Måste Portugal gå i konkurs?
Utan räntesänkande stödåtgärder måste Portugal skriva ned sina skulder trots att läget är bättre än Greklands. Det kan få spridningseffekter på Spanien och Italien. Bristen på stöd bottnar i att Merkel är alldeles för svag för att kunna förorda stöd som väljarna är emot.
För tillfället har läget i Europa ljusnat något. Spaniens och Italiens räntor har fallit och Grekland kommer att få ett nytt nödlån och samtidigt få åtnjuta en 70-procentig konkurs. Men den nya europakten riskerar att ställa till stora problem genom kraven på mera åtstramningar. Och de finansiella placerarna har blivit oroliga för att Portugal inte ska kunna betala sina räntor. Därför har räntorna stigit till över 15 procent (e24).
Det är naturligtvis omöjligt att betala 15 procents ränta på tioåriga statsobligationer någon längre tid. Med en statsskuld på ca 190 miljarder euro måste också en betydande omsättning av lånen ske varje år. Man ska dock inte överdriva lånebeloppen som måste omplaceras. Trots allt är Portugals statsskuld bara hälften så stor som Greklands.
Hur illa ute är Portugal rent objektivt? Räntebördan var 4,2 procent av BNP 2011 mot 6,7 procent för Grekland (enligt höstprognosen, pdf). Den är något mindre än Italiens men 60 procent större än Spaniens och något större än Irlands. Eftersom den motsvarar en genomsnittsränta på 4,1 procent betyder 15 procents ränta på nya lån att bördan snabbt blir tyngre. Men fortfarande är en börda på 5-6 procent inte värre än genomsnittet för femårsperioden 1992-96 då den var 5,6 procent av BNP.
Bortsett från räntorna är Portugals statsfinanser inte helt under isen. Statsskulden blir visserligen större än 110 procent av BNP i år. Men primärsaldot kan bli svagt positivt 2012 för första gången sedan mitten av 90-talet. Bytesbalansen, som visade underskott med 9-10 procent av BNP varje år 1997-2008, förbättrades till -7,6 procent 2011 och väntas visa - 5 procent i år. Kraftiga åtstramningar har vidtagits så att BNP väntas minska med 3 procent i år.
Det förefaller därför mera vara en fråga om ryktesspridning som ligger bakom räntehöjningarna. Placerarna ser också hur illa det gick för dem som lånade pengar till Grekland. Därför blir de extra känsliga för s k experter som uttalar minskat förtroende för Portugals finanser. Varför ska man sitta på portugisiska papper när Angela Merkel gjort klart att det är de privata långivarna som ska förlora. Eftersom EFSM, ECB och bilaterala långivare tydligen ska hållas skadelösa blir det enbart de privata långivarna som får ta alla förluster. Med sådana utsikter faller priserna på obligationerna och räntan stiger.
Någon ny räddningsaktion med nödlån ser det inte ut att bli för Portugal. Det ökar konkursförväntningarna och gör en partiell bankrutt allt sannolikare. Merkel är en mycket svag ledare för Tyskland som inte bryr sig om hur det går för Europa bara hon själv blir omvald hösten 2013. Det som möjligen kan få henne att tänka om är utsikterna att hon har en sådan otur att de nu uppseglande europeiska krisen kulminerar i början av det tyska valåret, enligt Tysklands förre utrikesminister Joschka Fischer, som skrev en kolumn om detta i DN 2/2-12.
Även om det sönderfallande FDP överlever är det föga troligt att koalitionen behåller sin majoritet, menar Fischer. Tydligen skulle hon ändå kunna sitta kvar som förbundskansler men få allt större problem med SPD. Detta gör henne svag och obenägen att vidta stödåtgärder som väljaropinionen inte uppskattar. Fischer skriver:
"EU:s ekonomi är på väg in i en djup och troligen långvarig recession som i stort sett är självförvållad. Tyskland försöker fördriva hyperinflationens spöke med hårda åtstramningar i eurozonen, men ändå hotas krisländerna av en deflation som kan få förödande konsekvenser. Det är bara en tidsfråga – och tiden är kort – innan den ekonomiska destabiliseringen ger upphov till politisk oro."Så vitt jag förstår syftar Fischer inte på europakten. Dess krav på åtstramningar kommer därför ovanpå den recession som redan kan förutses. Det verkar kunna gå illa för både Europa och övriga OECD-länder. Ska vi hoppas att Merkel kommer tillbaka från Kina med löften om pengar till ESM mfl så att ECB i slutändan kan fylla ut med ett massivt stöd utan att de tyska väljarna missförstår det hela?
Läs även andra bloggares åsikter om Portugal, statsbankrutt, skuldnedskrivning, europakten, stödpaket, räntebörda, nationalekonomi, Merkel, konkurs, ekonomi, politik på intressant.se
Etiketter: nationalekonomi
1 Comments:
Jag kan inte se några fel i Dannes resonemang, sådana här analyser av läget påverkan den allmänna debatten, vi kan hoppas att Borg läser Dannes blogg.
Skriv mer så journalister och politiker får mer kunskap i ekonomi dom som läser din blogg påverkas.
Tyvärr så kan Merkel inte läsa svenska.
Skicka en kommentar
<< Home