lördag, november 30, 2013

LO ska ta strid för stimulanspolitik i Sverige

LO:s ordförande vill ha ett stimulanspaket på 70 miljarder kr. Han är beredd att ta strid för detta med Socialdemokraterna. Överskottsmålet bör överges sade han i Ekots intervju.

Gäst i Ekots lördagsintervju 30/11-13 var LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson som utfrågades av Monica Saarinen. Programmet påannonserades med att SD är näst största parti bland LO-medlemmarna. Vad tänker man göra åt det?
Karl-Petter Thorwaldsson, LO

Diskussionen började med LO:s självständighet. KPT pekade på en viss konflikträdsla internt. Han ville inte heller medge att LO ställer villkor för bidrag till Socialdemokraterna. En konflikt finns inom den ekonomiska politiken då LO redan 1 maj ställde krav på ett stimulanspaket på 70 mdr kr. Det är klassisk socialdemokratisk politik menade KPT. Det är bättre att investera i infrastruktur än satsa så mycket på de arbetslösa.

Vi har sparat i ekonomin och nu är rätt tillfälle att använda pengarna. Överskottsmålet får komma i andra hand. Jag är beredd att ta strid med S och överge överskottsmålet. Det är inte så kostsamt på sikt. Vi är i balans 2016-17. S skulle nog kunna tänka sig detta. Det gäller att vinna en ganska liten, välmående medelklass. USA är en förebild som minskar arbetslösheten snabbare än Sverige. Det finns även ekonomer på högerkanter som anser att stimulanspolitik är rätt.

Mycket tyder på att det blir en minoritetsregering efter nästa val också. Det leder till att det även i fortsättningen inte kommer att läggas fram så många förslag. LO ger nu mandat till Stefan Löfven att regera över blockgränsen. Jag är orolig för att de främlingsfientliga krafterna i Europa är på frammarsch, menade KPT. Jimmie Åkesson kommer dock att hugga i sten med sin aviserade kampanj mot Löfven.

Enligt LO:s egna undersökning skulle 17 procent rösta på SD och 25 procent kunde tänka sig detta. Detta talar väl emot tesen att SD skulle "hugga i sten" menade Saarinen. Här flöt diskussionen ut. Saarinen nämnde att 30 procent av byggnadsarbetarna skulle rösta på SD. Men KPT kunde inte klargöra vad LO gjort för fel. Men S har ökat bland LO_medlemmarna. Medlemmarna vill ha en förändring och nu går de från borgerliga till SD.

Vill LO minska arbetskraftsinvandringen? Det handlar om 6 000 personer om året som är kvalficerade.(Sedan finns det 6 000 bärplockare.) Men den tredje gruppen i form av 6 000 okvalificerade utnyttjas av avbetsgivarna som får nästan till 100 procent felaktiga villkor. De som jobbar här måste jobba med svenska villkor. Nu har vi gästarbetare som ska skickas ut efter 4 månader om de mister jobbet. De ska inte ha permanent uppehållstillstånd. Det är inte fackliga medlemmar och därför kan inte LO driva deras krav. LO vill riva upp lex Laval. Det är alltså tillåtet att betala lägre lön för utländsk arbetskraft. Både ILO och Europarådet säger att det strider mot de mänskliga rättigheterna. Experterna säger att EU-domen väger tyngre, menade Saarinen. Nej, svenska regeringen gjorde fel enligt KPT.

Något riktigt klargörande av problematiken på det juridiska området kring Laval-domen fick lyssnarna inte. Det sammanhänger delvis med Torwaldssons förmåga att prata snabbt och inte alltid särskilt pedagogiskt. Men det är en egenskap som gör att han klarar sig helskinnad från utfrågningar av typ Ekots lötdagsintervju. Det gäller särskilt när utfrågningen handlar om en rad detaljfrågor som ofta saknar principiell betydelse.

Den enda fråga som hade kunnat bli sensationell var stimulanskravet på 70 miljarder. Men  där fick vi inte veta mera än vi redan visste. Menar LO allvar? Borde man inte samla ekonomer och politiker för att diskutera förutsättningar och konsekvenser av ett sådant förslag? Man behöver ju inte ta med Magdalena Andersson (S)  som måste vara restriktiv inför valrörelsen. Nu liknar LO:s förslag mest ett försök att skaffa sig alibi som ska användas för att trycka på en ev S-regering efter valet.

Det hade också varit intressant att veta om LO vid en regering över blockgränsen skulle vara beredd att stötta Löfven mot vänsterfalangen inom S. Det var ju bara fyra år sedan som vänsterfalangen tillsammans med krafter inom LO nesligen stoppade Mona Sahlin från att inte ta med Vänsterpartiet i sin gruppering inför valet 2010.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , intressant.se

Etiketter: