onsdag, november 26, 2014

Vad händer om regeringens budgetförslag faller?

Statsministern kommer knappast att avgå och utlysa nyval om han förlorar omröstningen om regeringens budgetförslag. Han kan fortsätta regera och lägga fram ändringsförslag som tunnar ut det segrande alliansförslaget.

Den första frågan är huruvida regeringens budgetförslag verkligen faller. En del bedömare menar att allianspartierna skulle lägga ned sina röster när deras förslag kommer upp till omröstning i Riksdagen. Några politiker inom Alliansen förklarar trosvisst att Sverigedemokraterna kommer att lägga ned sina röster. Det tror också finansminister Magdalena Andersson. Det är skattesänkningen för pensionärerna som SD inte skulle våga rösta bort enligt henne.
Många bedömare tror också att ett nederlag för regeringen skulle leda till nyval (extraval). Men om budgeten faller på onsdag blir det knappast början till omedelbart nyval. Stefan Löfven (S) har klart deklarerat att han inte kommer att avgå "bara sådär". Han citeras i Expressen 22/11:
"Låt mig vara klar om det där. Det behöver inte betyda att jag avgår bara sådär. Men jag kommer inte att administrera någon annans budget. Det finns andra sätt att hantera en sådan situation".
Enligt statsvetarna Ulf Bjereld, Tommy Möller och Jonas Hinnfors vill allianspartierna i rådande läge undvika ett extraval (nyval). "En möjlighet är att återkomma till riksdagen med ett nytt förslag till budget, ett förslag som då är förankrat över blockgränsen" menar Bjereld. Även mindre omfattande ändringar är möjliga (ÖC). Om Löfven tar fasta på detta kan ett spännande chicken-race utvecklas.
Löfven vill samarbeta över blockgränsen men helst inte ha nyval. Han kan då lägga fram ändringsförslag som mer eller mindre betyder en återgång till S-MP-budgeten. Får han inte igenom dessa hotar han med nyval.
De borgerliga kan göra vissa eftergifter för att inte riskera nyval. Men de kan också hävda att nu måste Löfven avgå, annars lägger man fram ett krav på misstroendevotum. Det enda som kan stoppa detta är en regeringsombildning där MP inte längre finns med och att avtalen med V tas tillbaka. I utbyte kan Alliansen gå med på vissa revideringar av budgeten.
Utfallet av denna kohandel avgörs av hur målmedveten och handlingskraftig Alliansen är. Men Löfven är en erkänt skicklig förhandlare och i denna situation med en håglös och desorienterad borgerlighet har han alla chanser att vinna detta chicken-race.
Hela debatten präglas av Alliansens passivitet. Om det hade varit lite ruter i de borgerliga politikerna hade de talat om nyval som en ren beredskapsåtgärd för att säkra sin framtida förhandlingsposition. Eller ska vi tro att denna passivitet beror på att det pågår hemliga förhandlingar med Löfven?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , intressant.se

Etiketter:

6 Comments:

At 27 november, 2014 08:25, Blogger oppti said...

Regeringstaburetten är som en het stol. Nu har MP och S lockats dit samt tagit med sig V. Nu skall de få grillas lite mer. Sen är alliansen redo och kan ställa upp till nyval med en av realiteterna försvagad opposition.
Elefanten döljs i detaljerna.

 
At 27 november, 2014 12:15, Blogger Nils Lindholm said...

Undrar om Lövet törs i första röstningen rösta på SD vilket gör att Alliansens budget faller o Lövets o SD:S budgetar står mot varandra?
Alliansen avgör vems budget ska gälla inte SD.

 
At 27 november, 2014 16:19, Anonymous Anonym said...

Sverige skulle må utmärkt av att få en "expeditionsministär" fram till 2018.
Det skyller våra korrupta politiker svenska medborgarna!

 
At 01 december, 2014 00:40, Anonymous Neoliberal Agenda said...

Alliansen och SD är de som kommer tjäna på ett nyval. Det är Löfven som har misslyckats. Har därför väldigt svårt att se honom utlysas det. Iaf. i ett första steg.

Det naturliga är att frågan går tillbaka till talmannen och Alliansen försöker bila en regering. Röstas den ner, så kan Batra/Lööf eventuellt utlysa extra val.Man kan inte rösta för en budget och sen inte låta en regering få verkställa den.

Då är det lekstuga, vilket kommer straffa SD.

 
At 04 december, 2014 15:33, Anonymous Lars said...

Nyval och politiskt kaos blir kul. Nyvalet lär sannolikt inte påverka relationerna nämnvärt mellan partierna så problemet med att bilda regering lär kvarstå. Förhoppningsvis leder det till nyval var 6:e månad de närmaste 100 åren och inga nya lagar kan stiftas. Sverige går som tåget och har aldrig fungerat så bra någonsin utan politiker.

 
At 10 juni, 2021 18:05, Blogger Lava Showan said...

Hej alla. Jag såg kommentarer från personer som redan fick sitt lån från STEFAN PERSSON FINANCE och sedan bestämde jag mig för att ansöka under deras rekommendationer och för bara några timmar sedan bekräftade jag på mitt eget personliga bankkonto totalt 550 000 kronor som jag begärde. Det här är riktigt bra nyheter och jag rekommenderar alla som behöver ett riktigt lån att ansöka via sin e-post (steglan247@yahoo.com) Jag är glad nu när jag har fått det lån jag begärde. Att få lånet är mycket enkelt och enkelt att förstå, det finns ingen betalningskomplikation. Jag rekommenderar starkt och uppriktigt denna låneplattform för alla som söker ett snabbt och brådskande lån idag, du har en. Skål...

 

Skicka en kommentar

<< Home