onsdag, maj 18, 2005

LO-man avgår på sanningen om arbetslösheten

När en antydan om sanningen om arbetslösheten stoppades av LO avgår utredaren Jan Edling efter 18 år. "Den är för känslig så här nära inpå valet", säger han. I själva verket finns 850 000 arbetslösa.

Jan Edlings rapport har varit uppe till behandling i LO:s ledning tre gånger. I måndags avvisades den enligt DI. Nu rapporterar Ekot att han säger upp sig.

I rapporen Alla behövs - Blott arbetsmarknadspolitik skapar inga nya jobb visas att många har sjukpenning eller förtidspension för att det inte finns jobb. Någon totalberäkning redovisas dock inte. Den borgerliga oppositionen hade dock kunnat utnyttja rapporten mot regeringen i arbetslöshetsdebatten, bedömer Edling i Margit Silbersteins intervju.

Bo Rothstein och Frida Broäng har också studerat sambandet mellan rörligheten på arbetsmarknaden och sjukfrånvaron. DN:s Peter Wolodarski skriver om rapporten och konstaterar att en genomsnittlig bankanställd i Vännäs i Västerbotten får ut fyra gånger mer i sjukpenning än en bankanställd i Växjö i Kronoberg.

I Expressen refererar man en utredning från SN som visar att 50 procent av de yngre förtidspensionärerna är arbetsföra.

Se även min beräkning som visar att den totala arbetslösheten är 730 000 heltidspersoner och runt 850 000 om även resterna av "Kunskapslyftet" räknas in.

[Tillägg: Hela rapporten från LO efter tips från Hillblom (pdf, Timbro)]

8 Comments:

At 18 maj, 2005 21:48, Anonymous Anonym said...

För den intresserade finns rapporten från LO här.

 
At 18 maj, 2005 22:47, Anonymous Anonym said...

Det blev något fel på länken. Jag glömde f.ö. att säga att det bara är den första okontroversiella delen.

Alla behövs del I

 
At 19 maj, 2005 09:39, Blogger Erik Starck said...

Igår på SVT-nyheterna nämndes som hastigast Edlings avgång. Man sa att det berodde på att rapporten påstod att vår sysselsättningsgrad inte är 76% utan runt 60%.

Detta är ju smått sensationellt.

Självklart grävde inte SVT-nyheterna vidare i frågan. Bäst att tysta ihjäl den, antar jag.

 
At 19 maj, 2005 10:59, Blogger Danne Nordling said...

OKLART MED 60 %

TV:s uppgifter att den oficiella sysselsättningsgraden på knappt 80 procent inte stämmer utan egentligen är 60 procent enligt Edling måste bero på oklarheter i hur definitionerna skall hanteras. Av de sysselsatta finnns endast sjukskrivna och en del av Ams-åtgärderna med i måttet. Denna grupp räcker inte för att få bort 16-19 procentenheter av sysselsättningsgraden genom att se dem som 'egentligen arbetslösa'.

Förmodligen är det så att någon okunnig person dragit bort de 19,7 procentenheter som Edling uppger vara utslagna från arbetsmarknaden (DI idag)från något mått på knappt 80 procent för sysselsättningsgraden. Men utslagna är något helt annat än formellt sysselsatta. Endast långtidsjukskrivna ingår här i Edlings mått och en hel del av dem är nog också sjuka i egentlig mening.
/DNg

 
At 19 maj, 2005 11:17, Blogger Erik Starck said...

Danne: det där står det ju säkert mer om i den andra delen av rapporten som vi aldrig lär få se.

Detta är ju ett fint citat av Edling:

"Vi i Sverige brukar berömma oss av att ha en internationellt sett låg långtidsarbetslöshet, men till skillnad från andra länder har vi en hel del andra statistiska utvägar, dit de som blivit över i strukturomvandlingen tagit vägen"
http://di.se/Avdelningar/Artikel.aspx?stat=0&ArticleID=2005%5c05%5c18%5c144285

Modigt av honom.

Mvh Erik
www.framtidstanken.com

 
At 19 maj, 2005 13:32, Anonymous Anonym said...

Jo vi får se den!!

Hos timbro finns del II.

 
At 20 maj, 2005 12:33, Anonymous Anonym said...

Politiseringen av den svenska staten omfattar inte bara regeringskansli, myndighetsutövning samt utnämningar.

Vi ser också exempel på att nuvarande regering trollar med arbetslöshetsstatistiken för att skymma att tillväxt och nya jobb blivit ett totalt misslyckande och att man saknar stratgi för att göra något åt detta.

Om man nu ska visa jobbtillväxtens misslyckande samt bidragssamhällets expansion så måste man givetvis ha ett korrekt underlag att utgå från.

Men Det med Sossarna lierade LO vill inte det. De använder sin makt för att förhindra publiceringen av en någorlunda korrekt LO-rapport med motiveringen att
den kräver en översyn. Att LOs utredare i detta fall hoppar av sitt jobb hedrar honom.
Ska vi våga gissningen att det blir alltfler gamla sossar, som tycker att deras parti svikit sina väljare och att det inte längre gör kampen mot arbetslösheten högsta prioritet.

 
At 22 maj, 2005 05:03, Blogger magnus said...

Cred: Kortfattad men god genomgång av läget, analys och information här, som vanligt!

 

Skicka en kommentar

<< Home