onsdag, juli 07, 2010

Hur ska MP avveckla kärnkraften till 2022?

Ska de rödgröna vinna valet med hjälp av en bluff? Wetterstrand kan bara ersätta drygt 30 procent av kärnkraften med sitt elöverskott. Men Carlgren pratar om förnyelsebar el på ett sätt som försvagar hans position.

I kvällens Debatt i SvT1 från Almedalen med Janne Josefsson debatterade Maria Wetterstrand (språkrör, Mp) med Andreas Carlgren (miljöminister, C) om kärnkraften. Där kunde Wetterstrand nästan helt oemotsagd påstå att kärnkraften skulle kunna avvecklas på 12 år. Argumentet för detta är enligt henne att det förutses ett elöverskott som tydligen skulle kunna användas för att ersätta kärnkraften.

När man går till Miljöpartiets hemsida är det emellertid inte något elöverskott som ska göra det möjligt att avveckla kärnkraften. Där talas det enbart om att förbjuda elvärme, eleffektivisering, vindkraft och biobränslen som ersättning för kärnkraften. Men tidplanen är densamma, 10-12 år.

Enligt Energimyndigheten kommer kärnkraften att producera 72 TWh år 2010 (bloggartikel mars -10). Utbyggnaden av vindkraft och biobaserad elkraft kommer att leda till en elexport på 23 TWh 2010 [fel, 2020] enligt Energimyndigheten. Det betyder att Maria Wetterstrands "elöverskott" bara räcker till en knapp tredjedel av den el som behövs för att ersätta kärnkraften.

Varifrån ska Miljöpartiet ta de nästan 70 procent av elen från kärnkraften som inte kan ersättas genom att Sverige avvecklar elexporten? Att förbjuda elvärmen är en intressant lösning. De som blir utan uppvärmning i sina hus har all anledning att fråga sig vad en röst på de rödgröna i valet innebär.

Eller är Miljöpartiets och Maria Wetterstrands självsäkra snack om avveckling av kärnkraften en bluff? När inte ens Andreas Carlgren vill ifrågasätta att det skulle gå att ersätta kärnkraften med ett förutsett elöverskott (av begränsad omfattning) går det tydligen bra att upprepa detta lösa argument gång på gång. Varför pratar Carlgren bara om förnyelsebar elproduktion? Han förstärker ju marginellt Wetterstrands argument. Det underlättar att det kanske blir rödgrön valseger med hjälp av en bluff.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , intressant.se

Etiketter:

6 Comments:

At 07 juli, 2010 23:42, Anonymous Anonym said...

Håller med Andreas gjorde inte en tydlig markering med vilka skillnader som förslagen innebär.

Det verkar som om att Maria inte vet vet skillnad mellan energi, elproduktion, värmeproduktion och uppvärmning.

Att ersätta kärnkraftens elproduktion med vindkraft är en utopi.

Att bygga ineffektiv vindkraft är politiskt korrekt men slöseri med pengar. Vindkraften byggs bara pga av kraftiga subvensioner via elcertifikat. Med en effektivitet på 17-25% rimmar vindkraftstekniken illa med allt tal om energieffektiviseringar.

 
At 08 juli, 2010 00:07, Anonymous Anonym said...

Det verkar vara för stort! Vilkas kulisser? Skådisar? Pjäsförfattare? De är för stort för ditt jag? eller säg något!

http://www.bollyn.com/index.php#article_12283
Saban (left) with Condoleezza Rice, Tony Blair, and Ehud Olmert. Saban is Mossad's bagman for the biggest war criminals of our time. A little Mossad money goes a long way when placed in the right hands. Ehud Olmert, the Israeli Likudnik prime minister, was on a secret mission in New York City on 9-11. Why has his New York visit been kept secret by the media in the United States?

http://video.google.com/videoplay?docid=-7644857907453201814#
Eustace Mullins presents: The World
Eustace Mullins argues that the Federal Reserve Act of 1913, drafted by German banker Paul Warburg and others in a secret meeting, defies Article 1, Section 8, Paragraph 5 of the US Constitution by creating a "central bank of issue" for the United States. Mullins goes on to claim that World War I, the Agricultural Depression of 1920, the Great Depression of 1929, and Adolf Hitler's rise to power were brought about by international banking interests in order to profit from conflict and economic instability.

 
At 08 juli, 2010 12:47, Anonymous Anonym said...

INTE RÄTT STÄLLE FÖR KONSPIRATIONSTEORIER

Anonym 2010 00:07 rekommenderas att söka sig till andra platser som passar bättre för långsökta konspirationsteorier.

Fundersam

 
At 08 juli, 2010 20:03, Blogger jeppen said...

Vi kan lägga ner kärnkraften imorgon om vi vill. Det är bara att göra och sen förstör prisökningarna motsvarande mängd efterfrågan. Det går alldeles utmärkt. I princip är det väl det miljöpartiet önskar sig?

 
At 08 juli, 2010 20:25, Anonymous Anonym said...

elkraft - kärnkraft - vindkraft?
De finns många krafter. En av dem är den okunniga kraften. De som inte vill att andra ska förstå - vill kanske inte ens själva förstå.

Lyssna avgör själv:
http://noliesradio.org/archives/3481

Danne Nordling verkar vara en tänkade människa... Så låt oss tänka tillsammans!!! De hjälper inte att blunda. Sticka huvudet i sanden - snacka om konspirationsteorier - det hjälper ingen!

Lyssna avgör själv:
http://noliesradio.org/archives/3481

 
At 10 juli, 2010 22:30, Anonymous Anonym said...

Att räkna på TWh hit och dit är inget som är lättillgängligt för väljarna. Än mindre tillgängligt är det att prata om energibalans eller att det tex. är en skillnad på en kWh värme och el på grund av olika entropier. Våra politiker och journalister har inte heller någon vidare koll på begreppen.

När kunskapsnivån hos berörda är låg vinner den som kommer med de mest övertygande känslomässiga argumenten, inte den som kommer med de sakligt bästa argumenten.

/Eskil

 

Skicka en kommentar

<< Home