torsdag, november 28, 2013

Vänstern vinner slaget om valfrihetens avskaffande med journalisternas hjälp?

Kan vi verkligen få en objektiv bild av frågorna kring vinster i välfärden när 80 procent av de samhällspolitiska journalisterna sympatiserar med vänstern?

Jag var på Bertil Ohlin-institutets seminarium om valfrihet i välfärden igår 27/11-13 på van der Nootska Palatset. Där framträdde Hans Bergström, docent i statsvetenskap och tidigare chefredaktör för Dagens Nyheter.

Hans Bergström
I sin exposé lade Bergström tonvikten på utvecklingen och debatten om valfrihetsreformerna på skolområdet. I ett internationellt perspektiv (44 länder) ligger den socioekonomiska segregationen näst lägst inom Sverige:


Fallissemanget för John Bauer-koncernen var enligt Bergström en kombination av dåligt management och en demografiskt betingad nedgång av antalet gymnasieelever (samt i viss mån att Björklunds yrkesinriktade gymnasium inte blev tillräckligt populärt):





Opinionen i Sverige vill dock ha kvar det fria skolvalet. I hela landet är det 76 procent och i storstäderna 83 procent som vill ha kvar rätten att välja:





En svårighet i den politiska debatten är att vänstern är emot vinster och valfrihet. Det har ingenting med faktiska förhållanden att göra enligt Bergström - utan det är en förutfattad ideologisk mening som man nu använder för en politisk offensiv. Härvid får man hjälp av media som gärna sprider en negativ information. Det kan bero på att 80 procent av de samhällspolitiska journalisterna sympatiserar med de rödgröna:




Personligen uppfattar jag att valfrihetens försvarare befinner sig på defensiven. De har inte kunnat slå tillbaka de attacker som använt sig av konkreta missförhållanden eller ens få spridning av motinformation som t ex att vägning av kissblöjor inte är något som enbart används av vinstdrivande företag. Sannolikt håller vänstern på att vinna slaget om att vinster och valfrihet ska avskaffas. Det ligger något i att man inte kan lita på att rätt bild ska förmedlas av samhällsjournalister som till 80 procent sympatiserar med vänstern. Var det inte så 68-vänstern på sin tid kom att dominera opinionsbildningen under ett par decennier?

Var finns de kunniga opinionsbildarna på den borgerliga sidan eller i näringslivet?

[Länk]

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , intressant.se


Etiketter: ,

3 Comments:

At 30 november, 2013 23:09, Anonymous Anonym said...

Frågan är inte om man istället för att kritisera vänstern och journalisterna borde lägga skulden på godtroget och naivt genomförda privatiseringar.

Man kan faktiskt inte privatisera verksamhet genom att skänka bort offentliga tillgångar samtidigt som en aktiv uppföljningen av vad som levereras saknas och tro att man i längden vinner röster på det.

Där har tyvärr "borgarna" misslyckats fundamentalt och givit frispel åt oppositionen.

/Eskil

 
At 01 december, 2013 18:22, Blogger Danne Nordling said...

Eskil, det ligger något i vad du säger. Borgarna har varit klantiga och trott att den marknadsorientering som påbörjades av socialdemokraterna inte skulle vara kontroversiell. Men vänstern behövde profilera sig på något som sågs som "vänster". Därefter har media hängt på och förstärkt den kritiska processen.
/DNg

 
At 01 december, 2013 18:22, Blogger Danne Nordling said...

Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

 

Skicka en kommentar

<< Home