onsdag, mars 06, 2013

Minskad fattigdom trots fler med socialbidrag

Den allvarliga fattigdomen nästan halverades 2007-11 samtidigt som antalet socialbidragstagare ökade med en fjärdedel. Sverige gjorde bättre ifrån sig än Luxemburg som Eurostat placerar på första plats. Vänsterns kritik framstår som gnat och kvirrande.

SCB rapporterade 4/3 att andelen allvarligt fattiga är drygt en procent i Sverige mot 9 procent i hela EU. Sverige har sålunda lägst allvarlig fattigdom (tills m Luxemburg) och den har dessutom minskat från 2,2 procent 2007 till 1,2 procent 2011 (Eurostat).


Definitionen av allvarlig materiell fattigdom är delvis subjektiv. Det gäller att ta ställning till om man har råd att genomföra nio aktiviteter. Om man bara klarar fem av dem klassas man som fattig. De nio aktiviteterna är följande:
  •  kan betala oförutsedda utgifter
  •  har råd med en veckas semester per år
  •  har råd med en måltid med kött, kyckling, fisk eller vegetariskt alternativ varannan dag
  •  har tillräcklig uppvärmning av bostaden
  •  har tvättmaskin
  • har färg-TV
  • har telefon
  • har bil
  •  kan betala skulder (hypotekslån eller hyra, räkningar, avbetalningsköp eller återbetalning av lån)
Undersökningen skiljer mellan dem som inte har råd med ovanstående och dem som inte behöver eller önskar några av aktiviteterna. Mot bakgrund av diskussionen i Uppdrag granskning om barnfattigdomen (bart 17/1-13) skulle man ha väntat sig att Rädda barnen kunde visa att de flesta fattiga barnhushåll bara klarar  t ex fyra av nio aktiviteter.

En fattig socialbidragstagare skulle kunna tänkas endast ha TV, telefon och tillgång till tvättmaskin och uppvärmning  men inte klara oförutsedda utgifter, skulder, semester, mat och bil. Det intrycket fick man av Rädda Barnens argumentation. Men Eurostats undersökning indikerar för Sverige att det endast är fråga om drygt 55 000 hushåll som är allvarligt fattiga (112' pers och 2 pers/hh). Enbart barnhushåll, som med RB:s definition är fattiga, uppgår till 149 000 (11,3 %). Det är uppenbarligen så att socialbidragsnivån och den liknande nivå som gäller för personer utan socialbidrag är ett 'fattigdomsstreck' som vida överstiger definitionen för allvarlig materiell fattigdom.

Men en betydande del av de allvarligt fattiga kan rimligtvis också antas vara socialbidragstagare. Det är därför litet förvånande att andelen fattiga sjunkit från 2,2 procent till 1,2 åren 2007-11. Enligt den definition som KI använder sig av (heltidsekvivalenter) ökade socialbidragstalet från 77 000 ekv till 97 000 åren 2007-11 (bart). Den allvarliga fattigdomen minskade alltså med 45 procent samtidigt som socialbidragstagarna ökade med 26 procent. 

Eurostats subjektiva metod är naturligtvis mindre reliabel än mätningar av faktiskt registrerade socialbidragstagare (med "ekonomiskt bistånd"). Men mätningen indikerar ändå att den svenska socialpolitiken för att bekämpa allvarlig fattigdom har varit relativt framgångsrik. Vår närmaste konkurrent, det avsevärt rikare Luxemburg, har t ex ökat den allvarliga fattigdomen med ca 50 procent åren 2007-11.

Sverige har i viss mening blivit mindre fattigt trots att antalet socialbidragstagare ökat. Klandret från vänster mot den borgerliga regeringen framstår mer som ett partipolitiskt drivet gnat och kvirrande än som en seriös kritik.

[DN] Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , intressant.se

Etiketter:

5 Comments:

At 07 mars, 2013 08:27, Anonymous Anonym said...

Det är än mer anmärkningsvärt i ljuset av den nya befolkning som kommer till Sverige där de flesta skulle kvalificera sig som fattiga innan de kommer in i vårt system och där många även här har betydande försörjningsbörda i sina fd hemländer.

 
At 08 mars, 2013 21:32, Blogger Nils Lindholm said...

Kan det vara så att dom fattigaste fattiga i Sverige inte ens kan skaffa sig saker som gör att dom kan hamna i dessa problem?
I Sverige OM dom fattigaste fattiga lyckas få en hyreslägenhet så ingår värme.
Lyckas inte ungdomarna med detta, att få en lägenhet, bor dom hemma, och enl. Reinfeldts älsklingscitat "försörjs av någon annan".
Tja kan ju även kallas 'fattiggörande' av deras omgivning, men till för att skydda . . tja förmögenhetsskattens borttagande ,typ.
OM du i Sverige lyckas få ett hyreskontrakt så ingår tvättmaskin.
I Spanien o även Frankrike, ingår inte dessa iaf. inte i dom snabbt uthyrbara lägenheterna, där gäller både kall o kal-hyra.

 
At 18 mars, 2013 18:44, Blogger Thomas Gunnarson said...

Sådana undersökningar är nästan värdelösa.
Man borde istället kolla hur olika branscher klarar sig mot konkurrens från andra EUstater.
Inom bygg, som nu är på hugget, har man först nu hämtat sig från Lavaldomen och inser att om man inte tar en strid så är man utplånad!
Hurså? Jo, baltiska byggare går för halva lönen...
Skall man konkurrera med dem och betala skatt oxå, så är det bra att jobba 30% mer utan extra lön....
Och vad är då meningen med att vara med ifacket?
Alltså.... Regeringen har n allvarlig kris i sikte!
Och gör inget åt detta.....
Hur kan man vara så dum?
Det finns ju lösningar som underlättar, som man använt till pensionärerna...
Dubblat Grundavdrag. Nu krävs ett tredubbelt Grundavdrag, omedelbart!!
För alla medborgare, för annars stannar samhället, eller att folk går ut på gatorna, ty narr tar man lika mycket i skatt totalt som man gjorde för den franska allmogen före revolten då, 80% av inkomsterna gick i skatt.

 
At 09 juni, 2013 19:05, Blogger Danne Nordling said...

Enligt Socialstyrelsens statistik, som jag refererar till i blart 8/6-13, är ökningen av socialbidragstagandet bara ca 4 procent under alliansregeringens tid. Denna statistik baserar sig på personer som någon gång under året fått ekonomiskt bistånd. Samtidigt visar man att bidragsperioderna blivit längre vilket kan vara förklaringen till skillnaden mot KI.
/DNg

 
At 22 december, 2016 10:56, Blogger chenmeinv0 said...

adidas outlet store
timberland boots outlet
ugg canada
fitflop shoes
timberland outlet
polo ralph lauren
ray ban sunglasses outlet
coach outlet store online
the north face outlet
fitflops sale
2016.12.22xukaimin

 

Skicka en kommentar

<< Home