onsdag, februari 25, 2015

Kan Palme ha skuggats från hemmet?

Leif GW Persson lade i TV fram sin teori att en halvprofessionell mördare skuggade makarna Palme redan från Gamla Stan. Men en sådan mördare hade väl hellre begått mordet på Mynttorget?

I TV-programmet "Veckans brott" 24/2-15 med Leif GW Persson och Camilla Kvartoft utvecklade GW sin teori om hur Olof Palme mördades 1986. Nästan hela programmet handlade om detta. Nu har GW retirerat från sina tidigare spekulationer om en större konspiration med flera direkt inblandade. I TV-programmet talade han om en enda gärningsman. Vi fick följa ett par statister från Västerlånggatan 31 till Dekorima-hörnet på Sveavägen.

Leif GW Persson och Camilla Kvartoft

Leif GW Persson menade att mördaren höll vakt utanför Palmes bostad i Gamla Stan eftersom det var bekant i en större krets att makarna Palme skulle gå på bio och då inte skulle åtföljas av säkerhetsvakter. Ingen visste dock vilken film och biograf som var målet. Makarna promenerade mot tunnelbanestationen genom smala gränder som rimligen skulle ha kunnat utgöra en hygglig mordplats. Men GW avfärdade detta tillfälle med att tiden inte skulle ha räckt till.

Detta argument med tidsbrist förefaller dock svagt. Vi fick se hur makarna Palme promenerade i den smala Yxsmedsgränd mellan Västerlånggatan och Stora Nygatan. Där hade det varit lätt att skjuta Palme vid infarten och sedan retirera tillbaka till gågatan. Eller också skulle mordet kunnat skett en bit in i gränden varvid mördaren kunnat fly framåt ut på Stora Nygatan och åt höger. Den är enkelriktad åt andra hållet så det hade varit svårt att följa efter med bil. Därefter fanns det tätt med gränder att försvinna i.

Istället fortsatte mördaren att skugga Palme mot t-banestationen. Att spärrvakten uppgivit att ingen följde efter makarna Palme nämnde GW inte (det var f ö motivet till att man sett walkie-talkie-män överallt på sin tid). Vid t-banestation Rådmansgatan  visar man hur makarna går ut på Sveavägens trottoar och svänger åt höger. Men GW reflekterar inte ett ögonblick kring att detta utgjorde en nästan idealisk mordplats. Mördaren hade kunnat passera Palmes strax före trappan i biljetthallen och därefter väntat på översta trappsteget och skjutit. Därefter hade han kunnat svänga runt hörnet till vänster och springa uppför trapporna till Spökparken där han lätt kunnat försvinna utan att någon bil kunnat följa efter.

Professor Perssons teori tyder på att vi har att göra med en amatör som är tvekande och obeslutsam. Det är knappast någon polis eller militär från de inre kretsarna som genom sina kontakter fått reda på att Palme skulle gå på bio. Därmed blir det mer sannolikt att mördaren av en tillfällighet sett Palmes gå in på biografen och då kommit på varifrån han skulle skaffa fram ett mordvapen till slutet av bioföreställningen. Tvekandet när makarna Palme lämnade biografen tyder också på amatörism. De kunde ha hoppat in i en taxi längs Sveavägen och därmed förstört alla chanser att komma till skott. När så ej skedde kunde den obeslutsamme mördaren till slut övervinna sin tvekan och begå brottet strax innan paret kom fram till Hötorgets t-banestation.

Leif GW Perssons teori förutsätter en rationell och planerande mördare med viss insideskännedom. Då hade han vetat att Palme varje morgon promenerade över Mynttorget och Riksbron utan livvaktsskydd (se min bloggartikel feb-11). Mordet hade mycket enklare också kunnat begås från en bil som väntat vid Strömgatan, som var öppen för biltrafik på den tiden. Sett i ett större perspektiv är alltså GW Perssons teori föga sannolik.

[Se även artikel jan-13]

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , intressant.se

Etiketter:

6 Comments:

At 25 februari, 2015 19:01, Blogger ekvationsteorin said...

Teorin är lika bra som dom andra teorierna, din invändning är bra jag funderade också på varför han inte sköt tidigare men mördaren kan ha väntat tills efter biografen.
Vi kan inte veta hur han tänkte.

En sak GW tog upp är att revolvern är stor och man bär inte omkring på ett så stort vapen.
Det talar för ett planerat mord.
Hur många brottslingar gick omkring med så stora revolvrar på den tiden i Stockholm?
Kulan talar för ett planerat mord, ingen vanlig kula.


Är det flera inblandade så kan en varit vid bostaden och skuggat Palme, kontaktade den andre via walkie-talkie.


Vapnet är intressant det ger oss lite information om mördaren.
Slump eller medvetet val av vapen?
Eller är det en liten revolver som tar samma kula, det går att tillverka ammunition och ändra lite på ett vapen, jägare och proffs klarar det men inte Petterson.


Utredningen borde ta in nytt folk som ser med andra ögon.
Fler rekonstruktioner på hela kvällens händelser, dom kan ha missat någon detalj.


GW har rätt tror jag man går inte omkring med ett sånt vapen.

 
At 25 februari, 2015 21:17, Anonymous Anonym said...

...och 5 timmar innan Palme mördades stals handlingar rörande hans skatteärende.

Säkert en slump!

 
At 26 februari, 2015 02:14, Blogger Danne Nordling said...

Så fort vi måste föra in walkie-talkies i teorin blir det med nödvändighet en stor komplott som då också blir irrationell. Men det finns inga säkra belägg för walkie-talkies i Gamla Stan och inte ens några säkra observationer vid tunnelbanestationerna i centrum. Vid Rådmansgatan finns det inte ens påstådda observationer.

Det mesta talar för en slump där mördaren kunde skaffa ett vapen under bioföreställningens gång.

Teoretiskt skulle vi kunna rädda GW:s teori om vi antog att mördaren inte visste att Palme inte hade livvakter varje morgon och därför trodde att han hade en unik chans när han fick reda på det tilltänkta biobesöket - t ex tidigare under morddagen. Ett alternativ är att mördaren hade bevakat Palmes hem under flera dagar.

Denna teori blir dock osannolik genom att spärrvakten inte sett någon följa efter Palme och genom att mordet inte skedde tidigare.
/DNg

 
At 26 februari, 2015 19:36, Blogger ekvationsteorin said...

Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

 
At 01 mars, 2015 17:20, Anonymous Robert said...

Det kan ju också ha varit så att det var en "spanare" som följde makarna från hemmet, och sedan kontaktade mördaren när spanaren verifierat att inga vakter var närvarande. Mördaren kan ha kommit fram närsomhelst under scenariot, t ex när filmen började lida mot sitt slut. Och när paret kommer ut tar mördaren över. I det här scenariot verkar allting plötsligt mer profesionellt.

 
At 01 februari, 2021 20:40, Blogger Unknown said...

de fanns inget omtalad biobesöket biobesöket kom av en slump

 

Skicka en kommentar

<< Home