lördag, oktober 21, 2006

Har eldirektören förtjänat sin miljonbonus?

Mikael Lilius fick 10 miljoner i bonus, skriver SvD. Det berodde på den inskränkta konkurrensen på "elmarknaden" - inte på att produktionen ökade vid låga priser. Här sklijer sig inställningen till exportföretagen som arbetar under stenhård konkurrens och de monopolistiska elföretagen. Varför är det fint att vara monopolist?

Vi hör ofta hur näringslivets direktörer angrips av LO och olika journalister i massmedia för att de fått stora ersättningar i form av bonus när företaget går bra. Även om direktörerna varit med om att förbättra företagens resultat har kritiken varit hård. "Hur kan någon vara värd så mycket pengar i ersättning" har det hetat. I huvudsak har det varit fråga om Sveriges stora exportföretag som hamnat i skottgluggen. Det betyder alltså att det främst är utländska konsumenter som fått betala de kritiserade bonusbeloppen.

Men när elbolagens direktörer utan att göra något särskilt ökar sina företags vinster med enorma belopp och därför får miljontals kronor i bonus hörs det inte några protester. Finns det inga konsumentorganisationer för elkunderna som kan demonstrera. Finns det inga journalister som kan intervjua t ex Mikael Lilius på Fortum om varför han skall ha 10 miljoner i bonus och lön 2005 (se artikel i SvD 20/10)?


Det borde vara mycket mer befogat att ifrågasätta bonus till en monopoldirektör som under den ifrågavarande perioden inte lyckades bättre än att elproduktionen både från vattenkraften och kärnkraften minskade. Är massmedia så okunniga i nationalekonomi att de inte förstår att ju sämre ett monopolföretag producerar desto större blir vinsten och direktörernas bonus?

Varför undersöker ingen om det rent av är så att Forsmarks eviga trubbel med att starta kärnkraften efter stoppet i själva verket är ett trick för att hålla uppe elpriserna? Vem är det som påstår att "förlusten blir 10-11 miljoner varje dag verket står stilla"? Kan inte det uppvägas av desto större vinster i övrig produktion? Var finns de granskande journalisterna?

Det verkar som om de kritiska journalisterna i Sverige tycks anse att det är finare att vara en ineffektiv monopolist än en effektiv, konkurrensutsatt entreprenör på exportmarknaden. Vems ärenden går massmedia?

Andra bloggar om: , , , intressant.se

1 Comments:

At 21 oktober, 2006 18:25, Anonymous Anonym said...

Point(s) well taken.

 

Skicka en kommentar

<< Home