onsdag, september 12, 2012

Friheten ska inskränkas av EU och Barroso


En kniptång sätts in mot Europas medborgare. Barroso har blivit så stor att han tror att kan pressa fram maktkoncentration och frihetsinskränkningar med hjälp av hoten om en ekonomisk kollaps. Kommer han att lyckas?

Idag godkände Tysklands författningsdomstol i Karlsruhe inrättandet av en permanent stabilitetsmekanism kallad ESM. Den ska kunna ge stöd upp till 500 mdr euro och domstolen begränsar Tysklands garantier till 190 mdr € om inte det tyska parlamentet tillfrågas. Detta var naturligtvis helt nödvändigt i dagens krisläge. I annat fall hade det kunnat utbryta panik på valutamarknaderna.

Det som är mera svårt att förklara är dagens utspel (Ekot, DN, SvD) från EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso. Han skulle presentera förslaget om en eurogemensam bankinspektion men tog tillfället i akt att argumentera för en europeisk federation. Europas förenta stater var dock inte uttrycket han använde utan istället "en federation av nationalstater". Det kommer att kräva fördragsändringar och folkomröstningar. Vad har det med den akuta krisen att göra?

Vi måste se upp. EU:s byråkrater verkar ha fått maktutvidgningen på hjärnan. Nu verkar de ta chansen att utnyttja eurokrisen och konjunkturnedgången för att tvinga fram beslut om långtgående inskränkningar av friheten för länderna i Europa. Det är fråga om skatte- och finanspolitik och utrikespolitik som ska styras från Bryssel. Men med byråkraternas ambitioner är det fara värt att man även på andra områden vill göra mer än förbjuda snus, reglera cigarettpaketens utseende och införa kvoteringar i företagens styrelser.

Europa utsätts för en kniptångsmanöver. På ena sidan finns hotet om en ekonomisk kollaps för några medlemsländer och svåra återverkningar på hela Europa. Att euron går under är närmast en bisak i det perspektivet. På andra sidan finns kraven från EU-byråkraterna att få införa maktkoncentration och centralisering. Det är inte något som krävs av medborgarna. Tvärtom är de flesta sannolikt motståndare till mera makt åt Bryssel. Men om alternativet är ekonomisk krasch och misär kan de komma på andra tankar.

Det som talar emot en så sofistikerad konspiration är att det inte framstår för allmänheten som att alternativet till undergång är ett mer federalt Europa. Så varför gör Barroso då sitt utspel? Kan det vara så att han inte längre har kontakt med hur EU-politiken uppfattas av verklighetens människor? Hans omdömesförmåga börjar ifrågasättas. En person med förvridna storhetsuppfattningar kan väl knappast få sitta kvar särskilt länge till?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , intressant.se

Etiketter: ,

6 Comments:

At 13 september, 2012 08:21, Anonymous Per said...

Bra kommentar om euron av George Selgin, Incredible Committments: Why the Euro is Destroying both Europe and Itself

 
At 13 september, 2012 09:31, Anonymous Grafeus said...

För att klara euro-krisen så måste man nog skapa en fullskalig union. Eller så avvecklar man valutan, helt eller delvis, och går tillbaka till ett slags EG. Det ligger i händerna på norra Europa som måste ta stafettpinnen nu.

 
At 13 september, 2012 11:28, Blogger Errbe said...

BARROSO OCH MAO

Ränderna går aldrig ur, sägs det.

Enligt tillförlitliga uppgifter höll Barroso på Mao då det var modernt.

 
At 13 september, 2012 12:11, Anonymous Anonym said...

Skulle gissa att hela förloppet är en medveten strategi. Krossa EU ekonomiskt för att få anledning till mer makt och detaljstyrning.

Inge

 
At 13 september, 2012 14:09, Anonymous Anonym said...

Hörde vår EUminister FP Birgitta Olsson som orerade om att de i södra EU måste ta efter oss och vår strävsamhet. Då insåg jag att EU projektet kommer att falla isär. Alla som suttit med en kopp kaffe i solen kring Medelhavet förstår! Det finns andra värden i livet.

 
At 14 september, 2012 09:48, Anonymous Anonym said...

"Vi måste se upp. EU:s byråkrater verkar ha fått maktutvidgningen på hjärnan."

Skulle säga att de alltid haft maktutvidgningen på hjärnan.

/Ekon

 

Skicka en kommentar

<< Home