tisdag, september 12, 2006

Borgarna har redan vunnit?

En lång litania om hur arbetarrörelsen övergett den radikala socialismen publicerades i en kvällstidning i söndags. Men några konstruktiva förslag antyddes inte. Kan vänstern genom att kvirra över Perssons förborgerligande hindra tveksamma att rösta på Alliansen?

Jag råkade läsa Aftonbladet i söndags. Där fanns en kulturartikel utlagd över ett helt uppslag (s 4-5) som gjorde gällande att de borgerliga har vunnit kampen om folks sinnen. Den var författad av Johan Ehrenberg, vänsterdebattör som driver ETC. Artikeln kom igår även i form av ett inslag i ETC:s nyhetsbrev. Den är intressant eftersom den vänder på hela perspektivet och frustrerat ser alla politiska tendenser idag som ett förborgerligande. Varför publicerar Aftonbladet någon som påstår att Göran Persson, Pär Nuder, Peter Eriksson och Lars Ohly "alla har stött och accepterat en borgerlig ideologi för ekonomin"?

Ehrenberg avfärdar frågan om subventioneringar i tandvården som ointressant, liksom borgerliga skattesänkningar och s-sänkta maxtaxor. Det är mycket värre att borgarna har åstadkommit ett systemskifte som framförallt berör arbetarröelsen. Hans första exempel: manliga studenter klär sig i kostym och kvinnliga i vita klänningar. Hans andra: socialarbetare som säger att individen måste satsa på sig själv. Hans tredje: hur skall man placera sitt pensionskapital när det nu visar sig att pensionerna inte blir så höga? Hans fjärde: homosexuella som kämpar för att "få gifta sig och leva i egen borgerlig kärnfamilj".

Ja, det är hårt att vara en övervintrad vänsterradikal när man t o m befarar att ungdomarnas uppror "mot den borgerliga äganderätten kan sluta som en kamp för den egna konsumtionen". Vill man skapa något ihop med andra "så är du TVUNGEN att bli företagare" och lösningen på världens problem, lamenterar Ehrenberg, medför att man själv kan bli rik. Hu så hemskt!

Det hela startade enligt Ehrenberg när borgarna införde allemanssparande 1979. Jo jag tackar. Äntligen har någon upptäckt hur revolutionerande det var att göra medborgarna till småkapitalister. "Investeringslön" var min benämning på en avtalsmässig sådan variant. Men den segrande varianten var att utsträcka det gamla lönsparandet (vinstsparandet), som var ett sorts lotterisystem, till placeringar i aktier. Och i slutändan infördes också ett nytt pensionssystem med ett premiereservinslag. Det lönar sig att vara envis.

Men trots att utrerade vänstermänniskor kan känna sig frustrerade över utvecklingen när de jämför med vad som verkade vara möjligt ännu 1980, är det inte någon genomgripande förändring som inträffat sedan 1970. Den offentliga sektorn är större, skattetrycket är högre och antalet regleringar ohanterligt. Vad som skett är en återgång till att den politiska vänsterns företrädare nu är "stolta över den egna 'ansvarstagande' anpassningen" som Ehrenberg uttrycker det.

Vi har egentligen bara slagit tillbaka vänsterextremisternas verklighetsfrämmande idéer om löntagarfonder och planerad ekonomi. Men Ehrenberg beklagar sig över att vi återfick "en arbetarrörelse i kavaj, men utan ideologi om ett annat sätt att leva". Hur skulle det ha sett ut? Varför har Ehrenberg inte själv bidragit med något till den socialistiska politiska teorin? Utan försök till konstruktiva idéer blir hans artikel en enda lång kverulantisk litania.

Vänsterkvirr är väl inget argument för att rösta på de röda?

Andra bloggar om: , , , , , , intressant.se

5 Comments:

At 12 september, 2006 22:44, Anonymous Anonym said...

Jag läste också (tyvärr..) Ehrenbergs artikel. Detta är alltså en vuxen man, chefredaktör på en tidning, som skriver! Infantilare inlägg kan jag nog inte dra mig till minnes att jag någonsin läst. Jag trodde i min enfald jag sett & hört det mesta av vad vänstern hade att erbjuda. Jag hade fel. Svindlande tanke. Måånga röda tomtar på loftet....

 
At 13 september, 2006 12:18, Blogger Danne Nordling said...

Att JE inte har förmågan att räkna och tänka logiskt har jag ett minne av när det gällde något skatteförslag på 90-talet. Men den artikel han fick så fint uppslagen i Aftonbladet saknar alla kvaliteter utom det känslomässiga engagemanget. Om han hade några egna idéer om socialismen så antydde han inte detta med en stavelse. Det var bara kvirr från början till slut.

Hans ansats passar emellertid väl in i de senaste dagarnas generella kritik av Göran Persson från vänster vad gäller fördelningspolitiken. Om AB ville stödja Janne Josefsson m fl var JE:s artikel kanske det bästa de hade just då.
/DNg

 
At 13 september, 2006 13:38, Anonymous Anonym said...

Janne Josefssons Uppdrag Granskning i går var det mest infantila man kan tänka sig även om karln nu ville klämma åt HSB Göran.

Ska nåt liknade komma i kväll så hoppas jag att Reinfeldt kan sätta Josefsson på plats, som ju ser på sin journalistiska roll så här inför valet utifrån ett personligt,enögt vänsterperspektiv.

Även om denna valrörelse kan ses utifrån en politisk mittenposition så är det nog ingen tvekan om att det ändå finns klara ideologiska och sakpolitiska skillnader blocken emellan.

De kommer att förstärkas om det blir en ny vänsterregering, i vilken sossarna för att behålla makten,viktigare för dem än allt annat, tvingas släppa in mp och vpk i regeringen.
Då blir det rena rama röran, där då socialdemokraterna ändå måste söka stöd från alliansen vad gäller säkerhets-och utrikespolitiken. Och vilka konsekvenser får det i så fall?

Och hur ska Persson kunna mjuka upp den gröna skatteväxlingens politik, som inte bara kommer att drabba svenska hushåll hårt utan främst svenska basindustrier på orter där socialdemokraterna har sina starkaste fästen?

Inte undra på att Göran Persson redan nu menar att det inte finns några hinder från hans sida att få stöd från något borgerligt parti, där han självfallet närmast räknar med att centerpartiet skulle kunna bli en lämplig partner.
Men centern nu har inte som partiledare Olof Johansson och är dessutom fast förankrad i alliansen.

Svensk politik är inte längre politisk pokerspel.

 
At 13 september, 2006 23:24, Anonymous Anonym said...

Kan ju tipsa om även denna "lilla godbit"..
http://www.aftonbladet.se/vss/kultur/story/0,2789,886771,00.html
Göran Greider gör sin variant på Ehrenbergs dito. Återigen står jag faktiskt helt förbluffad. Alice i underlandet?

 
At 14 september, 2006 08:35, Anonymous Anonym said...

Varje partiledare i Alliansen skötte sig med bravur.

Bäst var förstås Fredrik Reinfeldt, som t o m fick Jan Guillo och Göranh Rosenberg att ducka på de intrikata frågor som de hade förberett.

Alliansens trumkort sä här nära in på valet är självfallet att de är eninga medan en eventuell vänsterblock-regering, som Göran Persson helst vill slippa står splittad i en rad frågor.

Detta kommer att synliggöras än mer i kvällens avslutande partiledardebatt och det är svårt tro att det inte skulle ge alliansen segern nu.

 

Skicka en kommentar

<< Home