måndag, februari 13, 2012

Redovisa stödet till Grekland

Nu har det grekiska parlamentet gått med på besparingar. Drygt en procent är en nedskärning av statsbudgeten och 15 000 ska avskedas i år. I utbyte ska Grekland få 130 mdr € i form av lån och dessutom 70 procents nedskrivning av redan lämnade lån.

Det verkar som om grekerna bara har fått veta hur hemska kraven på nedskärningar är från EU. På tre års sikt ska 150 000 offentligt anställda avskedas varav en tiondel i år. Minimilönerna i privat sektor ska sänkas med 22 procent till 586 € per månad. Statsbudgeten för i år ska minskas med 3 mdr €.

Gång på gång har det sagts att det nu är sista dagen för ett godkännande för att det ska bli möjligt att betala förfallande lån på 1,4 miljarder euro den 20 mars. Men tidpunkten har ständigt skjutits upp. Nu ska beslut fattas på onsdag 15/2. Det verkar inte förtroendeingivande.

För att få 130 miljarder euro i nya nödlån måste de privata långivarna skriva ned sina fordringar med 70 procent. Det sägs vara värt 100 mdr €. Men det sade man redan när avskrivningen skulle vara 50 procent. Nu borde Greklands vinst vara 140 miljarder € men det sägs aldrig.

En egendomlig oklarhet är återbetalningen av 14,4 mdr €. Är detta före eller efter nedskrivningen med 70 procent? Eller ska detta lån inte skrivas ned? Det skulle i så fall vara intressant att få veta varför man gör undantag.

Den mest otillfredsställande oklarheten är att syftet med nödlånen till Grekland aldrig redovisas ordentligt. I maj 2010 fick Grekland en utfästelse om 110 mdr € som har utbetalats successivt. Pengarna är nu slut. Men vart har de gått? För att finansiera ett budgetunderskott på 10 procent av BNP går åt i runda tal 22 mdr €. Och ett bytesbalansunderskott på 10 procent kräver lika mycket. Men en del av detta underskott utgörs av budgetunderskottet så det går inte att lägga ihop de två underskotten för att uppskatta behovet av utländsk finansiering. Dessutom kan väl en del av budgetunderskottet lånefinansieras på den inhemska kapitalmarknaden.

En betydande del av de utländska nödlånen har rimligtvis till uppgift att lösa ut gamla förfallande lån i utlandet. Men hur mycket och finns det andra ändamål för EU:s nödlån?

Borde inte grekerna (och omvärlden) få reda på vad alla uppoffringar ska leda till? Det räcker inte med att svävande förklara att det behövs för att undvika statsbankrutt. Borde inte stödet till Grekland redovisas mer i detalj?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , intressant.se

Etiketter:

9 Comments:

At 13 februari, 2012 15:10, Anonymous Attila said...

Bloggen Zero Hedge menar att bara 19% av det nya nödlånet ska gå till den grekiska staten, resten för att rädda banker som sitter på grekiska statspapper - om jag förstått saken rätt?

http://www.zerohedge.com/news/greek-parliament-passes-latest-austerity-vote

 
At 13 februari, 2012 15:29, Blogger Rolf Englund said...

http://www.nejtillemu.com/greklandphase2.htm#0212varthan

 
At 14 februari, 2012 00:43, Anonymous Anonym said...

Ja, någonting är ju helskumt vad beträffar detta. Kan inte svenska media förklara någonting vad det handlar om. Nu vet jag inte om vi lever i en demokrati eller diktatur, med censurerad media.
Det blir bara värre för var dag som går........

 
At 14 februari, 2012 01:17, Blogger Danne Nordling said...

Jag instämmer. Men varken Durden eller Hannan lyckas förklara vart pengarna går. Deras artiklar är ganska röriga och saknar grundläggande statistik.
/DNg

 
At 14 februari, 2012 01:45, Anonymous Anonym said...

Ja, spelar ingen roll om någon kan förklara, allt är ju åt skogen...
Grekiska folket sitter i en råttfälla som de inte har förorsakat själva, enbart några politiker som ser om sitt eget hus och inte har något som helst sunt förnuft. Det begrep väl jag, som vanlig svensk tänkande människa att det inte skulle fungera med samma valuta, men olika ekonomiska system. Har de inte gått i grundskola våra europolitiker?

 
At 14 februari, 2012 23:44, Anonymous Attila said...

Vore kul om någon kunde reda ut det här? Kanske något för dig DNg? Kommer helt klart att länka och sprida en dylik artikel.

 
At 15 februari, 2012 15:36, Anonymous Steve said...

Kan någon förklara skillnaden mellan Islands ekonomiska kris och Greklands? På Island lät man de tre stora bankerna gå omkull, så att kostnaden bars av insättare och ägare. Eländet blev akut ett tag, men nu är man i gång igen. Allt förbättras.
I Grekland har ”insättare och ägare” klarat sig hittills, men landet är helt under isen.
Island har inte euron som valuta, men det har Grekland. Hur inverkar det? Minskad handlingsfrihet för grekerna?

 
At 15 februari, 2012 21:31, Anonymous Steve said...

’Har Grekland redan börjat trycka Quasi-drachmer?’ De statliga sjukhusen stod utan pengar, så man började trycka ’Pharma-bonds’, som kan sättas in på bank. Banken kan sedan använda dem för att få kontanter.
Business Insider 11 feb.

 
At 03 februari, 2013 19:52, Anonymous Anonym said...

WHITE LÅN
Windsor House, Greville Road,
Bristol, BS3 1LL Storbritannien.
E-post: whiteloans@admin.in.th

Vita lån är ett handelsnamn för Freelancer Finans AB, Avondale House, 262 Uxbridge Road, Middlesex, HA5 4HS.
Företag nummer: 07.676.401.
Data Protection nummer: Z2957996.
CCL-nummer: 562464

Vi är specialiserade på att hitta kort / lång sikt kredit lösningar för kunder i hast. Föreliggande avlöningsdag lån tillgängliga via denna kontakt kan ordnas på nätet utan insättning värderas tillgång.


Det kan ibland ta upp till tre arbetsdagar att få de medel som rensas, beroende på vem du banken med. De flesta vanliga banker är dock extremt snabb på att du kan komma åt medlen.

Vår service är tillgänglig för dig på 2% ränta. Ansöker om avlöningsdag lån via vita Lån kan vara enklare. Välj bara hur mycket du vill låna och när du tänker betala tillbaka.


Specialiserade på att erbjuda:

* Refinance
* Renovering
* Investeringar Lån
* Auto Lån
* Skuldkonsolidering
* Business lån
* Personliga lån
* Internationella lån.


Om du verkligen erkänna detta innehåll är du att skicka information information till kontot på nästa sida.


Enkelt sätt att tillämpa.


(1) Fullständigt namn:

(2) Lån belopp som krävs:

(3) längd Återbetalning:

(4) Land:

(5) Civilstånd:

(6) Kön:

(8) Ålder:

(9) Yrke:

(10) Mobil:

E-post: whiteloans@admin.in.th
Tel: +447042035199
KUNDVÅRD
Njut Online Transfer Services.

 

Skicka en kommentar

<< Home