lördag, februari 06, 2010

Ökad jämlikhet - socialdemokratiskt väckelsemöte på ABF

Utjämningsboken Jämlikhetsanden presenterades av en av författarna, professor Wilkinson, som var på besök i Stockholm. Den välbesökta sammankomsten visade sig bli ett socialdemokratiskt väckelsenöte. Här har vi den nya "berättelsen" sas det.

Under lördagseftermiddagen framträdde den brittiske professorn i epidemologi Richard Wilkinson på ABF i Stockholm och berättade om sin bok The Spirit Level (nu i svensk översättning med titeln Jämlikhetsanden). Jag har skrivit flera gånger tidigare om några av resultaten. Zetasalen i ABF-huset som har 336 sittplatser var fullsatt med folk stående i gångarna.

Efter Wilkinsons framträdande vidtog ett samtal med Lena Sommestad, tidigare S-minister, Walter Korpi, professor i socialpolitik, Irene Wennemo, LO och Dan Josefsson, journalist. Samtalet leddes av Carl Tham, tidigare S-minister och ännu tidigare folkpartist. Det visade sig att deltagarna utom möjligen LO-representanten främst var ute efter att hitta sätt för Socialdemokraterna att utnyttja Wilkinsons resultat. De mest propagandistiska formuleringarna fick varje gång kraftiga applåder från publiken, Efteråt vittnade flera av frågeställarna ur publiken att de var socialdemokrater.

Redan frågorna till Wilkinson från publiken gav indikationer om socialdemokratiskt väckelsemöte. Som bekant menar sig Wilkinson och medförfattaren Kate Pickett kunna bevisa att mer jämlika samhällen (i betydelsen nivellerade) "nästan alltid är bättre samhällen". Detta var tydligen vad den socialdemokratiska publiken ville höra att döma av applåderna.

Tydligast entusiastisk var Sommestad. Hon såg Wilkinsons undersökning som möjligheten för Socialdemokraterna att utforma en "berättelse". Den skulle vädja till känslan mera än förnuftet. Nu skulle det bli möjligt att ersätta den nyliberala "berättelsen" om hur Sverige blev rikt genom avskaffandet av skråväsendet och Gripenstedts liberaliseringar.

Dan Josefsson ville avslöja den offentliga lögnen om att vi har det så bra och är rika. Det är "oron" som måste föras fram som problemet. Tänk bara på pensionssystemet. Det skapar kronisk stress. Om man väljer fel placering kan pensionen bli så låg att man måste samla tomburkar som pensionär, menade Josefsson (se äv art i AB).

Han var kritisk till partiledaren (Sahlin). Vad vill hon göra inför valet? Satsa på entreprenörs- och HBT-frågor, svarade han. Det är "oron" som är det viktiga. Kriminaliteten kan bara minskas genom mindre ojämlikhet, betonade Josefsson. Men han var litet pessimistisk. Liksom en frågeställare i publiken menade han att socialdemokratin är ointresserad av forskningsresultat. Allt har blivit relativt och envar är sin egen forskare med sin egen sanning.

Walter Korpi hade förberett ett inlägg med bilder och allt. Det gick ut på att det var arbetslösheten som var orsaken till den mer ojämna inkomstfördelningen. Men han drog inte slutsatsen att detta kunde innebära att Wilkinsons grundtes då kunde visa sig vara felaktig. Den går ut på att även folk med hyggliga inkomster lider av alla sociala problem som finns i högre grad i ojämlika samhällen: kortare livslängd, kriminalitet, tonårsgraviditeter, fetma, ohälsa, mentalsjukdomar osv.

Det kanske ändå inte är så lätt att omvandla Wilkinsons statistik till en socialdemokratisk berättelse när allt kommer omkring. En huvudinvändning är fortfarande att det räcker med en svag variant av John Rawls' program att koncentrera sig på de mest eftersatta för att upphäva det mesta av Wilkinsons teser.

Forts: Konstiga fakta i boken, 8/2-10 [Referat (S) i Tvärdrag]

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , intressant.se

Etiketter: ,

1 Comments:

At 07 februari, 2010 14:49, Anonymous Anonym said...

Wilkinson undersökte västerländska ekonomier, där Sverige var ett föredöme i jämlikhet.
Han utelämnade experiment som Kuba och Nord Korea. Varför-där lär jämlikheten vara total.

 

Skicka en kommentar

<< Home