lördag, juni 04, 2011

Juholt vill att staten betalar sommarjobben

Socialdemokraterna går troligtvis emot det femte jobbskatteavdraget. Kärnkraftens avveckling borde påbörjas. Staten ska betala tre veckors sommarjobb. Skatterna ska höjas för bättre pensioner. Det sade Håkan Juholt men hade ingen uppfattning om det var lämpligt att utrota barnfattigdomen med tredubblade bidrag.

Socialdemokrtaernas partiledare Håkan Juholt var idag 4/6 gäst i Ekots lördagsintervju. Han har beskyllts för att prata för mycket utan att tänka efter i förväg, enligt påannonsen som exemplifierar med flyginsatsen i Libyen. Intervjun gjordes av Tomas Ramberg.

Avveckingen av kärnkraften i Tyskland var det första ämnet. Juholt såg inte ett behov för Sverige att skynda på sin avveckling. Han hoppades på en blocköverskridande överenskommelse. Avvecklingen måste dock påbörjas. Han hade svårt att se att ersättningsreaktorer skulle få byggas. Vattenfalls affärer i Tyskland diskuterades.

Vad har Juholt sagt som han ångrar? Han menade bara att han varit "för tillgänglig". Men något exempel gav han inte. Det är viktigt att vi är i Libyen och han har inte kommunicerat med 800 personer via en kontaktannons. Det är bra att statsministern har en bra relation med Natos generalsekreterare. Nato efterfrågar betydligt mer än åtta stridsflygplan. Juholt försökte ge sken av att Jas-planen inte var det viktiga i fortsättningen. Khadaffis flyg är utslaget.

För det första ansåg Juholt att vi skulle analysera själva. För det andra bredare verktygslåda och för det tredje upprätthålla vapenembargot. Varför Juholt ville ta en hård politisk strid för att avsluta flyginsatsen trots Natos begäran framkom inte. Han ansåg sig vara en samförståndspolitiker men skulle han kompromissa om flyginsatsen? Där fanns ingen kompromissmöjlighet. Juholt var den första som satte ihop ett eget Libyenpaket och han hade nära kontakt med Jan Eliasson och Urban Ahlin.

Pensionerna var nästa ämne. Juholt kritiserade 1 maj att många inte fick 50 procent trots att det var planerat med 60 procent. Fler måste bli anställningsbara, de utförsäkrade får en svår situation och alla blir stressade i arbetslivet och slits ut. Leif Pagrotsky ser över huruvida det behövs extra insättningar i systemet, med förslag om ett år. Avgifterna kanske borde höjas eller skatterna användas som en förstärkning. Det är viktigt med en blocköverskridande överenskommelse. Vi måste ha ett robustare pensionssystem. Många förtidspensioneras i 55-56-åråldern. [Uppenbarligen blir det höjda skatter.]

Vi måste investera för morgondagen menade Juholt. I höstmotionen föreslår vi tre veckors betalda sommarjobb för ungdomar. Kommunerna får bidrag från staten för att arrangera jobb med avtalsenlig lön. Kostnaden blir maximum 800 miljoner kronor. Det ska finnas en möjlighet för alla att sommarjobba. De flesta får sannolikt jobb på andra sätt trodde han.

Juholt var tveksam till ett femte jobbskatteavdrag. Pengarna kunde användas bättre. Han hänvisade till att även borgerliga debattörer är skeptiska i en debattartikel i DN idag ("Andra modeller ger fler jobb än jobbskatteavdragen" av Ådahl/Edquist på Fores.)

Thomas Bodströms deckare hade han inte läst men påbörjat någon. Mona Sahlin hade rätt i att formuleringen att Bodström var en medioker deckarförfattare var taskigt sagt, erkände Juholt.

Den riktigt svåra frågan, hur Juholt skulle "utrota barnfattigdomen" togs inte upp. Den som kunde tänkas sitta inne med lösningen, professor Tapio Salonen, kom för någon vecka sedan med sitt förslag att alla barnföräldrar skulle garanteras 60 procent av medianinkomsten för sina hushåll (bloggartikel 1/6-11). Det hade varit intressant att få Juholts reaktion på detta förslag att utvidga den 100-procentiga marginalskatten (med socialbidrag) från 100 000 personer till 300 000 personer.

Är Juholt och socialdemokraterna företrädare för synen att hundratusentals fler svenskar borde få bidrag? Eller företräder de någon sorts arbetslinje ändå? Det är den stora frågan i svensk inrikespolitik när en ny partiledare tillträtt. Synen på Libyen-insatsen måste i det perspektivet betraktas som sekundär. Den kanske rentav är en dimridå för att slippa diskutera väsentliga frågor innan man inom S tänkt färdigt? Opinionssiffrorna har ju stigit.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , intressant.se

Etiketter:

6 Comments:

At 04 juni, 2011 15:52, Blogger Tino said...

Jag tycker att det är en bra idé av Johult för staten att garantera sommarjobb till ungdomar. En ytterligare reform kan vara att göra det förbjudet för kommuner att dra av ungdomars sommarjobb från socialbidraget. Kommunen jag levde i gav undantag för detta, annars skulle inte jag ha jobbat på sommaren.

Ekonomerna han citerar har knappast *visat* att jobbskatteavdraget inte skulle vara ett effektivt sätt att skapa jobb, de *påstår* bara detta, och inte på ett speciellt övertygande sätt.

 
At 04 juni, 2011 18:36, Anonymous snawitz said...

Vad denne man går på i ullstrumporna
Kanske han också kan garantera jobb för oss 50-plusare oxså

 
At 05 juni, 2011 01:20, Blogger Danne Nordling said...

Tino, det kan inte uteslutas att en statsgaranti för kommunalt anordnade sommarjobb på tre veckor är samhällsekonomiskt lönsamt. Ungdomar behöver få arbetslivserfarenhet och förmågan att inordna sig i en arbetsgemenskap. Den möjlighet som värnplikten gav för unga män finns inte längre.

Om fler blir benägna att söka jobb efter utbildningen, istället för att leva på bidrag eller genom att snylta på andra, på grund av att de sommarjobbat kan det bli en vinst. Men borde det inte finnas mer belägg än ett välvilligt tyckande?

Jag delar den skeptiska inställningen till fler jobbskatteavdrag. Skribenterna på Fores hänvisar till en utredning av Lennart Flood och Åsa Hansson. Vi bör väl avvakta och se vad de har att komma med? Den specialutredning som KI gjorde visade på ganska blygsamma effekter på arbetsutbudet och avstod från försök att bedöma effekten på jobben via den långsiktiga lönebildningen.

Resultatet från KI var 23 000 personer som börjar söka jobb och en ytterligare effekt från personer som har jobb men som vill gå upp i arbetstid (12/4-11).
/DNg

 
At 05 juni, 2011 09:49, Blogger Per-Olof said...

Sommarjobb till ungdomar

Problemet är att regleringarna för arbetsmarknaden har ökat över tiden. Samtidigt som det existerar höga minimilöner i kollektivavtalen. Dessa faktorer har minskat antalet sommarjobb för ungdomar och kommer även i framtiden att alltmer minska antalet sommarjobb.

En statsgaranti för kommunalt anordnade sommarjobb på tre veckor, är trots allt planekonomi och planekonomi för att lösa problem skapar alltid nya problem. Exempelvis måste pengarna tas ifrån den privata sektorn och detta minskar antalet jobb inom den privata sektorn.

Jobbskatteavdrag

Det är möjligt att jobbskatteavdrag minskar löneökningarna något och att detta skapar fler arbeten. Behovet av löneökningar måste minska något när mindre pengar försvinner i inkomstskatt.

 
At 06 juni, 2011 00:13, Blogger Tino said...

Om jag har förstått saken ratt är alla dessa analyser simuleringar, där man antar olika elasticitet med modeller. Det är oerhörd spekulativt.

Jag väntar och ser kommer fram med faktiska regressioner.

Det finns ytterligare en snedvridning, i form av nepotism gällande sommarjobb, där insiders ger sina nära dessa eftertraktade jobb. Ungdomar upplever detta och bildar uppfattningen blir samhället diskriminerar de.

Dessutom är de som behöver den normbildning och humankapital du pratar om de som har minst chans att få jobb.

Det är billigt trots allt att ge fler jobb så länge man håller lönen rimlig, ungdomar är ofta nöjda med 30-40 kr i timmen.

 
At 06 juni, 2011 12:07, Blogger Nils Lindholm said...

PeO:
FAS3 blir väl ungefär samma sak som sommarjobben?
Ett jobb utan 'undanträngningseffekt'.
Men FAS3 kostar dessutom femtusen spänn extra från Statskassan, utöver 63%, 65% av 97% av . . . nånting.

Kan FAS3 ses annorlunda än sommar-fas?

 

Skicka en kommentar

<< Home