tisdag, april 05, 2011

Waidelich är bättre än Östros och ger Borg en match

I debatten i Aktuellt mellan Waidelich och Borg klarade sig arbetargrabben förvånansvärt bra. Han visade att i korta framträdanden är det viktigare att ha en aktiv attityd än goda sakargument.

Den första debatten mellan Tommy Waidelich (S) och Anders Borg (finansminister M) emotsågs med stora förväntningar. Pressuppbådet utanför Aktuellt-studion var massivt. Själva debatten gav väl inte så mycket nytt. Det var kombattanternas debattstil som var mest intressant. Och för de breda massorna är det det känslomässiga intrycket som är viktigare än sakinnehållet i korta TV-framträdanden.

Stilmässigt såg man att Waidelich var en riktig socialdemokrat även om han har en liten läspning som inte riktigt passar bilden. Jämfört med förre ekonomisk-politiske talespersonen Thomas Östros framstår Waidelich som betydligt mer tilltalande på det emotionella planet. Östros är visserligen mycket bättre utbildad och har en erfarenhet av de ekonomiska frågorna som vida överstiger Waidelichs. Men hans arroganta besserwisserattityd var säkerligen en av orsakerna till att det gick så dåligt för Socialdemokraterna i valet.

I själva debatten inledde Waidelich med att det första beslutet han skulle fatta i en ny regering var att satsa på jobben när vi nu har en långtidsarbetslöshet på över 100 000 personer. Han skulle "investera" i jobb för framtiden: utbildning, infrastruktur och bygga om Sverige klimatsmart. Det är inget sofistikerat recept utan påminner i sin ytlighet och brist på konkretion om vad den s k "jobbkongressen" kom fram till hösten 2009.

Mot detta förde Borg fram regeringens "arbetslinje" utan precisering och kritiserade Waidelich för att hans program skulle släppa loss en rad omfattande utgiftskrav som skulle belasta de offentliga finanserna samtidigt som han utgick från att Waidelich skulle "montera ner" arbetslinjen.

Waidelich fick också tillfälle att konkretisera varför det som Håkan Juholt sagt blivit "kallare" i Sverige under den borgerliga regeringen. Han pekade på den växande långtidsarbetslösheten, den ökande barnfattigdomen och de växande klyftorna där det mesta av skattesänkningarna gått till de rika. Mot detta anförde Borg att välfärdsskillnaderna i Sverige hör till de minsta i världen.

På fråga om folk farit illa av den nya sjukförsäkringen svarade Borg att regeringen i vår skulle återkomma med revideringar. Huvudtanken var det inget fel på. Men Waidelich inflikade att det var "ovärdigt att tvinga cancersjuka till arbetsförmedlingen" men man skulle rehabiliteras och inte kunna vara sjuk hur länge som helst. Borg kontrade med att det skulle kräva tiotals miljarder i ökade offentliga utgifter. Mot detta pekade Waidelich på att det finns ett uppror även inom borgerligheten.

Skatterna skulle varken höjas eller sänkas enligt Waidelich. Det växer fram ett reformutrymme som kan användas istället. Han var inte kategoriskt negativ till rut-avdrag men ville utreda på vilket sätt denna stimulans skulle bedrivas. Borg aviserade ytterligare skattesänkningar och var övertygad om att S istället skulle förorda högre bidrag (60 mdr kr enl W).

Arbetslösheten skulle nu sjunka enligt Borg men han framhöll inte att de höga siffrorna berodde på den allvarliga kris som Sverige nu håller på att ta sig ur. Waidelich fick en poäng på att Borg har prognoser men att han själv vill satsa nu. Han menade också att S lärt sig av de två valnederlagen och därför hade en mera trovärdig arbetslinje idag.

Trots att Waidelich framstod som mer orutinerad och dåligt försedd med sakargument tyckte jag att han klarade sig förvånansvärt bra mot Borg. Om Waidelich kan göra intrång på socialförsäkringsminister Ulf Kristerssons område i de ekonomiska debatterna med argument om "ovärdigt sjukförsäkringssystem för de cancersjuka" kommer han att känslomässigt ta hem spelet. Borg är inte rätte mannen att kontra på det planet. Frågan är om Kristersson är tillräckligt bättre än sin avpolletterade föregångare. Det behövs sannolikt ett utspel (11/4) från regeringen om sjukförsäkringen som vrider argumentet ur händerna på kritikerna.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , intressant.se

Etiketter:

5 Comments:

At 06 april, 2011 13:28, Anonymous Per Fredö said...

Denna korta debatt visade att Borg kunde frågorna om vår ekonomi betydligt bättre än Waldreich , som enligt min mening inte särskilt preciserat redovisade den kommande socialdemokratiska ekonomiska politiken .

Några skattehöjningar behövdes inte och det var också fel med skattesänkningar.

Allt skulle i stället gå till ökad välfärd, eftersom det nu fanns så mycket pengar att använda.

Det betyder att han inte ville rdovisa de verkligaa kostnadernna för alla återställarna och dessutom andra reformförslag.
Det kan rööra sig om 40-80 miljarder.

Det innebär också att han verkar ta lätt på att det finns behov av den buffert i statsfinanserna , som Borg nu åstadkommer och som är i enlighet med EUs regelverk.

Han avstod också från att ge sin syn på hur man verkligen klarar av via ekonomiska stimulanser.

Därutöver återkom han till den gamla anklagelsen mot regeringen för att vi nu har för högt arbetslöshetstal.

Han bortser då från sådant som att vi ligger bättre till än andra länder , att arbetslösheten nu sjunker kraftigt och att det även råder brist på arbetskraft inom en rad yrkessektorer.

Waldreich ska också jämka samman alla olika åsikter och prioriteringar , inte minst gentemt partiledaren.

 
At 06 april, 2011 16:58, Anonymous Per Fredö said...

Ursäkta felstavningen. Mannen heter alltså Waidelich .

Jag håller med om att han var överlägsen Östros , dock inte för sitt kunnande utan därför att han verkade betydligt mer sympatisk.


Det går dock inte att bortse från att Borgs kunskapsmassa är klart överlägsen och visar han sig bara inte arrogant så ligger Waidelich klart i lä.

Detsamma gäller Reinfeldt gentemot Juholt .

Det verkar bli en promenadseger 2014 för alliansen .

 
At 06 april, 2011 18:18, Blogger Danne Nordling said...

Jag tror att vi kommer att se en effekt i opinionsundersökningarna som innebär att ett val idag skulle ge rödgrön seger med SD som vågmästare.

En första indikation på om detta kan hålla långsiktigt får vi 13 april när Waidelich ska debattera med Borg i riksdagen.

Med dagens ganska okunniga journalister är det inte överlägsenhet i sakfrågorna som ger säker utdelning. Det är istället attityd och framtoning.

Ett sätt för Borg att klara sig är att få Waidelich att framstå som okunnig och ologisk. En vansklig metod.

Ett annat sätt är att få W att framstå som okänslig. Det är svårt att hitta en sådan fråga.

Ett tredje sätt är att utmåla S som ett oansvarigt skattehöjarparti som vill återgå till låt-gå-politiken när det gäller att dela ut bidrag.

Det är troligt att Borg kör den tredje varianten. Men någon promenadseger blir det knappast.
/DNg

 
At 11 april, 2011 10:52, Anonymous Per Fredö said...

Jag hörde i tv med anledning av Håkan Juholt sattes på prov i Agenada , att en av kom mentatorerna efteråt, hade fått nys om att Waldelich blivt utskälld i verkställand utskottet för sina offentligt redovisade
ståndpunkter.

De var förstås ännu inte förankrade.

Men, trots allt ändå, alla vi socialdemokrater är ju överens om allt.

 
At 11 april, 2011 14:08, Blogger Danne Nordling said...

Per Fredö, jag tyckte att utfrågningen i Agenda 10/4 av Juholt tyder på att Socialdemokraterna kommer att få stora svårigheter. Han hade inget program mot arbetslösheten, skatterna i allmänhet skulle ses över, förmögenhetsskatt återinföras, fastighetsskatten kanske skärpas, bensinskatten höjas, långtidssjukskrivningarna bli obegränsade, a-kassa och åtgärder få åtnjutas hur länge som helst samt avskaffad monarki.

Det är ju denna politik som grovt sett två gånger lett till socialdemokratiska katastrofval. Om Waidelich inte får flörta med högersossarna vid sidan om återstår enbart bättre karisma (J&W) som skäl för att S skulle kunna få fler röster.

I övrigt är ledargarnityret både okänt och saknar personlig färg. Jag är beredd att revidera min uppfattning att det kan bli jämnt 2014. Ett hint får vi när våp11 debatteras på onsdag.
/DNg

 

Skicka en kommentar

<< Home