onsdag, februari 27, 2013

Data för USA inför det nya stupet

EU-kommissionen har i sin vinterprognos (pdf) också en statistiksammanställning för USA 2009-2014. Den är intressant eftersom den kan utgöra en utgångspunkt för att bedöma hur nedskärningar med 1 200 mdr USD på tio år kan komma att slå. Mycket tyder på att detta kommer att inträffa 1 mars.

Prognoserna i tabellen är osäkra på grund av att man inte vet hur mycket av de automatiska nedskärningarna som verkligen kommer att slå in. En del av dessa kan vara beaktade. BNP kan från tabellen beräknas till 15,6 bnr USD 2012. En nedskärning med 120 mdr USD motsvarar då 0,77 procent av BNP.

Klicka på tabellen för att göra den större.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , intressant.se

Etiketter:

8 Comments:

At 28 februari, 2013 10:52, Blogger Per-Olof said...

Det är positivt med snabba nedskärningar. De framtida skattehöjningarna för att betala skulderna blir lägre. Den privata sektorn kan få tag på mer resurser om de frigörs ifrån den statliga sektorn.

 
At 01 mars, 2013 10:42, Blogger Danne Nordling said...

Per-Olof, snabba nedskärningar måste vägas mot mot effekterna på tillväxten. Om t ex några tiotusental försvarsanställda avskedas kan det ta lång tid för dem att få nya jobb. Då måste de försörjas under tiden.

Antingen måste socialbidrag och a-kassa höjas eller occkså måste deras egna sparande eller deras släktingars sparande minska för att försörja de arbetslösa.

Det är litet förvånande att man föreställer sig att arbetskraften är utbytbar utan vidare.

Därtill kommer effekterna ac att återbetalning av lån som staten tagit måste lånas ut på andra håll. Vem ska ta dessa lån? Blir inte effekten att statens skuldsättning flyttas över till den privata sektorn.
/DNg

 
At 01 mars, 2013 21:59, Blogger ekvationsteorin said...

Per-olof
Om du minska på den offentliga sektorn och använder samma pengar i den privata sektorn så flyttar du bra jobbet mellan två arbetsrivare inte ett nytt jobb skapar du.

Det enda som kan öka sysselsättningen är att penningmängden ökar mer än lönerna.

Varför kan dom österikiska teoretikerna inte tänka själva.
Den österrikiska ideologin vill frysa penningmängden och tillåta löneökningar, Barn som läser matte kan räkna ut att det är en omöjlig teori.
Statsministerns lön blir större än hela penningmängden om 600år om vi fortsätter att öka hans lön men fryser penningmängden.

per_olof ekonomin dör och du drabbas själv av misären teorin skulle skapa.
Guld måste ha förblindat dina ögon.

 
At 02 mars, 2013 01:31, Anonymous Eva said...

Danne, jag har svarat på din kommentar här:

http://danne-nordling.blogspot.se/2013/02/vinstandelen-har-inte-okat-som-tv-som.html

 
At 02 mars, 2013 18:13, Blogger Danne Nordling said...

Eva, du har en intressant kommentar om löntagarägda företag. Frågan är dock om sk ESOP-planer för spridning av aktieägandet verkligen innebär riktigt löntagarägande. Se vidare komm t art 20/2.
/DNg

 
At 03 mars, 2013 15:50, Anonymous Eva said...

Har svarat igen:

http://danne-nordling.blogspot.se/2013/02/vinstandelen-har-inte-okat-som-tv-som.html

Mvh
Eva

 
At 03 mars, 2013 17:38, Blogger Danne Nordling said...

Kul, men även om det finns en liten andel löntagarägda företag i USA verkar de inte vara ett expansivt alternativ. Och skapar de mera sysselsättning än andra företag?

Se: art 22/2.
/DNg

 
At 03 mars, 2013 17:49, Anonymous Eva said...

Har svarat igen.

/Eva

 

Skicka en kommentar

<< Home