tisdag, februari 26, 2013

Montis svångrem öppnade för Grillo som störtar Italien och Europa i kaos

Efter Montis tillträde försämrades utsikterna för BNP 2012 och 13 med 4 procentenheter och för konsumtionen med 6,7. Hur kunde han tro att seriösa krafter skulle kunna vinna helgens val? Han bäddade för missnöje och kaos och det utan att budgetunderskottet kunde förbättras.

Hösten 2011 angav EU-kommissionen i sin prognos för Italien att BNP skulle öka med 0,1 procent 2012 och 0,7 procent 2013. Det var en kraftig nedrevidering från vårprognosen som avspeglade Silvio Berlusconis alltmera oseriösa ekonomiska politik. Därför tröttnade Europas ledande politiker och lät Mario Draghi (ECB) dra in på köpen av italienska statsobligationer. Följden blev att Berlusconi måste avgå och han ersattes av Mario Monti i spetsen för en teknokratregering.

Monti förde en sinister svångremspolitik som applåderades i övriga EU. Men utvecklingen blev ännu sämre. BNP minskade 2012 med 2,2 procent och förutses i vinterprognosen (pdf) minska med 1,0 procent 2013. Summatillväxten går alltså från +0,8 procent till -3,2 procent genom bytet av regim. En försämring av intrycket av den ekonomiska utvecklingen med 4 procent på drygt ett år är naturligtvis ingen merit inför parlamentsvalet i helgen.

Montis äventyrliga politik inför valet får ännu starkare relief när man tittar på den privata konsumtionens utveckling. Prognosen hösten 2011 var en ökning med 0,1 resp 0,4 procent - en nedrevidering från vårprognosen. Men utfallet som det idag ser ut i vinterprognosen är katastrofalt dåligt: konsumtionen minskar med 4,2 resp 2,0 procent 2012 och 13. Summatillväxten går alltså från +0,5 procent till -6,2 procent.

Att gå ut i en valrörelse med ett erbjudande om att en redan nedpressad prognos för konsumtionen ska försämras med 6,7 procentenheter är rimligtvis att be om valförluster och missnöjesröstning. Monti må vara en habil företrädare för konventionell austerity-politik, men någon skicklig politiker är han inte.

Man kan till och med ifrågasätta hans kortsiktiga skicklighet att minska budgetunderskottet. Det förutsågs hösten 2011 bli 2,3 resp 1,2 procent för 2012 resp 13. I vinterprognosen anges det till 2,1 resp 2,1 procent. Monti hade alltså inte ens några kortsiktigt positiva saneringssiffror för underskotten att peka på.

Beppe Grillo
Att föra en hård svångremspolitik i ett så politiskt labilt land som Italien kan lätt bli kontraproduktivt. Gick det inte att förutse uppkomsten av ett missnöjesparti som Femstjärnan med komikern Beppe Grillo i spetsen? Trodde Monti att en så oseriös politiker inte utgjorde ett reellt hot? Han har utlovat medborgarlön och folkomröstning om euron. Nu kommer Grillos framgångar tydligen att medföra att det inte går att bilda någon majoritetsregering i Italien. Då kan vad som helst hända vid omröstningarna. I slutändan torde det bli nyval (DN, SvD).

Det verkar alltså som om det egentligen är Mario Monti  som bäddat för de ansvarstagande krafternas valnederlag genom en okänslig svångremspolitik som släppte fram fantaster som Berlusconi och Grillo. Tråkigt nog kommer detta att återverka på resten av Europa genom den oförmåga att vidta motverkande stabiliseringspolitiska åtgärder som finns hos EU:s toppolitiker.

Tidigare: sämre för euroländerna. (Bloggat: nemokrati citerar The Guardian som nämner Grillos ungdomliga stöd)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , intressant.se


Etiketter:

7 Comments:

At 26 februari, 2013 19:26, Anonymous Börje Andersson said...

Röstar väljarna fram en dåre som Grillo får de också bära ansvaret. Alla de som röstskolkade har också ansvar. Den italienska demokratin är nästan lika svag som ekonomin.

 
At 26 februari, 2013 20:42, Anonymous Anonym said...

Italien straffar ut sig själva och de banker som lånat till detta värdelösa land får stå sitt kast.

Bra!

Ser inte problemet någonstans?!!

 
At 27 februari, 2013 01:48, Blogger Danne Nordling said...

Börje Andersson mfl, problemet är att Italien är med i EMU och har euron som valuta.

Om det går riktigt illa för Italien måste landet lämna euron. Då blir förlusterna i det europeiska banksystemet oöverskådliga. Det blir en indragning av krediter som kommer att utlösa konkurser i hundratusentals företag. Den redan höga arbetslösheten i Europa kommer att öka på ett sätt som vi inte kan föreställa oss.

Det är meningslöst att lägga ansvaret på Grillo och hans väljare. De följer bara sin natur. Ansvaret ligger hos dem som släppt ut dessa "dårar" att ev förstöra det känsliga och dysfunktionella eurosystemet.
/DNg

 
At 27 februari, 2013 08:22, Anonymous Anonym said...

Italien är väl känt som ett land som ofta byter regering. Detta före Berluskonis inträde på scenen.
De gillar operor med dramatik och tragik i Italien!

 
At 27 februari, 2013 09:46, Blogger sven said...

För italienarna är livet och Italien en teater.

 
At 27 februari, 2013 10:54, Anonymous Anonym said...

"Det är meningslöst att lägga ansvaret på Grillo och hans väljare. De följer bara sin natur. Ansvaret ligger hos dem som släppt ut dessa "dårar" att ev förstöra det känsliga och dysfunktionella eurosystemet."

Precis. Än viktigare: Ansvaret ligger på de som skapat det "känsliga och dysfunktionella eurosystemet".

Att koppla hela Europas ekonomiska öde till... Italiens ekonomi? Seriöst?

/Ekon

 
At 27 februari, 2013 11:26, Blogger Per-Olof said...

"Ansvaret ligger hos dem som släppt ut dessa "dårar" att ev förstöra det känsliga och dysfunktionella eurosystemet."

- Ansvaret ligger hos de som skapade eurosystemet. Systemet krävde att det var olagligt för banker och centralbank, att köpa statsobligationer.

 

Skicka en kommentar

<< Home