onsdag, mars 23, 2005

Fastighetsskatten - inget samband med inkomsten

Nu kommer fastighetsskatten att stiga med i genomsnitt 25 procent nästa år. Det beror på höjda taxeringsvärden. Dessa har ganska litet att göra med ägarnas inkomster. Därför bir de folkliga protesterna våldsamma.

Det finns en naiv tro hos många politiker att fastighetsskatten är starkt kopplad till ägarnas inkomster. Naturligtvis är det lätt att inbilla sig att den som tjänar mycket köper en dyr villa och tvärtom. Men så ser inte verkligheten ut. Sambandet är ganska uttunnat och kring storstäderna finns det nästan inte alls.

Jag roade mig med att plocka ut Täby från SCB:s databas om skatter och inkomster. Med hjälp av diverse kalkyl-, diagram- och bildprogram fick jag fram nedanstående diagram som visar sambandet mellan inkomster och fastighetsskatt i Täby 2003.

.

Fastighetsskatten är 9-10 000 kr/år för nästan alla husägare i olika inkomstlägen (i genomsnitt). Det gäller även för dem med extremt låga inkomster. Man får gå upp till 500-600 000 kr/år i inkomst för att fastighetsskatten skall bli nämnvärt högre. Det är bara personer med en inkomst på 1 miljon och uppåt som betalar påtagligt mera i fastighetsskatt. (I hela riket är det dock 20 procent av miljonärerna som inte betalar fastighetsskatt.)

Idag går Villaägarförbundet till storms mot de väntade skattehöjningarna. Besked krävs av Alliansen och Reinfeldt. Han har sagt att låg- och medelinkomsttagarna skall få skattesänkningar. Och det är ju de som drabbas hårdast av höjd fastighetsskatt (som jag kan visa ovan). Då är det väl logiskt att Reinfeldt utlovar åtgärder mot den höjda fastighetsskatten, menar Villaägarna.

Så är det emellertid inte. Moderaterna vill ha sänkt marginalskatt för extra arbete långt nere i skatteskalorna. Det är för att det skall löna sig att arbeta istället för att lyfta bidrag. Men höjd fastighetsskatt gör det inte mindre lönsamt att arbeta i normalfallet. Tvärtom skulle sämre ekonomi p g a en skattehöjning tvinga många att arbeta mera...

Om Reinfeldt skall lova sänkt fastighetsskatt måste han hitta på en annan motivering. Frågan är om han inte gör en vänstersväng även på detta område. Får vi be om besked?

9 Comments:

At 24 mars, 2005 00:54, Blogger Tobias Lindberg said...

Trots att jag inte håller på samma "lag" som dig i politiken håller även jag och många andra från vänsterblocket med om att fastighetsskatten i mångt och mycket är dålig och slår fel. En lustig sak är dock att det alltid är fastighetsskatten för husägare som diskuteras trots att den grupp som har högst fastighetsskatt är de som bor i hyresrätter. Jag tycker det väldigt tydligt visar på skillnaderna mellan en grupp som generellt tjänar mer och en som tjänar mindre och deras möjligheter att göra sig hörda och skapa opinion.

 
At 24 mars, 2005 10:05, Blogger Danne Nordling said...

Hyreshus och småhus
Hyresgästerna har en organisation som heter Hyresgästföreningen som alls inte är maktlös i fråga om opinionsbildning. När det gäller "fastighetsskatt" på hyreslägenheter har förbundet dessutom en mer rättfärdig sak att försvara än småhusägarna generellt.

Ägarna till hyreshus (och i förlängningen hyresgästerna) är nämligen (partiellt) dubbelbeskattade: först beskattas kapitalavkastningen i hyreshuset genom att överskottet från hyresrörelsen är skattepliktigt. Men utöver detta skall också "fastighetsskatt" (visserligen avdragsgill) betalas (0,5%).

För vad? Det är inte en schabloniserad kapitalinkomstskatt som man säger att småhusägarnas fastighetsskatt är (1,0%). Vad är den då? Det finns ingen teoretisk motivering för "fastighetsskatt" på hyreshus. Det är en skatt som man kan ta ut där det går - dvs där opinionen är lamslagen.

Och varför? Hyresgäströrelsen är infiltrerad av "skatteivrarnas" parti och går dess ärenden istället för att ta tillvara medlemmarnas intressen gentemot statsmakten.
/DNg

 
At 24 mars, 2005 13:47, Anonymous Anonym said...

Bostadsbidragen

Men den höga hyrorna betalas ofta av oss andra skattebetalare via de vanliga bostadsbidragen.

Så underhåller vi rundgången och alla dess tjänare.

 
At 29 mars, 2005 12:05, Anonymous Anonym said...

Svar till Tobias Lindberg

Du skriver att hyresgästerna betalar högre skatt än småhusägarna. Var har Du fått det ifrån? Staten tar in 13-14 miljarder på småhusen men endast 3-4 miljarder på hyreshus och bostadsrätter tillsammans.

Hyresrätter och bostadsrätter har en skattesats på 0,5 % men småhusens skattesats är 1,0%
- Det bor ungefär lika mycket folk i hyreshus/bostadsrätter som i småhus.
Hur går detta ihop med att hyresrätterna är den grupp som betalar mest?

Du säger vidare att småhusägare tjänar mer, men beror det inte på att boendet hänger ihop med olika stadier i livet. Som ung flyttar Du hemifrån och till en hyresrätt. Du kanske studerar eller också har Du Ditt första jobb som förmodligen inte är det bäst betalda. Du flyttar till en större lägenhet när Du träffar Din livskamrat. När barnen kommer och era löner går upp kanske ni flyttar till ett småhus. (70 % av alla barnfamiljer vill bo i småhus). Där bor ni till barnen flyttat ut och kanske ända till pensionsåldern. Då, när orken tryter och inkomsten går ner flyttar ni till en hyreslägenhet.
Det är därmed naturligt att den som bor i småhus har en högre lön än under de andra perioderna av livet.
Beträffande möjligheterna att göra sig hörd har ju Hyresgäströrelsen med sin nära anknytning till Socialdemokratiska partiet en särställning. Där finns ju direktkanaler in i regeringen. Någon sådan koppling finns inte inom Villaägarnas Riksförbund

Med vanliga hälsningar
Hemmet är oskattbart
John Böttiger
Småhusägare mot boendeskatt

 
At 07 maj, 2006 12:39, Anonymous Anonym said...

Hej Danne, jag redogör för min syn på bostadspolitik i ett nytt inlägg. Skulle gärna läsa vad du har för kommentar.

 
At 02 september, 2016 03:23, Blogger oakleyses said...

nike air max, tory burch outlet, tiffany and co, polo outlet, longchamp outlet, longchamp pas cher, nike air max, christian louboutin uk, louis vuitton, christian louboutin outlet, oakley sunglasses, ray ban sunglasses, uggs on sale, louis vuitton outlet, replica watches, tiffany jewelry, ray ban sunglasses, oakley sunglasses, ugg boots, ray ban sunglasses, replica watches, kate spade outlet, louboutin pas cher, oakley sunglasses wholesale, jordan shoes, burberry pas cher, nike free run, michael kors pas cher, louis vuitton outlet, polo ralph lauren, nike outlet, nike free, jordan pas cher, louis vuitton outlet, louis vuitton, prada outlet, cheap oakley sunglasses, nike roshe, ugg boots, christian louboutin shoes, prada handbags, longchamp outlet, christian louboutin, oakley sunglasses, chanel handbags, sac longchamp pas cher, longchamp outlet, gucci handbags, air max

 
At 02 september, 2016 03:35, Blogger oakleyses said...

links of london, pandora charms, hollister, moncler outlet, marc jacobs, doudoune moncler, ugg,ugg australia,ugg italia, swarovski, louis vuitton, moncler, juicy couture outlet, moncler, louis vuitton, ugg, wedding dresses, canada goose outlet, thomas sabo, montre pas cher, moncler outlet, canada goose uk, ugg,uggs,uggs canada, pandora jewelry, pandora uk, pandora jewelry, ugg uk, moncler uk, moncler, canada goose outlet, toms shoes, ugg pas cher, coach outlet, replica watches, supra shoes, moncler, louis vuitton, canada goose outlet, canada goose jackets, karen millen uk, juicy couture outlet, canada goose, swarovski crystal, canada goose, louis vuitton, louis vuitton, canada goose

 
At 06 februari, 2019 16:03, Blogger reda gamal 01220689236 said...


شركة تنظيف خزانات بجازان
شركة تنظيف خزانات بابها
شركة تنظيف ببيشة
شركة تنظيف بابها
شركة تنظيف بخميس مشيط
شركة تنظيف بنجران
شركة تنظيف مجالس بابها
شركة تنظيف منازل بابها
شركة تنظيف كنب بخميس مشيط

شركة تنظيف منازل بخميس مشيط 
At 28 oktober, 2019 07:50, Blogger sara said...

طرق لجعل الباركيه لامعا ونظيفا
فني تركيب مطابخ بالرياض
تركيب مطابخ بالرياض
شركة تركيب غرف نوم صيني بالرياض
نجار شرق الرياض
فني تركيب غرف نوم ايكيا بالرياض
شركة تركيب ورق جدران بالرياض

 

Skicka en kommentar

<< Home