fredag, juli 12, 2013

Sjuk sjukvård kan bli 20-30 % friskare

Sjukvården kan bli 20-30 procent effektivare enbart genom att arbeta mer rationellt enligt forskare på Chalmers. Kirurgkliniken i Skövde kunde t ex förkorta vårdkön från fyra månader till en utan att tillföra mer resurser. Varför har man inte gjort detta för länge sedan?

En verklig sjukvårdsskandal avslöjades i SVT igår 11 juli 2013. För några år sedan var operationskön på kirurgkliniken 120 dagar och man klarade inte vårdgarantin. Men personalen slet och stressade enligt reportaget i SVT. Våren 2010 fick överläkaren Anders Plantin i uppdrag att leda ett förbättringsarbete i samarbete med forskare på Chalmers.

Sjukvården kan bli effektivare visar Skaraborg
Det handlar om att "jobba smartare" och låta förändringsarbetet inspireras av industrin. Nyckeln är att förändringarna drivs av medarbetarna själva, anser Plantin. I Skövde skapade man grupper med anställda från olika yrken som diskuterade och kom med förslag till lösningar. Ett exempel var problemet med läkarschemat och läkarnas ojämna närvaro. Här fanns tydligen det kända problemet med återbud och inställda operationer.

Sjukvårdsforskaren Andreas Hellström på Chalmers pekar på att det finns uppskattningar att vinsterna kan bli upp till 20, 30 procent bara genom att jobba mer effektivt. Forskarna menar att om hela sjukvården effektiviserades på liknande sätt som i Skövde skulle vinsterna för samhället bli enorma. "Det handlar om flera miljarder varje år."

Jovisst, "flera miljarder". Sveriges sjukvård kostar i runda slängar 250 miljarder kronor om året. Om den kunde drivas futtiga 1 procent effektivare skulle vinsten bli 2,5 miljarder kronor. Det är "flera miljarder".

Uppenbarligen visar exemplet från Skövde vad jag alltid misstänkt: sjukvården är sjuk och just ingenting har gjorts för att göra den friskare under alla dessa år då den kroniskt har befunnit sig i kris. Felet som utgör den stora skandalen är att det man gjort i Skövde skulle ha gjorts långt tidigare över hela landet. När man hör inslaget i Rapport tror man sig vara försatt tillbaka till mitten av 1900-talet. Men 60 år senare har man i en stad på en klinik gjort ett förbättringsarbete som skulle kunna likställas med att man idag uppfunnit hjulet.

Vad som verkligen behöver forskas om är varför sjukvården, som är så viktig och ändå i kris, inte förmår att implementera sådana förbättringar som sent omsider kunnat genomföras i Skövde. Kan det bero på att sjukvården utgör en klassisk byråkrati organiserad på samma sätt som när sjukvården i huvudsak var en militär företeelse formad på 1800-talet?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , intressant.se

Etiketter: