måndag, december 03, 2012

Kan Merkel få sparken efter valet 2013?

Genom sin osäkerhetsframkallande stödpolitik under eurokrisen har Merkel fått EMU att gå in i en recession. Tyskland klarar sig dock bättre men de tyska väljarna verkar ändå bli mer missnöjda. Kanske Merkel förlorar valet?

Angela Merkel
Idag börjar Kristdemokraternas stämma där Angela Merkel (f 1954) kommer att väljas om som partiordförande för CDU i Tyskland. Denna formella affär är kanske lugnet som förebådar stormen. Merkel har nu varit partiordförande i tolv år och förbundskansler i sju. Men stödet för Merkel börjar nu splittras.

I fredags hölls en omröstning i den tyska förbundsdagen om utbetalning av 47,3 mdr € från det andra stödpaketet till Grekland. Tolv ledamöter från CDU/CSU röstade emot liksom tio från koalitionspartnern liberalerna. Socialdemokraterna utom 11 ledamöter röstade ja liksom miljöpartiet. Vänsterpartiet röstade däremot enhälligt nej. Resultatet blev 473 ja mot 100 nej.

Det anses att Tysklands ränteförlust på 730 mdr € nu skulle drabba tyska skattebetalare mera direkt än tidigare stödåtgärder till Grekland m fl krisländer. Det är inte populärt bland tyska väljare som fått göra uppoffringar tidigare under 00-talet och därför kräver uppoffringar också för grekerna. Tydligen är föreställningen fortfarande att grekerna lever i ett alltför stort överflöd för att kunna tålas av stödländernas invånare - särskilt nu när konjunkturen börjar bli osäker. Prognoserna tyder dock inte på någon recession. Både 2012 och 2013 växer BNP med drygt 0,5 procent. Men det finns alltid experter som är mer pessimistiska.

Problemet för Angela Merkel är dock att den konjunkturnedgång, som hon själv varit med om att driva fram genom sin osäkerhetsskapande krispolitik, nu kommer att återverka på hennes möjligheter att bli omvald. De senaste opinionsmätningarna visar att hennes eget partiblock CDU/CSU har gått tillbaka med 1 procentenhet och noteringen nu är 39 procent. Koalitionspartnern FDP kan få bara 4 procent och därför ramla ur förbundsdagen. I så fall får Merkel sparken om det blir en rödgrön seger och socialdemokraten Peer Steinbrück blir förbundskansler.

Teoretiskt skulle Merkel kanske kunna bilda en "stor koalition" tillsammans med SPD på liknande sätt som under 2005-2009. Det får vi se efter valet i september 2013.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , intressant.se

Etiketter:

1 Comments:

At 07 december, 2012 16:45, Blogger Danne Nordling said...

Idag meddelade Bundesbank att man reviderat ner prognosen för Tyskland 2013. BNP ska öka endast 0,4 procent och inte 1,6 som man tidigare trodde.

EC angav 0,8 procent för 2013 i sin höstprognos.

Den omvalda Merkel kan få svårigheter som hon själv bäddat för.
/DNg

 

Skicka en kommentar

<< Home