torsdag, mars 10, 2011

Juholt har inget socialt nätverk

Nu verkar det vara klart att det blir Håkan Juholt, riksdagsman från Kalmar, som blir Socialdemokraternas nye partiledare. Han uppträdde i Ekots lördagsintervju i oktober 2008 då han skulle bli partisekreterare efter Marita Ulvskog (bloggart okt-08). Efter intervjun sammanfattade jag mina intryck av Juholt på följande sätt:
"Den tidigare försvarspolitikern Håkan Juholt framstår som en lugn och habil partiföreträdare som har betydande översiktliga kunskaper om den politiska debatten. Han undviker svåra svarssituationer utan att det låter som undanflykter och hamnar inte i invecklade bortförklaringar."
Detta kan bli en allvarlig utmaning för regeringen. Han anses dessutom vara en god debattör. Frågan är varför han inte blev partisekreterare? Kan det bero på att han blev bortmanövrerad? Han har enligt egen utsago inga sociala nätverk i Stockholm (SR, 100 dagar i Riksdagen, som återutsändes nu ikväll). Han ansåg sig närmast vara socialt handikappad. I Stockholm hade han jobbet, i Oskarshamn hade han sina vänner. Inte en enda vän sade han sig ha i Stocholm - enbart arbetskamrater.

Ideologiskt anser han att det inte är någon mening med ett socialliberalt parti på 35-procentsnivån. Han tycks vara en vänsterbetonad politiker innerst inne. Men som partiledare kommer han att få anpassa sig. I likhet med Göran Persson kommer han att lida av att inte komma från de innersta kretsarna. Men Persson kunde buffla sig fram. Hur får Juholt igenom sin uppfattning? Genom arrogans och sarkasmer?

Carin Jämtin var en av tänkbara efterträdare till Persson. Hon intervjuades av Ekot i november 2006 (blart). Där gav hon ett blekt och osäkert intryck. Har hon tillräcklig handlingskraft och administrativ förmåga för att bli en framgångsrik partisekreterare?

Valet 2014 kan dock fortfarande bli lika osäkert som 2010.

Tidningskommentarer: DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, DN7, DN8, DN9, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , intressant.se

Etiketter:

2 Comments:

At 12 mars, 2011 20:04, Anonymous Tord Björk said...

Han kan det kommunikativa hantverket utan att behöva luta sig på varken PR-branschen eller sociala nätverk i Stockholm och det kan onekligen uppfattas som ett hot eller en öppning för Sverige.

 
At 13 mars, 2011 01:42, Blogger Danne Nordling said...

Tord Björk, den viktiga frågan är vad Juholt vill och förmår. En variant är att han vill driva en lätt vänsterlinje. Det blir rimligen något som ligger till vänster om Sahlins manifesterade linje (inte vad hon sade efteråt). Mot bakgrund av många av aktivisternas vänsterinriktning borde han inte ha några interna svårigheter för detta. Problemet är medelklassens röster.

Vill han gå något mera åt höger kommer hans svårigheter med utnämningspolitiken att ställa till problem. Utan socialt nätverk vet han inte vem han kan lita på. Han kan lätt utnämna personer som kommer att motarbeta honom som en högeravvikare. Den linjen förefaller vara mindre sannolik.

Då återstår frågan om han kan "det kommunikativa hantverket" i så hög grad att han kan sälja in en allmän ideologisk vänsterlinje så att röstetalet ökar. Det kunde inte ens Olof Palme. Hans valsegrar fordrade ekonomiska kriser. I övrigt förlorade han sina val trots att han efteråt blivit så hyllad. Så Juholt får det inte lätt.
/DNg

 

Skicka en kommentar

<< Home