Tommy Waidelich (S) - finansminister 2014?
Tommy Waidelich, 47 år, kommer enligt AB att bli ny ekonomisk talesperson för Socialdemokraterna. Han blir då rimligtvis finansminister 2014 om socialdemokraterna och vänstern vinner valet. Nu kommer han att få hjälp av Anders Johansson, 34 år, som är kommunalråd i Sigtuna.
Waidelich har suttit i riksdagen sedan början av 90-talet med avbrott som EU-parlamentariker. Han representerar Stockholms län och sitter i finansutskottet sedan 2002 och är nybliven suppleant i skatteutskottet. Själv beskriver han sig så här på Socialdemokraternas webbplats:
"Mina politiska hjärtefrågor är integration, rättvisa och EU. Min politiska förebild är Nelson Mandela. Innan jag blev invald i riksdagen var jag postiljon och politisk sekreterare. Som person är jag öppen, glad och eftertänksam."I en riksdagsdebatt om globalisering mm nyligen (2/3) sade Waidelich bl a följande:
"Man kan säga att globaliseringen har fört mycket positivt med sig. Det ser jag inte bara som svensk och som en person från ett exportberoende land. Globaliseringen har också i ett globalt perspektiv skapat ett ökat välstånd och bidragit till att fattigdomen har minskat för flera hundra miljoner människor."Detta tyder på att han inte avviker från inriktningen för Michael Dambergs distrikt i Stockholms län. Men hans intresseinriktning förefaller ändå vänd åt ett annat håll än vad som vore naturligt för en blivande finansminister. I samma debatt sade han följande om inrikespolitiken:
"Det handlar också om det som vi socialdemokrater brukar prata om, nämligen den klassiska välfärdspolitiken på hemmaplan. Det handlar om att bygga broar från det gamla till det nya. Den dagen du är arbetslös ska du veta att det finns en generös a-kassa så att du slipper lämna hus och hem. Det ska finnas insatser så att du kan utbilda dig för det nya och ta den här kursen som krävs för att ta det nya jobbet. Att bygga broar från det gamla till det nya är också en del av att möta globaliseringen. Det är sådant som man kan göra på nationell nivå."I mina ögon tyder detta inte på något närmare intresse för en finansministers frågeställningar. Håkan Juholt överraskar verkligen i sin utnämningspolitik. Waidelich är lika okänd som Juholts viljeinrikning för Socialdemokraternas politik. Hur kommer en debatt mellan Tommy Waidelich och Anders Borg att gestalta sig?
Läs även andra bloggares åsikter om Håkan Juholt, Tommy Waidelich, Juholt, Socialdemokraterna, ekonomisk talesman, finansminister, höger, politik på intressant.se
Etiketter: partipolitik vänster
4 Comments:
Juholt har begripit:
Håkan Juholts installationstal vid socialdemokraternas extrakongress 26 mars 2011
Samtidigt frikopplar sig de finansiella marknaderna från den reala ekonomin och blir en flygande holländare i cyberspace där banker och finansiella institutioner tjänar enorma pengar på att flytta pengar med ljusets hastighet.
Därför måste det upprepas att en fungerande marknadsekonomi kräver kloka politiska åtgärder.
I vårt partiprogram återfinns i några få meningar socialdemokratins syn på hela finanskrisen – långt innan någon ens kände till ordet finanskris:
”Marknaden behövs för den effektiva produktion som skapar och återskapar resurserna för välfärden. Kapitalism och marknadsekonomi ska hållas i sär. Marknadsekonomi är ett distributionssystem, där varor och tjänster byter ägare med pengar som bytesvärde. Kapitalism är ett maktsystem med förräntningen av kapital som överordnad norm.”
-
Waidelich kan kanske också förstå:
The View From Europe– Dr. Michael Hudson_on Guns & Butter
Danne skriver: "I mina ögon tyder detta inte på något närmare intresse för en finansministers frågeställningar. Håkan Juholt överraskar verkligen i sin utnämningspolitik."
Men det primära för Juholt är kanske inte, om hans skuggfinansminister har "något närmare intresse för en finansministers frågeställningar"?
Bloggaren Tokmoderaten skriver:
"Är Tommy Waidelich rätt man på rätt post? Eller är Tommy Waidelich bara det som jag fått höra från mina källor inifrån "Rörelsen", en bricka i det pussel som läggs för att behaga olika falanger och grupperingar i ett parti med uppenbara problem att hålla ihop om inte alla känner att de får sitt...?
För just så går snacket, där den politiska terrorbalansen i partiet omöjliggjorde Tomas Eneroth som ekononomisk talesperson bara därför att hans kompis Håkan från samma landskap fick posten som partiordförande när Stockholms-dominansen skulle brytas av det så kallade "Distriktsklustret". Men staden Stockholm behövdes hållas på gott humör och en kvinna skulle dessutom ta plats bredvid Juholt och föga förvånande givet de förutsättningarna blev det Carin Jämtin som tog hand om platsen, inte för att hon var mest lämpad utan för att hon var kvinna och från Stockholm.
Men "lenet", Stockholms län, knorrar och eftersom Juholt kommer därifrån han kommer så utesluts per automatik den mest lämpade förmågan Eneroth per automatik, samtidigt som man trollar fram en person från "lenet" och Sundbyberg som varit med tillräckligt länge utan att göra sig ett namn i Tommy Waidelich. Kvar är "Skogen", obygden och är det något vi kan var säker på så är det att gruppledaren i terrorbalansens heliga namn kommer att vara från det området..."
Mona fockade Nuder , partiet Eneroth och nu plockar Håkan fram en ur skafferiet , som denne beundrat på avstånd en längre tid.
Leif Padrosky ansåg posten vikt för sig och hade redan skissat på en ny skatteöpolitik och var ska nu Damberg hamna när Juholt tycks bestämma allt
Vad säger egentligen Kjell-Olof Feldt ?
kUL kOmmEntAR!!!
Per Fredö said...
"Mona fockade Nuder , partiet Eneroth och nu plockar Håkan fram en ur skafferiet , som denne beundrat på avstånd en längre tid.
Leif Padrosky ansåg posten vikt för sig och hade redan skissat på en ny skatteöpolitik och var ska nu Damberg hamna när Juholt tycks bestämma allt
Vad säger egentligen Kjell-Olof Feldt ?"
En ännu kULigare kOmmEntAR!!!
http://www.svd.se/naringsliv/hemlig-grupp-styr-wall-street_6050611.svd
Hemlig grupp styr Wall Streets handel
30 mars 2011 kl 07:48
En gång i månaden samlas nio medlemmar från några av de största aktörerna på Wall Street. I teorin existerar gruppen för att säkra integriteten och handeln på den slutna derivatmarknaden – i verkligheten försvarar de storbankernas dominans, hävdar kritiker.
Skicka en kommentar
<< Home