måndag, april 30, 2012

Kommer Löfven med annat än tekniska jobbrecept 1:a maj?

Tekniska förslag till nya jobb och fiffiga utbildningsinsatser verkar vara vad Socialdemokraterna har att komma med i 1:à majtalen. Någon ny politik ser det inte ut att bli fråga om. Löfvén talar i Göteborg och det lär bara bli teknikaliteter.

I DN idag har Mats Carlbom en analys (ej onl) av vad Stefan Löfven har att komma med på 1:a maj. "Nu hoppas många att han tydligt ska tala om åt vilket håll han vill driva partiet" skriver han.  Partisekreteraren i S, som heter Carin Jämtin, citeras: "Någon nyhet ur vår budgetmotion kommer nog 1 maj, men de flesta sparar vi till på onsdag". Hon ska tala i Stockholm på 1 maj.

Det tyder på att Socialdemokraterna inte kommer att lägga fram någon ny politik i 1:a majtalen. Parollen för 1 majtalen är "kunskap och arbete bygger Sverige". Det är upplagt för att lansera utbildningssatsningar och nya jobb på samma sätt som efter jobbkongressen 2009 då man drog till med 100 000 nya jobb och utbildningsplatser utan att precisera hur många jobb det rörde sig om. Löfven kan dra ytterligare ett varv på den artikel han och den ekonomiska talespersonen Magdalena Andersson (talar i Malmö) lade fram i en debattartikel nyligen.

Men fortfarande är det tekniskt ganska komplicerade förslag till ny utbildning för avhoppade gymnasiestuderande som i nästa led ska öka anställningsbarheten som det är frågan om. Först i det tredje ledet kan det bli fråga om flera jobb. Då ska de studiemotvilliga avhopparna med sina låga betyg söka nya jobb som tydligen bara finns där att få. Hur arbetsgivarna ska bli villiga att anställa dessa personer har Löfven hittills inte förklarat. Han har förmodat att genom näringspolitik blir de villiga att anställa eftersom exporten kan öka genom förbättrad konkurrenskraft.

Den riktigt aktuella frågan är huruvida Löfven och Andersson är villiga att driva en mer expansiv finanspolitik i linje med vad professor Lars Calmfors förespråkat. Det kan på kort sikt ge fler jobb i den meningen att inte så många jobb förloras på det sätt som de flesta konjunkturbedömarna nu förutser. Men hittills har S-duon aktat sig för att diskutera konjunkturarbetslösheten. Sannolikt instämmer de i finansminister Anders Borgs kärva och något åtstramande politik som ökar arbetslösheten temporärt. Kommer det att framgå av massmedias rapportering?

Kommer politiken framöver att handla om vilket block som har de mest tekniskt fiffiga recepten för att minska den strukturella arbetslösheten? Är det något som väljarna kan bedöma? Blir det inga skattepolitiska förslag mer än att ungdomsrabatten för arbetsgivaravgifterna och den halverade restaurangmomsen ska avskaffas för att ge finansiering åt de nya arbetsmarknadspolitiska bidragsjobben? Vänsterfalangen inom S kommer i så fall ha anledning att bli besvikna. Men även medelklassen inom de större städerna måste dra slutsatsen att Socialdemokraterna inte har något konstruktivt att komma med.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , intressant.se

Etiketter: