måndag, april 28, 2008

Etanolpaniken

Det tycks passa TV-mediet väldigt bra att ta upp kritiken mot etanolen först när det börjar påstås att folk svälter ihjäl för att vi bekämpar växthuseffekten med biobränslen. Agenda den 27/4 handlade delvis om etanolfrågan som nu närmast kan beskrivas som "etanolpanik".

Det var FN-sändebudet Jean Ziegler som angav tonen med starkt känsloladdade tirader mot odlingen av etanolgrödor. Han förespråkade et femårigt "moratorium" - dvs att etanolgrödorna skulle läggas ned under fem år så att man kunde utvärdera läget. Han var dock helt osakkunnig inom ämnet växthuseffektens inverkan på klimatet när han påstod att faran låg i att koldioxiden förstör ozonlagret.

Varför fick vi inte mera bakgrundsfakta? Hur mycket etanolgrödor odlas det? Kan denna odling ha en generell inverkan på livsmedelsproduktionen? Var är alla de som hittills har hävdat att de stigande priserna huvudsakligen är en effekt från starkare köpkraft hos Indiens och Kinas befolkningar? Nu fick Svante Axelsson från Naturskyddsföreningen påstå att det nog inte var så farligt utan att komma med fakta. Tyvärr framstår han inte som något sanningsvittne.

Hela etanolfrågan är egentligen en experimentfråga. Genom att utveckla ett primitivt energisystem uppbygt på etanol och i begränsad omfattning kan man den experimentella vägen få fram vilka problem ett framtida system med helt andra metoder har att tampas med. Men det lilla experimentet har kommit att framstå som det framtida systemet vilket är omöjligt.

Etanol måste produceras på andra sätt med speciella energigräs och energiskog på mark som inte används för livsmedel. En liten del kan också komma från konventionell skog. Dessutom måste etanolen enbart användas för långfärdsåkare i elhybridbilar av plugg-in typ. På längre sikt borde etanolen bytas ut mot metanol. Allt detta befinner sig ännu på utvecklingsstadiet. Enbart etanolen borde inte få bli något stort inslag i dagens energisystem för bilarna. ("Etanolet" stod det på väggen i Agenda-studion - det ger inte upphov till något förtroende hos tittarna.)

Läs också artikeln av Lars Bern på Brännpunkt i SvD 27/4 där han angriper Naturskyddsföreningen i etanolfrågan.

Nu reser jag utomlands en vecka.

Andra bloggar om: , , , , , , , , intressant.se

Etiketter:

12 Comments:

At 29 april, 2008 08:30, Blogger magnus said...

Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

 
At 29 april, 2008 08:39, Blogger magnus said...

Jag tror att det odlas etanol på strax under 1 procent av all åkermark (0,7 procent nyligen, men det var en andel som hade ökat snabbt från under 0,5 procent något år innan).

(Möjligen kan man tänka sig att odlingen nått passerat 1 procent på den amerikanska kontinenten??)

Hittills anses ju sådant som efterfrågeökning huvudboven, inte etanolodlingen, men ett problem är att om subventionerna är så stora att de ligger en bra bit över vad många kan betala för mat så kommer livsmedelsodling stadigt omvandlas till etnolodling för att den är mer lönsam.

Politisk debatt tycks annars handla mycket om symbolik, och inte när etanolen görs till bov är man inte heller noga med fakta. Men då fakta på många sätt talar mot etanol, även "för klimatvurmaren", kan man ändå gilla läget. Det bästa vore om mer av fakta alltid nådde till debattens yta; att alla politiker och journalister hade naturvetenskaplig bakgrund. (Eller vore det det det bästa?)


"Etanolpanik" vet jag inte. Jag tycker inte _storskaligt_ biobränsle från grödor någonsin haft goda argument. Den panik jag anser värd att nämnas är den för fossilbränsle, som kan ses som ett biobränsle med lång produktionscykel.


En sak jag ogillar i (fransmannen?) Zieglers uttalande är att han menar att frihandel kan vara skadligt för länder. Det som är skadligt för fattiga länder är de jordbruksstöd och tullhinder i bl a EU som Frankrike så gärna kramar.

När det gäller subventioner och tullar skrev Peter Sylwan i SvD-kolumnen, "Dyrare mat världens chans" att politikerna nu när matpriserna hålls uppe av marknaden borde ta chansen att avskaffa subventioner och handelshinder.

 
At 29 april, 2008 22:55, Blogger Per-Olof Persson said...

De höga priserna på livsmedel kan jämföras med det höga priset på råolja (120 dollar per fat). Höga priser på råvaror beror bl a på:

(1) Prissättningen sker i dollar. När USA ökar penningmängden minskar dollarns värde vilket omvänt betyder att priserna stiger. De som säljer råolja och andra råvaror kräver mer betalt eftersom dollarns köpkraft sjunker.

(2) Det är vanligt att länder som har exportintäkter i dollar (exempelvis SaudiArabien) kopplar valutans värde till dollarn. När exportlandet översvämmas av dollar måste exportlandet tillverka nya pengar för att köpa upp dollarn. Om världens länder i stället hade infört ett system med fast penningmängd, hade den inhemska valutans värde stigit mot dollarn. Detta hade motverkat prisstegringarna i dollar.

(3) För råvaror är det vanligt med långa perioder med låga priser. Under dessa långa perioder minskar investeringarna och förr eller senare blir råvarorna mer knappa. Då stiger priserna och investeringarna ökar. Det tar dock lång tid att innan investeringarna är färdigställda.

(4) Prissättningen idag speglar även den framtida efterfrågan. När USA 2005 meddelade att det skulle genomföras en satsning på etanol, steg priserna på kort tid väldigt kraftigt på vete, korn etc. Det tar dock tid innan priserna i konsumentledet stiger eftersom det handlas i framtida skördar (terminer). Problemet är att USA ska öka produktionen av etanol fram till 2022.

(5) Livsmedelsproduktionen var större än någonsin 2007 men människor efterfrågar mer kött. Spannmål går till foder till djur.

 
At 01 maj, 2008 09:41, Anonymous Anonym said...

Varför inte benämna det uppenbara och självklara i klimat och miljödebatten. Vänstern har förbrukat flera av sina tidigare verktyg för maktutövning över andra.

Vänsterns fanatiker har ett omättligt maktbehov men dess utövare klarar inte att skaffa sig makt på ett sunt och hederligt sätt, t.ex. genom att tjäna pengar och bygga kapital. Därför använder man sig av politiska strukturer som man påverkar genom att sätta skräck i de som låter sig skrämmas.

Vänstern har hotat folk med klasshat, rashat och könskrig. Ifråga om klasshat har man nått vägs ände. Ingen är längre rädd för kapitalägare eller högutbildade längre. Senare har man skrämts med judarna och slaverna men den rädslan är också under kontroll nu. Ett ganska nyligt exempel var vänsterns försök att betvinga människor genom att skrämmas för män, särskillt bleka, feta, medelålders män i maktställning. Den bluffen har också genomskådats.

Så vad har vi kvar att skrämmas med om vi vill utöva oinskränkt makt över folk? Jordens undergång förståss tillsammans med skräcken över att dö i trafiken, bli utan a-kassa och försäkringskassa.

Det är uppföljare till vänsterns garde mot kapitalägare, judar och blekfeta män som slåss för sin existens genom att hota med jordens undergång. Man vill få kontroll över livsmedelsproduktionen, transporterna och bidragssystemen för att den vägen kunna styra människor. För att få folkets stöd skrämmer man människor att ge upp sitt självbestämmande och lämna över mer makt till vänsterns ledargarnityr.

Med tanke på vår tids politiska trianguleringar kan man nog i sammanhanget byta ut "vänstern" till "politkerna" eftersom ingen längre verkar förespråka fri ekonomisk demokrati utan alla hyllar statlig maktutövning som lösningen på alla frågor.

 
At 12 februari, 2013 15:20, Anonymous Anonym said...

Woah! I'm really loving the template/theme of this site. It's simple,
yet effective. A lot of times it's very difficult to get that "perfect balance" between usability and visual appearance. I must say you have done a superb job with this. In addition, the blog loads super fast for me on Firefox. Outstanding Blog!

Have a look at my webpage ... going
My webpage ... feet

 
At 12 februari, 2013 16:30, Anonymous Anonym said...

Great post however I was wondering if you could write a litte more on this topic?
I'd be very thankful if you could elaborate a little bit further. Cheers!

Review my web page - academy
Feel free to visit my site ... racing

 
At 12 februari, 2013 16:30, Anonymous Anonym said...

Great post however I was wondering if you could write a litte more on
this topic? I'd be very thankful if you could elaborate a little bit further. Cheers!

My blog - academy
my web page > produces

 
At 19 februari, 2013 18:49, Anonymous Anonym said...

First of all I want to say excellent blog! I had a quick question that I'd like to ask if you don't mind.
I was interested to find out how you center
yourself and clear your thoughts prior to writing. I have had difficulty clearing my thoughts in getting my ideas out.

I truly do take pleasure in writing but it just seems like the first
10 to 15 minutes are generally lost just trying to figure out how to begin.

Any recommendations or tips? Thank you!

my web-site; reverberation

 
At 24 februari, 2013 00:03, Anonymous Anonym said...

I'm new to building sites and I was wondering if having your blog title relevant to your articles and other content really that important? I see your title, "Blogger: Skattepolitik och samh�llsfilosofi " does seem to be spot on with what your blog is about but, I prefer to keep my title less content descriptive and based more around site branding. Would you think this is a good idea or bad idea? Any help would be greatly valued.

My website :: removal los

 
At 26 februari, 2013 05:49, Anonymous Anonym said...

Do you mind if I quote a few of your articles
as long as I provide credit and sources back to your blog?
My blog is in the very same area of interest as yours and my users would really
benefit from a lot of the information you present here.
Please let me know if this alright with you. Regards!



My web page: automatske

 
At 07 mars, 2013 02:46, Anonymous Anonym said...

I really like your blog.. very nice colors & theme.
Did you create this website yourself or did you hire someone
to do it for you? Plz answer back as I'm looking to create my own blog and would like to know where u got this from. many thanks

Look into my web-site ... info

 
At 07 mars, 2013 23:13, Anonymous Anonym said...

I know this if off topic but I'm looking into starting my own blog and was wondering what all is required to get set up? I'm
assuming having a blog like yours would cost a pretty penny?
I'm not very web smart so I'm not 100% positive. Any recommendations or advice would be greatly appreciated. Cheers

Here is my homepage ... computer

 

Skicka en kommentar

<< Home