lördag, oktober 26, 2013

Magdalena Andersson (S) suddar ut politikens skiljelinjer

Skillnaderna mellan moderat och socialdemokratisk politik blir allt mindre. Beskeden från finansministerkandidaten förstärkte denna bild. Hon undvek nogsamt att ge besked om skattehöjningar. Och några konkreta skillnader i välfärdsplanerna framkom inte.

I Ekots lördagsintervju 26/10 -13 var Socialdemokraternas finansministerkandidat Magdalena Andersson gäst. Hon utfrågades av Monica Saarinen. Den första frågeställningen handlade om beskedet från finansminister Anders Borg i TVs Rapport igår att riskkapitalbolag ska förbjudas äga skolor från 2015.  Det är fullt rimligt att få bort det "rena rama Vilda Västern" vi haft på friskoleområdet sade Andersson. Men S har ju inte velat gå så hårt fram? Det är bra att de borgerliga ansluter sig till vår politik och det är bra att man försöker komma tillrätta med de allvarligaste problemen. Riskkapitalföretagen borde nog sälja sina skolor om de inte kan tänka sig ett verkligt långsiktigt ägande.

Magdalena Andersson (S)

Nästa ämne var oppositionens misslyckade försök att stoppa höjningen av brytpunkten för betalning av 20 procents statsskatt. Det är fråga om en sänkning av marginalskatten med 20 procentenheter för ett mindre antal personer, som tjänar upp till några tusenlappar mera än 36 000 kr/månad.. Men oftast beskrivs denna marginella reform på 3 mdr kr som en onödig och orättvis sänkning av skatten för "de rika" med upp till 250 kr/mån. En förment objektiv journalist kan lätt avslöja var de personliga sympatierna finns genom att omedvetet använda det socialistiska perspektivet.

Men Saarinen beskrev inte sakfrågan särskilt djupt. Karin Pettersson i AB fick fördöma schabblet i en bandat inslag. TCO-chefen har ansett att detta är budgetens bästa skatteförslag. Nu beskrevs det som en skattesänkning för en miljon löntagare. (Det måste vara att låta fel perspektiv dominera. Det var väl marginalskattesänkningen som var det viktiga?) Att låna till skattesänkningar var förkastligt ansåg Andersson. Hon svarade undvikande på frågan om hon ville driva frågan i valrörelsen (om stoppandet skulle misslyckas definitivt).

Andersson var kritisk till att regeringen inte förankrade sina förslag i Riksdagen. S skulle minsann inte lägga fram osäkra förslag. Men hon trodde att de borgerliga skulle ha gjort likadant som S i brytpunktsfrågan. Ett femte jobbskatteavdrag på 12 mdr kr ska inte rivas upp utom att det ska trappas ner vid början för löntagare med 60 000 kr/mån. Det förra förslaget med 50 000 var ingen stor sak. Pensionärerna skulle vidare få lägre skatt.

Vad är det socialdemokratiska i S-politiken?  Varför går man inte fram med ökad välfärd och högre skatter? Jag förstår att det finns en otålighet - vi föreslår en del skattehöjningar.sade Andersson. M har sagt att välfärden ska gå före skattesänkningar, noterade Saarinen. Andersson menade att M intagit samtliga ståndpunkter den senaste veckan. Vi ska lyfta fram framtidsfrågorna. I Nacka ville hon bevara kundvalsmodellen. Är det inte att alltför mycket tillfredsställa medelklassen så att ingen vet vad som är S-politik? Oklart svar.

När kommer pensionärerna att ha lika hög skatt som löntagare? Det kunde Andersson inte svara på. Vi har 35 000 långtidsarbetslösa ungdomar. Vi ska höja taken i försäkringssystemen först.. -Enligt KI behövs 80 mdr kr fram till 2017. Andersson kunde inte bedöma detta men ville driva en mindre expansiv politik. Det viktigaste är att få upp sysselsättningen och ner arbetslösheten. Det behövs mer utbildning. Men om det inte blir så, varifrån ska pengarna komma? Svaret blev återigen utbildning och matchning. Även satsningar på näringspolitik var viktigt. Men om det blir en långvarig lågkonjunktur, vilka skatter ska då höjas? Det fick vi intget svar på.

Det låter som en politik för bra väder sade Saarinen. Vilka skatter vill ni höja? Svaret blev inte konkret. Överskottsmålet var viktigt. Avslutningsvis diskuterades att 70 000 flyktingar skulle tas emot nästa år. Fler kommuner måste ta emot flyktingar men det ska vara frivilligt, menade Andersson. Det borde vara självklart. Att ge tillfälligt visum att få ta sig till Sverige var en fråga på europeisk nivå.

Den riktigt intrikata frågan som blir resultatet av moderaternas omsvängning när det gäller skattesänkningar under nästa mandatperiod diskuterades inte. Andersson kom undan med att hävda att det kommit motstridiga besked. Men om valrörelsen kommer att handla om fortsatta satsningar på välfärden och inga skattesänkningar kommer situationen rimligtvis att utvecklas till krav på politiska skillnader. Kommer S i ett sådant läge att bjuda över M med mera välfärd och verkligt påtagliga skattehöjningar? Det var naturligtvis en fråga som den lätt byråkratiska Magdalena Andersson inte var mogen för.

Finansministerkandidaten klarade att svara på alla (ganska snälla) frågor. Men räcker det för att göra henne till en intressant politiker?  Det finns så gott som inga skillnader mellan S och M - i varje fall inga viktiga. Det gör politiken tråkig. Man kan väl i längden inte ha politiker som går in för att sudda ut politiken? Blir följden inte politikerförakt?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , intressant.se

Etiketter:

10 Comments:

At 27 oktober, 2013 08:56, Anonymous Anonym said...

Är även du Danne som Reinfeldt ungkarl som bara vill roffa åt dig och tar aldrig hänsyn till andra.

Skattesänkningar tar över hela ditt liv tanken att enbart få mer och mer i pengar och skapa sin egen frihet på andras bekostnad har tydligen du och Reinfeldt gemensamt.

Ingen människa vill bo ihop och leva med sådana där egoister.

Skulle tro ni inte ens bryr er om att städa din egendynga utan du har ständigt pigor som städar upp efter dig.

Ni är lata svin som bara har ett mål bort med skatten.

 
At 27 oktober, 2013 11:23, Blogger oppti said...

Det var ord och inga visor.
Skatt betalas för att fördela bördor och finansiera välfärd.
Ett sätt att få låg skatt och hög frihet är att jobba lite.
Är det inte det mer egoistiskt?

 
At 27 oktober, 2013 12:05, Anonymous Per Fredö said...

Lägre inkomstskatt, vilket har skett via de 4 jobbskatteavdragen, nu ett 5 på gång, har just varit jobbskapande.

Enligt SCB så ökade antalet jobb med 17 000 per år 2002-2006 då Persson hade makten.
Det var då högkonjunktur.

Från 2006-2012 så antalet sysselsatta ökat med 36 000 per år.

Ända har vi också drabbats av finsanskrisen och lånekrisen pågår ännu.

Skattetrycket har också minskat från 51,5 % av BNP till 47,5 %.

Så något att klaga över borde det inte vara.

Visserligen ligger vi näst Danmark med högsta skatten i vår värld. ad gäller skattekvot.

Men allt tar sin tid och fortsättning lär följa om nu inte Magdalena kommer till styråran.

Hon bestämmer inte heller allt själv märk väl.

Och Stefan Löfven är det värre.
Han kan liknas vid den snälla, men mindre begåvade än sina politiska bröder.
Han hette prins August.

Om honom hete det: han är dummare än tåget!

 
At 27 oktober, 2013 14:40, Blogger Nils Lindholm said...

Per Fredö:
jag kan har gjort någe fel men arbetade timmar 2006 -2012 har minskat med 2,9% enl. SCB
2012 1 016 068 *1000
2006 1 045 693 *1000
Så dom NYA sysselsatta är nog helt enl. reglerna då kanske sysselsatta neråt HELA 1-timma under mätveckan.
Och Per gud va sysselsättningen skulle öka om alla börja jobba deltid.
Ex.v. gå ner på 4-timmars 2-skift på line på Scania, sysselsättningen ökar iaf.
Eller Per om du o tanten hjälps åt att laga den trasiga maten så blir 2st sysselsatta för samma jobb som 1st brukar göra.
http://www.scb.se/Pages/TableAndChart____107791.aspx

 
At 27 oktober, 2013 15:18, Anonymous Per Fredö said...

Nils,
Man mäter antalet sysselsatta och inte antalet timmar, vilket nog är svårt att kolla dessutom.
I Tyskland är arbetslösheten låg statistisk sett eftersom ett stort antal ungdomar går i lärlingsutbildnng.
Då är de också sysselsatta.

Jag bor nu på ett äldreboende. I hela kommunen Alingsås så finns det fem heltidstjänster på försök detta oaktat att det är svårt få unga gå utbilda sig till undersköterskor.
Nu får vi lita på invandrare och då förstås bara kvinnor.
Så är det nog i hela landet även om Sjöstedt vill ha lagstiftning.
Vad gäller den trasiga maten så kan jag gärna bjuda in dig.
Den smakar bra och det finns två rätter välja på till middagen.
Till kvällen så fixar jag allt själv.


 
At 27 oktober, 2013 15:52, Blogger Nils Lindholm said...

Per:
Nu tog jag fel tabell, detta var kommuner, så jag har fel om att i Sverige har det minskat.
Men för alla, så har det inte skett någon förändring i antalet timmar per skalle, men om man då tittar på BNP/Capita så verkar det som att dom NYA sysselsatta 'öser från ena högen till den andra', dom producerar inget, är bara sysselsatta i statistiken o det kan vi inte leva på.
Bra nuffror att visa upp, men vi måste sysselsätta oss med nått som gör nytta, inte 'stryka skjortorna åt varandra', det ger visserligen BNP, men det kan vi bara göra tills pengarna från produktionen är slut.
Eller att räntan på dom skulder som vi fixar BNP o sysselsättningen med, börjar ta en större o större andel av lönen som kommer från produktionen som då kommer från solen o jorden.

 
At 27 oktober, 2013 17:59, Anonymous Per Fredö said...

Nils,
Du har fel, vi har haft bra tillväxt oaktat kriserna, minskad statsskuld, bättre offentlig sektor än nästan alla länder.
Fler lågproduktiva jobb har länge minskat i alla länder som vårt.

Det är en av många förklaringar till den ökade arbetslösheten.
Därutöver att det tar tid få invandrare att komma in på arbetsmarknaden.
Även stabil företag som nu senast Volvo minskar på antalet sysselsatta annars så skulle dom inte hänga med i en allt hårdare konkurrens.
Har länge pågått också det.
Att komma n ed till en jämviktsarbetslöshet lägre än 6, 5 procent sannolikt omöjligt-då måste den döljas
Sen lovar ju Löfven 4 procent 2020 bara inget obehagligt händer.
Alltså.
Olika alternativ ställs
mot varandra och så ska det ju vara.
Sen är det säkert så att väljarna har svårt att veta vad dom går ut på.
Annat betyder mer som nu att extremimen får ökat gehör.

 
At 27 oktober, 2013 18:33, Anonymous Anonym said...

Alltså, satt och lyssnade på Magdalena Andes(S)on och tog fram skämskuddden. Aldrig i livet att hon ska ta över Sveriges finanser.
Gud bevare oss för henne!

 
At 27 oktober, 2013 20:58, Blogger Nils Lindholm said...

Njaee Per.
Statsskulden är ungefär lika 1309 som 0609 trots lite utförsäljning på nån 100+ miljarder är det väl.
http://www.ekonomifakta.se/sv/Fakta/Offentlig-ekonomi/Statsbudget/Statsskulden/

Nu har herrarna 'kallat hem' 100-miljarder i guld, som förmodligen kommer att spöka då det går att sälja som Nordea o Vin&Sprit o ge ett positivt kassaflöde i Stats -budgeten - skulden, nuffrorna blir fina, trots att vi sannolikt blir lite fattigare.

 
At 31 oktober, 2013 01:08, Blogger Danne Nordling said...

Anonym 08:56, visar krav på skattesänkningar en vilja att "roffa åt sig" eller är det ett krav att andra ska minska sitt roffande med hjälp av statens våldsmakt?

Här tycker jag att man kan ställa tre krav på skatterna:

1) De får inte avse att skada vissa grupper ekonomiskt. Värnskatten drar sannolikt inte in några pengar netto; den finns bara för att försämra för höginkomsttagarna.

2) Skatterna ska ge offentlig service i utbyte. Progressiva skatter ger inget tillbaka till dem som betalar dem.

#) Skatter som ger offentlig service ska inte finansiera individuella tjänster som i onödan inte medger valfrihet. Inte heller ska de finansiera verksamhet som effektivare kan skötas med hjälp av avgifter.

Jag vill framför allt inte att andra ska öka sin frihet på bekostnad av min. Vi är alltså överens om att vi inte vill bo och leva med sådana egoister. Men du ser inte att det är du som är egoist och jag altruist (med tvång).
/DNg

 

Skicka en kommentar

<< Home