söndag, oktober 20, 2013

Ska välfärdshögern få förlora valet 2014?

Om moderatledningen anar att valet kan förloras är det motiverat att fundera på vilken fråga man ska falla. Alternativen är ökad välfärd respektive fortsatta skattesänkningar. Den fråga man inte väljer kan man sedan driva i opposition.

Nu är det inte skattesänkningar som ska gälla som vallöften (DN) för Alliansen nästa mandatperiod. Detta klargjordes av partiledarna i veckan och fastställdes ännu tydligare av Fredrik Reinfeldt och Anders Borg under den idag avslutade moderatstämman i Norrköping (DN). Men moderaterna sände också ut motstridiga signaler genom att tala om att skattesänkningar var prioriterade om det skulle uppstå ett samhällsekonomiskt utrymme.Detta har Magdalena Andersson (S) och Ekot (Tomas Ramerg) tagit fasta på. Andersson talar dock om "skatteångest" (di).

Frredrik Reinfeldt på stämman i Norrköping

Går man till Reinfeldts avslutningstal idag 20/10 på stämman finns det dock inget om fortsatta skattesänkningar där. Inte heller i kvällens inslag i Agenda med Reinfeldt betonar han skattesänkningar. Det ska istället satsas på skola och utbildning före ev skattesänkningar. Det förefaller vara mest sannolikt att Moderaterna genom att betona satsningar på välfärden före skattesänkningar är en uttänkt linje för att försvåra Socialdemokraternas strategi att driva fram en valrörelse där ökad välfärd med S ställs mot nya skattesänkningar med M.

En anledning till denna omsvängning, som i satirprogrammet "Public service" i P1 beskrevs som att partiledaren dekreterade "alla ska bli sossar" (dvs i partiorganisationen), kan vara att olika undersökningar visar att när ökad välfärd ställs mot skattesänkningar är det välfärden som vinner. Det verkar dock vara i senaste laget att svänga nästan 180 grader när det är mindre än ett år kvar till valet.

En omsvängning i form av en satsning - eller betoning - av vård skola och omsorg är dock ändå något som kan mottas med tillfredsställelse av den s k välfärdshögern. Den består av kommunalpolitiker som pressas av att välfärdsproduktionen lider av problem (DN). Dessa problem uppstår regelmässigt inom den offentliga sektorn om den styrs på traditionellt sätt. Sannolikt är det så att resurstilldelningen realt varit ganska åtstramad i flera år. Tanken har varit att välfärdsproducenterna då skulle effektivisera verksamheten så att en hygglig service ändå skulle kunna produceras.

Detta är emellertid till betydande del baserat på önsketänkande. Under några år kan man sannolikt göra en del vardagsrationaliseringar. Men för att väsentligt minska kostnaderna krävs införandet av radikalt nya metoder. Ett exempel finns från kirurgkliniken i Skövde som kunde göras 20-30 procent effektivare (bart juli-13). Vanliga kommunalpolitiker är dock inte särskilt kompetenta rationaliserare. De tar inte heller hjälp från högskolor eller andra expertspecialister. När problemen tornar upp sig vill de ha större statsbidrag eller höja skatten.

Det är detta som öppnar för populistiska oppositionspartier, som för en okunnig väljarkår kan ge sken av att en ny regering kan lösa problemen genom att tillföra relativt små belopp (i form av statsbidrag). Reinfeldt beskrev taktiken i sitt tal.

Opinionsundersökningarna visar ett övertag för de rödgröna  i samma storleksordning som vid förra valet. Situationen är i övrigt emellertid helt annorlunda än när den mindre kompetenta Mona Sahlin drev partiet åt vänster och pressades att samarbeta med V. Dessutom kan C och KD åka ut ur Riksdagen med större sannolikhet idag. Det finns därför anledning att med största diskretion fundera på vilken valfråga som är lämplig att falla på 2014.

Om man går till val på tydliga skattesänkningar och förlorar blir det svårt att driva opposition i fyra år på fortsatta skattesänkningar. Då är det bättre att nu dra fram satsningar på välfärden och tona ner skattesänkningarna. Efter en ev valförlust passar det utmärkt att skylla förlusten på välfärdshögern och hur ofruktbar en satsning på en otraditionell linje kunde bli. I opposition blir det lättare att driva en tydlig politik med ideologiskt motiverade skattesänkningar igen.

[Analys av M i Expr]. Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , intressant.se

Etiketter:

5 Comments:

At 21 oktober, 2013 12:17, Blogger sven said...

När det gäller billigare sjukvård så är det svårt.
När det talas om billigare operationer så menar de i praktiken sådana operationer där patienten har en vajjsing på kroppet och sjukhuset opererar bort det och patienten kan snabbt komma hem och ut och jobba som vanligt.
Men de stora kostnaderna som sjukvården har är kronikerna.De som alldrig kan bli bättre utsn kräver ständig vård och omsorg.
Det är som om en bilverkstad ständigt skulle försöka reparera en mycket trasig bil som alldrig kan bli i kördugligt skick.I sådana fall skulle man skicka bilen direkt till skroten men så kan man ju inte göra med människor.

 
At 21 oktober, 2013 17:32, Anonymous Per Fredö said...

Jag tolkade inre budskapen från Borg och Reinfeldt riktigt på samma sätt.
Först kommer jobbskatteavdrag 2014 utöver andra inkomstförstärkningar och jobbskapande åtgärder.
Det finns utrymme för detta inte minst på grund av låg statsskuld.

Därefter ska vårt land uppfylla de balanskrav som EU ställt och som stärkt våra offentliga finanser.

Men även välfärden kräver sitt, obestridligen, och då ska det prioriteras 2015 då resursutrymmet bedöms vara litet.
Men prognoser är alltid prognoser, inte minst därför att vi som exportland kan nå olika resultat.

Vad gäller efter 2015 så är knappast dörren stängd för ytterligare skattesänkningar.
Även dom har gett resurser för ökad välfärd.
Men det är klart också om valet ska vinnas så gäller det att
göra klart för väjarna att sossarna är bäst just på välfärd när det motsatta gäller.

 
At 21 oktober, 2013 17:35, Anonymous Per Fredö said...

Förstås ett inte saknades i sista menigen.

 
At 22 oktober, 2013 00:48, Blogger Danne Nordling said...

Per Fredö, det är uppenbart att Moderaterna ger motstridiga besked om nästa mandatperiods politik. Det går därför att hitta belägg för en politik som utlovar fortsatta skattesänkningar. Orsaken till detta kan väl knappast vara oskicklighet utan man vill sitta på två stolar samtidigt.

I sin artikel i DN 06:47 på måndagen skriver den politiska kommentatorn Ewa Stenström:
"Summeringen av den gångna veckan i politiken är att Moderaterna justerat sin kurs än mer mittåt. Detta genom att inte vilja gå till val på löften om nya skattesänkningar under nästa mandatperiod, men däremot på löften om ökade offentliga utgifter för skola och arbetsmarknadspolitik."

Den falang som kallar sig Välfärdsmoderaterna har rimligtvis segrat tillsvidare. Det hindrar inte en regering som överlever att utnyttja ev utrymme för skattesänkningar också.

Men om regeringen förlorar makten kan ingen göra som 2002 när man hävdade att förslagen om stora skattesänkningar skulle ha orsakat moderaternas kraftiga tillbakagång. (Det var ju dessutom valstugorna och Josefsson som var orsaken den gången.)

Att argumentera för skattesänkningar och vinna i opinionen är svårt i ett land där "tvångsaltruismen" hyllas av mycket stora väljargrupper. Genom att förklä syftet med sänkningarna med jobbskapandet har alliansen två gånger ändå lyckats. Men idag verkar allt färre tro på en fortsatt sådan motivering. Och ännu har man ingen annan...

Sannolikt får de borgerliga snart fyra år på sig att hitta en framgångsrik ideologisk motivering för skattesänkningar som är både baserad på undersökningar och agitation mot skatterna. Men det kräver en väl planerad kraftsamling.
/DNg

 
At 27 oktober, 2013 08:35, Anonymous Anonym said...

Sanningen är väl att Reinfeldt, Borg är beredda säga precis vad som helst för att vinna valet. Man är både socialdemokrat Tage Erlander och ska ej heller sänka skatter.

Man måste ju vara en dåre som tror på den där mannen. Vi vet ju sedan tidigare att nåt utrymme för jobbskatteavdrag fanns inte. Men nu finns det helt plötsligt när valet är i antågande.

Den där stridspicken kan gå över lib för att få en tia i handen.
Stööre djävul har Sverige aldrig haft.

Danne idioten Norlig skriver att Reinfeldt ökat välfärden.
Men vad anser Danne inår i välfärden , är det när gräddfiler ges till egoister som honom själv som aldrig jobbat utan enbart levt på andras pengar och allmosor.

Reinfeldt nonchalerar 45% av befolknigen , och för en stor del som är sjuka, arbetslösa, bryr han sig inte om.
A-kassan, fökjer inte inflationen har sänkts medn höjs aldrig.

Det skulle vara lämpligt starff för alöla dessa moderater som vill folk så illa så man driver dem till själmord sätta dessa i nåt gruvhål stänga locket och låta dem under piska jobba 18 tim / dygn. tills de
underkastade sig ett liv i misär resten av sitt liv.

Många moderater däribland Borg, Reinfeldt bär på sådan ondska så bästa sättet är att de tyglas och lär sig veta hut.

 

Skicka en kommentar

<< Home