torsdag, mars 17, 2005

LO har rätt om enorm arbetslöshet

(Tekniska problem har medfört försening)
Nu har också LO fått upp ögonen för att de 1,1 milj icke-arbetande är ett problem med otillräcklig sysselsättning. Det är bara Cecilia Hermansson och Klas Eklund samt regeringen som inte vill förstå att något borde göras.

SCB beräknar antalet personer som uppbär ersättningar från det allmänna justerat för deltid och delår. Detta kallas heltidsekvivalenter och betyder att antalet personer kan jämföras som om de på heltid befann sig i någon av åtgärderna. Statistiken är ganska svår att hitta och är relativt okänd. Konjunkturinstitutet gör sedan prognoser för innevarande och nästkommande år.

Statistiken omfattar antalet heltidspersoner med sjukpenning, förtidspension, arbetslösa, i åtgärder och med socialbidrag. Summan 2003 är 1 033 338 personer (senaste uppgift). KI:s prognos är 1 054 000 personer för 2005.

År 1990 var summan 732 000, toppen nåddes 1994 med 1 156 000, högkonjunkturåret 2000 var den 1 015 000 heltidspersoner.

Det är inte underligt att denna statistik får så liten uppmärksamhet. Den visar hur regeringen har misslyckats med sin viktigaste fråga: sysselsättningen. Dels visar statistiken den totala arbetslösheten eller den ”utvidgade arbetslösheten” som man får om man lägger ihop öppet arbetslösa med dem i konjunkturberoende arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Dels visar den personer med sjukpenning och med sjuk- och aktivitetsersättning (förtidspension) som delvis är ett medicinskt problem men som till stor del egentligen är en fråga om bristande sysselsättningsmöjligheter.

Men nu har LO dragit fram en del av dessa siffror. I Dagens Industri 16/3 går Hans Karlsson på LO:s näringspolitiska enhet till attack mot regeringen i en nyhetsartikel rubricerad ”Regeringens siffror ljuger – LO hävdar att arbetslösheten är 20-25 procent”. Hans Karlsson (som råkar ha samma namn som arbetslivsministern) menar att friska människor blir sjukskrivna för att de inte har något jobb och att detta är en del av förklaringen till att fler norrlänningar än skåningar är sjukskrivna. Av de långtidsarbetslösa, långtidssjukskrivna eller förtidspensionerade ”är ungefär hälften fullt arbetsföra” enligt LO:s Hans Karlsson.

Nästan fyrdubbling av förtidspensionerade sedan 1960
Även Anna Hedborg är oroad. Vid ett seminarium i riksdagen 15/3 redovisade hon siffror som angav att år 1970 levde 12 procent av den vuxna befolkningen (heltidskorrigerat) på bidrag mot 21 procent idag.

Antalet förtidspensionerade har enligt en annan redovisning i DI ökat från 145 000 år 1960 till 514 700 jan 2005. År 1970 var de 212 000, år 1980 var de 303 000 och 1990 var de 361 000.

Vad kan göras åt arbetslösheten?

Det är uppenbart att den totala efterfrågan på arbetskraft är för liten. Lösningen borde vara att öka efterfrågan – t ex genom en generell skattesänkning och/eller mer strategiskt utformade sänkningar. Ett annat sätt är att sänka räntan. Men detta medel döms ut på något märkliga grunder: Cecilia Hermansson på Föreningssparbanken tror att en räntesänknig ”kanske har en marginell betydelse för jobben i detaljhandeln”. Klas Eklund på SEB anser att ”efterfrågan i ekonomin är redan så pass hög i dagsläget att det är tveksamt vad en räntesänkning skulle tillföra”. (DN Ekonomi 16/3)

Vad dessa ekonomer är överens om är att efterfrågan inte är otillräcklig. Det medför i förlängningen att de anser att ingenting kan göras för att få en del av den dryga miljonen icke-arbetande in i nya jobb.

8 Comments:

At 17 mars, 2005 12:07, Blogger Tobias Lindberg said...

Tjena Danne!

Innan jag kommer in på det jag tänkte säga så måste jag bara påpeka att jag reagerade lite på det här med att du säger att det är svårt att hitta SCB.s statistik om helårsekvivalenter, den statistiken har ju funnits hela tiden, jag länkade faktiskt till exakt samma statistik från SCB i en text som jag skrev för två veckor sedan och har skrivit om den på andra ställen flera gånger långt tidigare.

Det jag egentligen ville säga var att det är rätt solklart varför helårsekvivalenterna ökade helt plötsligt där vid början på 90-talet, självklart hade det med 90-talskrisen att göra men mest av allt hade det att göra med att man ändrade om så att det viktiga var att inflationen var jämn och låg istället för som tidigare då en låg arbetslöshet prioriterades. Så på sätt och vis har du rätt i att det var sossarnas fel att arbetslösheten ökade men det du glömmer bort var att det var sossarna tillsammans mod de borgerliga partierna som genomförde denna förändring, alltså är det lika mycket borgarnas fel.

Du pratar om att de som krävs är skattesänkningar, där tror jag du har fel, det som behövs är att vi går tillbaks till ett system som prioriterar låg arbetslöshet och så får man bekämpa inflationen på andra sätt. Det är fel att låta de enskillda arbetslösa människor bära en så stor del av kostnaden som arbetslösheten kostar som förut bars av hela samhället genom en ökad inflation.

 
At 17 mars, 2005 12:48, Anonymous Anonym said...

Klas Eklund har troligtvis rätt (och många andra ekonomer). En räntesänkning skulle antagligen ha en mycket, mycket marginell effekt på sysselsättningen. Det är vidare inte primärt ett efterfrågeproblem.

Med det inte sagt att det inte är ett problem. Givetvis är det ett problem, sedan kan man ha olika åsikter om hur man löser problemet. Och det handlar inte om efterfrågan.

 
At 17 mars, 2005 12:55, Blogger Erik Starck said...

Tobias, du verkar ha många idéer om hur man ska uppnå målet med låg arbetslöshet utan att sänka några skatter. Kan du delge några?

 
At 17 mars, 2005 14:14, Anonymous Anonym said...

Lugnare tempo

Det är orimligt många som inte arbetar. Räntan kan göra en liten skillnad, men är inte det största problemet. Wanja Lundby-Wedin skrev den 16 januari i SvD: “Trösklarna till arbetslivet måste minska . . . Fler måste få möjlighet att jobba i ett lite lugnare tempo.”

Lära svenska och veta hut

Men hoppsan ! Vad hindrar detta ? Kan det vara något annat än LO:s låglönesatsningar ? De som gjort att arbetsgivarna bara anställer dem som “håller takten”. Varför inte låta var och en själv avgöra vilken lön man är beredd att arbeta för ? Då hittar kreativa företagare lämpliga jobb för de flesta. Invandrare får lära sig svenska och ungdomar som vant sig att skrika högt och svära, får lära sig veta hut i umgänget med vuxna.

Varje lönekrona sänker skatten

Det är bättre att de lågpresterande har ett jobb överhuvudtaget än att LO-kollektivet, tillsammans med de andra skattebetalarna, skall underhålla dem helt och hållet. Varje krona de bidragsberoende får i lön minskar skattetrycket. En procentenhet lägre skatt höjer nettoinkomsten dubbelt så mycket som en procents lönepåslag. På lång sikt.

Det är LO som är det största hindret för att få fler i arbete.

 
At 19 mars, 2005 17:33, Blogger Danne Nordling said...

Några svar:

SCB:s statistik har funnits i flera år men har varit ganska svår att hitta på nätet eftersom SCB har en tendens att i tid och otid ändra sin webbsajt så att länkarna bryts. I varje fall har den varit okänd för de flesta.

Är arbetslösheten inte ett efterfrågeproblem? Det har börjat gå upp för LO att folk blir sjukskrivna och förtidspensionerade för att det inte finns någon efterfrågan på deras tjänster. Att sedan ökad efterfrågan måste kombineras med flexibilitetsskapande åtgärder är ett annat problem. Men sådant är onödigt att syssla med när efterfrågan är för svag.

Ett av stelhetsproblemen på arbetsmarknaden är den starka löneutjämningen, som ytterligare förstärks av skattesystemet. Det behövs åtgärder för att korrigera lönestrukturen - det har t o m Pär Nuder nu kommit på (Nuders förvärvsavdrag). Var finns de granskande journalisterna som borde fråga var vänsterpartiet står i denna fråga? V har ju varit ivriga bekämpare av "ungdomslöner" och "ingångslöner" med påföljd att vi fått undomsarbetslöshet ovanpå eländet.
/DNg

 
At 08 juli, 2005 15:16, Blogger Tobias Lindberg said...

Erik!

För att få bort
arbetslösheten utan att sänka skatter gör man så här:


- Återanställ de ca 200.000 som försvunnit från den offentliga sektorn sedan början av 90-talet.

- Ta bort inflationsmålet och sträva efter låg arbetslöshet istället.

 
At 02 september, 2016 03:24, Blogger oakleyses said...

nike air max, tory burch outlet, tiffany and co, polo outlet, longchamp outlet, longchamp pas cher, nike air max, christian louboutin uk, louis vuitton, christian louboutin outlet, oakley sunglasses, ray ban sunglasses, uggs on sale, louis vuitton outlet, replica watches, tiffany jewelry, ray ban sunglasses, oakley sunglasses, ugg boots, ray ban sunglasses, replica watches, kate spade outlet, louboutin pas cher, oakley sunglasses wholesale, jordan shoes, burberry pas cher, nike free run, michael kors pas cher, louis vuitton outlet, polo ralph lauren, nike outlet, nike free, jordan pas cher, louis vuitton outlet, louis vuitton, prada outlet, cheap oakley sunglasses, nike roshe, ugg boots, christian louboutin shoes, prada handbags, longchamp outlet, christian louboutin, oakley sunglasses, chanel handbags, sac longchamp pas cher, longchamp outlet, gucci handbags, air max

 
At 02 september, 2016 03:36, Blogger oakleyses said...

links of london, pandora charms, hollister, moncler outlet, marc jacobs, doudoune moncler, ugg,ugg australia,ugg italia, swarovski, louis vuitton, moncler, juicy couture outlet, moncler, louis vuitton, ugg, wedding dresses, canada goose outlet, thomas sabo, montre pas cher, moncler outlet, canada goose uk, ugg,uggs,uggs canada, pandora jewelry, pandora uk, pandora jewelry, ugg uk, moncler uk, moncler, canada goose outlet, toms shoes, ugg pas cher, coach outlet, replica watches, supra shoes, moncler, louis vuitton, canada goose outlet, canada goose jackets, karen millen uk, juicy couture outlet, canada goose, swarovski crystal, canada goose, louis vuitton, louis vuitton, canada goose

 

Skicka en kommentar

<< Home