fredag, november 30, 2012

Snart åker KD ut ur Riksdagen

Dagens opinionsmätning från DN/Ipsos visar på ett intressant tänkbart utfall i valet 2014. Siffrorna i DN visar att det inte spelar någon roll om KD åker ut eller inte. De rödgröna blir ändå större än Alliansen. Att stödrösta på KD blir meningslöst.

För tredje månaden i rad ligger KD under fyraprocentsspärren och 8-27 november låg partiet på 3,2 procent. Det var en minskning med 0,6 procentenheter.

Noteringar i övrigt: M 29,7(+0,3), FP 5,3 (oför), C 4,4 (+0,2), SD 8,8 (+0,3), MP 8,3 (+1,1), S 34,4 (-0,4) och V 4,5 (-1,8) samt övriga 1,4 (+0,9).

Skillnaden mellan blocken blir 4,5 procentenheter med 47,1 procent för de rödgröna och 42,6 för Alliansen.

Detta betyder att KD ramlar ur Riksdagen och ställningen blir 47,1 mot 39,4. Skillnaden ökar till 7,7 procentenheter. Men det räcker inte för att Stefan Löfven och de rödgröna ska kunna regera utan stöd av Sverigedemokraterna

Oavsett hur det går för KD med eventuella stödröster från de borgerliga kommer Löfven enbart att kunna bilda en minoritetsregering med SD som tungan på vågen. Det blir helt meningslöst för de borgerliga att försöka få in KD i Riksdagen.  Därför ökar sannolikheten för att de åker ut. 

Om denna konstellation kvarstår måste Fredrik Reinfeldt börja arbeta på en annan regeringsbildning än den nuvarande. Eftersom Löfven inte gärna vill regera med ett beroende av SD borde han bli öppen för samarbete med M. Om detta inte går för sig måste han få med både Miljöpartiet, Centerpartiet och Folkpartiet i en koalitionsregering. Är det realistiskt? Utan sådana försök överlämnar han initiativet till Reinfeldt och hans försök att få stöd från Miljöpartiet.

Regeringsbildningen blir med dagens siffror ganska komplicerad efter valet 2014. KD blir dock betydelselöst. Det räcker inte med att lägga ner partiet före valet som jag föreslog i sept 2011.

 Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , intressant.se

Etiketter:

4 Comments:

At 01 december, 2012 10:09, Anonymous Neoliberal Agenda said...

"Siffrorna i DN visar att det inte spelar någon roll om KD åker ut eller inte. De rödgröna blir ändå större än Alliansen. Att stödrösta på KD blir meningslöst."

Med samma logik blir det meningslöst att rösta på alliansen. De får ju ändå inte någon majoritet. Bättre att rösta på MP så minskar man vänsterpartiets inflytande.

 
At 01 december, 2012 16:12, Blogger Danne Nordling said...

Om många som tidigare röstat på alliansen istället röstar på MP kan de rödgröna få absolut majoritet. Det kanske är bättre än att de rödgröna måste bilda en minoritetsregering med SD som vågmästare?

Den nya logiken är att tidigare fanns det ett motiv för alliansröstare att även om alliansen skulle förlora sin relativa majoritet så skulle den med KD ändå med stöd från SD vara större än de rödgröna. Utan KD skulle denna konstellation varit mindre än de rödgröna.

Detta är inte längre fallet även om KD åker ur är alliansen plus SD större än de rödgröna. Det finns alltså inte längre kvar ett argument för att rösta på KD för att stoppa eller försvåra för de rödgröna. KD är inte längre värt några taktikröster.
/DNg

 
At 01 december, 2012 18:48, Anonymous Neoliberal Agenda said...

Och om KD åker ur så går konservativa röster till SD nästa gång... vilket kan vara värre.

Jag tror inte på taktikröstande generellt. Varje enskild röst är försvinnande liten och om det verkligen vore så att en enda röst var det som avgjorde så skulle det antagligen bli sådant tjafs att omval skulle framstå som ett vettigt alternativ.

Jag kommer alltid rösta på det parti som har den bästa politiken. I mitt fall Klassiskt Liberala Partiet. Vad andra röstar på låter jag inte påverka mig.

Det är suboptimeringar som gör att man aldrig kan ta sig ur det lokala minimat.

 
At 03 december, 2012 20:54, Blogger Icke troende ateist said...

Eftersom riksdagsvalen har reducerats till ett val av regeringsbildare, vore det väl lika bra, att ta steget fullt ut, och låta folket välja statsminister. Statsministern, som sen får bilda regering enväldigt - som nu, får därefter gå till riksdagen för att få sina lagförslag godkända.

 

Skicka en kommentar

<< Home