeldts syfte med att utnämna en nyliberal till kulturminister? Enligt Rudbeck var det att göra en eftergift till de gamla moderaterna. Stegö skulle kunna ses som en försöksballong som släpptes lös på kulturområdet där hon skulle få dra in på producenternas frikostiga anslag och mer tillgodose kulturkonsumenterna. Misslyckades detta skulle det inte göra så mycket eftersom detta inte påverkar hur folk röstar, ansåg Rudbeck. Jag har hört liknande bedömningar från annat håll.

Tyvärr fick vi inte höra något om hur en sådan uppläggning från statsministerns sida skulle var förenlig med att moderaterna gick till val på att ersätta TV-licensen med en TV-skatt. Det var visserligen inte uppe i den allmänna debatten men stod klart och tydligt på moderaternas hemsida. Detta säger i så fall något om statsministerns machiavelliska egenskaper. Trots en socialkonservativ deklaration om TV-skatt skulle han ändå låta sin kulturminister angripa den av nyliberalerna hatade public service-funktionen inom SVT.

Frågan är om Stegö själv skulle ha kunnat ställa sig bakom en skattehöjning för att bekosta TV-sändningar. Det lär vi aldrig få veta eftersom hon antingen avgår eller blir så vingklippt att ingenting av de ursprungliga intentionerna kommer att genomföras. Statssekreteraren Johan Tiedemann blir den som anger tonen - kanske som minister. Då har status quo vunnit.

Kollektivavtalen

2. Skall kollektivavtalen få gälla fortsättningsvis i Sverige? Det har den nye arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorin försäkrat. Men LO:s Erland Olauson var inte säker. Det hade kommit andra besked från andra ministrar. Inte heller var Jan-Peter Duker, vvd på SN, riktigt övertygad. Han hade en tanke att om utländska byggföretag skulle tillåtas komma in och konkurrera med svenska byggjobbare skulle produktiviteten tvingas upp.

Det är förvisso ett angeläget problem att produktiviteten inom byggsektorn och i många hantversksbetonade servicesektorer inte tycks vara den bästa. Men ligger problemet verkligen hos de anställda i samtliga fall? Skulle lågavlönad arbetskraft tvinga svenskarna att arbeta snabbare? Här skulle Agenda ha behövt någon som inte företrädde avtalsparterna ha behövts för en kommentar.

Den riktigt kontroversiella frågan är dock huruvida en utländsk konkurrens skulle ha samma effekter som Duker principiellt linjerade upp som en analogi med varuproduktionen. De lågproduktiva företagen har ju tvingats att flytta utomlands (eller lägga ner, vilket Duker inte sade). Erland Olausson såg inte blottan. Om nedläggning blir resultatet även på tjänstesidan kommer rimligtvis inte någon ytterligare reträttplats att återstå för de svenska anställda. De som blir arbetslösa och inte är kvalificerade nog för att få jobb i den tekniskt avancerade exportindustrin kommer att få konkurrera med den miljon som redan skall ha nya jobb i servicesektorn.

Om så skulle bli fallet kommer vi visserligen att få billigare byggtjänster och liknande. Men samtidigt får vi försörja fler arbetslösa och förtidspensionerade med skattemedel. Vad har vi då vunnit? Det gav Agenda inte svar på. Sist och slutligen återfaller även denna fråga på möjligheten att snabbt skapa hundratusentals nya jobb. Det var denna fråga vi inte fick svar på i Agenda för en vecka sedan.

Andra bloggar om: , , , , , , , , på intressant.se

9 Comments:

At 16 oktober, 2006 01:58, Anonymous Anonym said...

Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

 
At 16 oktober, 2006 11:23, Anonymous Anonym said...

Jag har under en lång tid med inlägg deltagit i debatten på Smedjan.com.
Den hade Carl Rudbeck ansvar för och artiklarna var alltid intressanta och likaså som regel kommentarerna.
Tyvärr har Smedjan.com lagts ned.Av kostnadsskäl har det sagts.
Den som går in på Timbro kan inte annat än konstatera att det där medverkar åtskilliga duktiga skribenter,vilka man kan följa på deras bloggar också.Därutöver ger de ut skrifter som alltid är läsvärda.
Timbro är vill jag hävda ingen verksamhet som det finns anledning att se på med förakt. I den mån man vill verka för att mer makt och inflytande,alltså mer. så är det positivt.
Att det sedan finns en rad unga medarbetare på Timbro som av ideologiska skäl inte betalt sina tv-avgifter är självfallet galet, men de delar den underlåtelsesynden med 20-30 procent av TV-innehavarna.
Dessa beter sig närmast så därför att det ibland kan vara svårt att veta när man ska anmäla sitt tv-innehav men givetvis också för att slippa en utgift,som anses betungande i ett högskatteland som Sverige. Förfaranden betyder emellertid att kostnaderna för tv:n och radion lastas över på de lojala.
Motsvarande gäller förstås allt fusk i form av svatjobb, företagsfusk och fusk med a-kassa och socialförsäkringar.
Tyvärr togs inte detta upp i Agenda utan inslaget utformades helt i linje med det massmediala drev som nu pågått den sista veckan.
Beklagligt också att inbjuda en debattör som inte har nåt annat attmtillföra än att åberopa sånt han har hört Timbro-medarbetare och m-politiker säga om Stegö.
Vad gäller den internationella konkurrensen så finns det ett förslag i den nya budgeten,som i sig är mycket berömvärd, att tillsätta ett globaliseringsråd.
Följ nu budgetdebatten och läs den nya budgeten i sin helhet så kanske den fortsatta diskussionen kan vila på mer saklig grund.

 
At 16 oktober, 2006 11:27, Anonymous Anonym said...

Det ska givetvis om Smedjan och Timbro vara att man vill verka för att tillföra mer makt till individen och minska den makt staten har.
Är det ergentligen så galet som målsättning?

 
At 16 oktober, 2006 11:59, Anonymous Anonym said...

Nu har Cicilia Stegö Chilo´ meddelat sin avgång med hänvisning till att hon inte betalt tv-licensen samt en gång anlitat svart barnhjälp.
Nu kan alltså alla vara nöjda och Reinfeldt kan rekrytera två statsråd som är felfria som individer och som har allas förtronde,i den mån det nu är möjligt.

 
At 16 oktober, 2006 13:02, Blogger Danne Nordling said...

Ja, nu har Cecilia Stegö avgått. En spekulation är att Lena Adelsohn Liljeroth skall bli ny kulturminister. Men hon har redan tillfrågats och avböjt varefter budet gick till Stegö. Är inte moderaternas kulturpolitiskt ansvarige sedan många år Johan Tiedemann mer trolig?

Är mera makt till individen verkligen något som socialkonservativa och kommunitärer vill befrämja? Per, tror du inte att det kanske finns något korn av sanning i ryktet att Reinfeldt utsåg Timbro-chefen för att hålla koll på nyliberalerna och samtidigt försvaga Timbro?

Varför avgick hon då två timmar före budgeten? Att låta avgångskrisen kulminera samtidigt som budgeten är väl inget bra? Men det kanske är så man uppfattar saken just nu. Kanske budgeten helt tar över och det kommer att heta att Stegö avgick i skuggan av budgetpresentationen?
/DNg

 
At 16 oktober, 2006 15:22, Anonymous Anonym said...

Det blir ingen efterträdare till Stegö Chilo. Lars Leijonborg tar över ansvaret för kulturfrågorna. Det betyder väl i praktiken att statssekreteraren Johan Tiedemann blir den som driver kulturfrågorna. Han verkar inte vara känd för någonting.

 
At 16 oktober, 2006 18:51, Anonymous Anonym said...

Att Reinfeldt valde Stegö berodde nog inte på att han ville ha "koll" på Timbros s k nyliberaler.

En bättre förklaring Danne får du om du går in på Anders Linders ledarblogg,där han klart påvisar vad som beher ändras i kulturpolitiken, men också vaad som ska bevaras och utvecklas.

Det var Stegös mandat och därvidlag har alliansen och även moderaterna gjort tydliga preciseringar, vilket gör mediavänsterns DN-debattartikel rent löjeväckande.

 
At 16 oktober, 2006 19:12, Blogger Danne Nordling said...

Jag tycker inte att PJ Anders Linder "klart" påvisar någonting i sitt inlägg om Stegö och kulturpolitiken. Om du lyssnade på Studio 1 fick min hypotes stöd av Björn Elmbrandt som anförde Lyndon Johnsons allegori om var man borde ha motståndarna. "Det är bättre att ha de kritiska i tältet pissandes ut, än att ha dem utanför pissandes in."
/DNg

 
At 16 oktober, 2006 21:24, Anonymous Anonym said...

Elmbrant är en vänsterkommentator som man nmog inte alltid kan lita på.
Vad gäller Anders Linder så har han också¨skrivit en ledare med anledning av vänstermaffians DN-debattartikel,där han just påvisade att de är galet ute i sin tolkning av alliansens kulturpolitik-
Och Stegö Chilo´ hade faktiskt inte mandat att föra någon annan kulturpolitik än denna.
Nu är trots allt detta med tv-licenserna fruktansvärt överdrivet. Även politiker är människor och begår under sin levnad åtskilliga överträdelser mot lagar och regler.
De kända exemplen är mångfaldiga inte minst bland sossarna,men de låtsas nu vara moralens väktare.
Ser i dag i tidningen vad som länge egentligen varit känt för "insiders".
Väl etablerade börsnoterade företag,som normalt höjs till skyarna, kan ytterst sällan få kontrakt i länder där korruption och bestickning är allmänt förekommande. Gör de inte det får de inte kontrakten helt enkelt.
De lägger därför in det i sina kalkyler-och sånt förekommer också i vårt land.
Allt annat är skitsnack!

 

Skicka en kommentar

<< Home