lördag, oktober 02, 2010

Kent Härstedt blir talman

Efter det att Kent Härstedt (S) ställts upp mot Per Westerberg (M) i talmansvalet på måndag kommer utfallet att avgöras av hur SD reagerar på denna spelteoretiska konstellation. Mona Sahlin har med stor sannolikhet gjort en analys som utmynnar i att SD kommer att rösta på Westerberg om det finns ett val. Då kommer hon att kunna hävda att Alliansen gjort sig beroende av SD.

Det är till fördel för Sahlin att kunna anklaga Alliansen för samarbete med SD. Det kommer att göra Fredrik Reinfeldt mindre benägen att framledes lägga fram förslag som passivt kan få stöd av SD. Hans benägenhet att samarbeta med de rödgröna skulle då öka. Och han framstår som svag. Så tolkar jag Sahlins analys.

Men SD kan också räkna ut detta, åtminstone med hjälp av Ian Wachtmeister (fd ND). Därför är det inte självklart att SD röstar på Westerberg. Jag utesluter då att SD skulle kunna få något stöd i valet av andre vice talman som skulle vara belöningen om de säljer sina röster till det ena blocket.

För SD står valet mellan att i största allmänhet "ta ansvar" och rösta på Westerberg. Valutamarknaden kommer då att förbli lugn. Eller så kan SD rösta på Härstedt och ge Reinfeldt en distinkt men ganska ofarlig "knäpp på näsan". Då markerar SD att de inte är ofarliga i köpslåendet. Dessutom öppnar det för det populistiska argumentet att Socialdemokraterna gjort sig beroende av SD.

Fördelen för SD på längre sikt är att kunna hävda att S en gång blivit beroende av SD och då är det inte ett så långt steg om även Alliansen får stöd av SD i framtiden. Denna gång skulle dock någon eftergift erfordras.

Om SD vill spela en aktiv roll blir slutsatsen att de kommer att förhindra Sahlins strategi att göra Reinfeldt mer benägen att göra upp med de rödgröna, samt att de skapar ett prejudikat att "även S kan samarbeta med SD". Det leder till att de röstar på Härstedt. Det förefaller mindre sannolikt att de skulle vilja vara passiva och enbart "ta ansvar".

Om ett antal ekonomiska experter skulle bedöma att ett nederlag för regeringen i talmansvalet skulle leda till oroligheter på valutamarknaden - kronan försvagas - skulle SD kanske vara mera villiga att "ta ansvar". Problemet är att de ekonomiska experterna inte längre trovärdigt kan bedöma effekterna på valutamarknaden. En samstämmig expertkår menade redan i samband med valet att kronan skulle försvagas om det blev en minoritetsregering med SD som tungan på vågen. Den bedömningen var helt fel.

Experternas rop att "vargen kommer" har alltså försvagat den falang inom SD som pläderar för en passiv politik där man främst "tar ansvar". Men i sagan kom vargen till slut...

Att ställa upp Härstedt som kandidat i talmansvalet kan visa sig vara ännu ett av Mona Sahlins minnesvärda misstag.

En helt annan bedömning finns dock: Om Reinfeldt lider nederlag i talmansvalet skulle han tänkas förstå att i fortsättningen måste han verkligen göra upp med de rödgröna i förväg. Det skulle göra att SD blev helt utan inflytande. Därför måste man veta mer om hur SD tror att Reinfeldt ser på hur viktigt talmansvalet är för det fortsatta minoritetsregerandet. Om SD tror att ett nederlag för Reinfeldt kastar honom i armarna på de rödgröna, kommer de att rösta på Westerberg. Om SD bedömer att Reinfeldt ändå är litet stursk och kommer att skylla nederlaget på Sahlin, kommer SD att rösta på Härstedt.

Se även Kjellberg. Andra bloggar om: , , , , , , , , , intressant.se

Etiketter:

5 Comments:

At 02 oktober, 2010 00:50, Anonymous Frazze said...

Det finns två stycken block som står för demokrati. Det ena är större än det andra. Så länge demokratiska alternativ ställs mot varandra vinner alltid alliansen. Nu har dock de rödgröna hittat ett sätt att "fuska" sig fram genom att chansa på förslag som SD av ren taktik röstar för. Så länge inte SD själva kan nå majoritet eller riskerar att råka ut ur riksdagen är deras enda hopp att få till ett samarbete med något av blocken. De har därför allt att vinna på att ständigt markera att de inte röstar med regeringen utan att få något i utbyte. De rödgröna visar nu väldigt tydligt att de inte ser några som helst problem i att "passivt" samarbeta med SD. Jag blir illamående av denna rödgröngula röra...

 
At 02 oktober, 2010 09:26, Blogger magnus said...

Nedläggning av röster skulle väl fungera för SD (blir då fler omröstningar, eller?). Då kommer inte SD att beskyllas för svek av de egna.

Att rösta på Westerberg hade de då kunnat göra istället, men eftersom ingen har velat tala med dem om att lösa politiska knutar eller deras önskan om att få vice 2:a talmansroll blir det nog inte aktuellt.

Att tänker ge stöd hit-och-dit i förhoppning om att få cred för det tror jag inte på.

Vidare tror jag inte att något som kommer ut av detta kommer att göra att SD förlorar inflytande, som du skriver i sista stycket. Det är för stor skillnad politiskt mellan blocken för att det ska ske, och beter sig inte Reinfeldt som en vuxen mogen människa gentemot SD tror jag SD kommer att sätta sig på tvären närhelst inte alliansens politik är snarlikt SD:s.

I så fall rätt av SD. De har för deras politik fått väljarnas mandat, som kan användas till att i förhandling få lite genomslag för politiken, alternativt -- om andra politiska block obstruerar mot dem genom försök till isolering -- att slaviskt rösta i enlighet med sin politik.

SD borde utåt tala mer om att de är öppna för förhandlingar än vad de vill få ut av dem. Det skulle tydliggöra andras obstruerande.

 
At 03 oktober, 2010 00:04, Blogger Danne Nordling said...

SD kan knappast hoppas på att få "cred" om de röstar på något sätt som gynnar endera blocket. Just nu verkar de mer kunna diskreditera det alternativ de röstar på (eller släpper fram genom nedlagda röster).

Vilket block kan SD diskreditera mest? Sannolikt de rödgröna. Dessutom markerar de mot alliansen och kan då få chansen att få något litet inflytande i framtiden.

Sahlin (och Ohly)tror däremot att SD ska försöka ställa sig in hos alliansen och därför rösta på PW. Det öppnar också för fortsatt kritik mot alliansen från Sahlin.

Ännu står sig mitt grundtips.
/DNg

 
At 03 oktober, 2010 00:56, Anonymous Lars said...

Så har Sahlin givit SD en huvudroll redan vid första tillfället! Det finns dock en enkel lösning: Sossar med mer i huvudet än Sahlin – det torde finnas flera – kan rösta på Westerberg, och så undvika risken att Härstedt blir vald med SD stöd. Det är en sluten omröstning så ingen behöver veta vem som röstar på vilken kandidat. Björn von Sydow m.fl. vet säkert vad de har att göra.

 
At 04 oktober, 2010 15:47, Blogger Danne Nordling said...

Du fick rätt. Det var tydligen så att en från de rödgröna röstade på Westerberg. SD röstade också på honom vilket utvisar att de lagt sig lågt i förhandlingarna med regeringen. För de tror väl inte att de ska få något för att de visat "ansvar" genom att rösta på PW?

Det blev alltså 153 för KH och 194 för PW.
/DNg

 

Skicka en kommentar

<< Home