måndag, augusti 21, 2006

Persson kan knappast reparera plattformsmissen

Hur kan socialdemokraterna låta Persson göra en så grov miss som vid presentationen av valplattformen? Efter Perssons griniga besked idag har han små möjligheter att reparera skadan av frånvaron av en sysselsättningspolitik. Nederlagets stig har anträtts och kan bara skäras av om Alliansen gör självmål.

Socialdemokraternas presentation av valplattformen i fredags blev en flopp. Luften gick ur valrörelsen var mitt omedelbara intryck. Varken (s) eller Alliansen har egentligen något väsentligt att säga längre i valrörelsen. Alliansen tillkännagav idag en "icke-fråga" - nämligen att slopandet av fastighetsskatten skulle ta längre tid och inte innefatta någon reducering av ränteavdragen. Och partiordförande Göran Persson (s) gjorde motsvarigheten i utfrågningen i radions P1 i morse.

Det är "oriktigt och orättvist" att tro att socialdemokraterna kan vidta politiska åtgärder för att minska arbetslösheten, var Perssons smått sensationella budskap. Grinigheten har uppenbarligen skenat iväg med Persson. Inte är det socialdemokratins klassiska linje att hålla fram konjunkturernas växlingar (nu högkonjunktur) som det som kan ge flera jobb. En sådan passivitet måste ha varit ett slag i ansiktet på alla medvetna socialdemokrater. Och reaktionen har inte uteblivit. Lotta Gröning på AB och Göran Greider på Dala-Demokraten har ställt sig i spetsen för den interna kritiken (P1).

Egentligen började nederlagsvägen när Persson framträdde i Björkvik 6/8 och inte hade några besked om jobben trots att de tidigare satsningarna till betydande del hade misslyckats (t ex färre plus-jobb än avsett). Arbetslösheten verkade inte vara en viktig fråga för Persson. Han kanske trodde på arbetsminister Hans Karlsson som indignerat avvisat påståendena om att den egentliga arbetslösheten är åtminstone ca 900 000 personer eller 17 procent som intellektuellt ohederligt. Att en LO-utredare förra året sade upp sig för att han inte fick lägga fram liknande siffror tycks regeringen ha glömt eller kanske Jan Edling också betraktdes som ohederlig?

Att inte ha med ett program för "full sysselsättning" i valplattformen är rimligtvis ett ödesdigert misstag. Men när Persson idag fick en chans att något reparera misstaget gjorde han ont värre genom sin halsstarrighet med att något misstag inte ens hade kunnat begås. Partiledaren hjävdar att ingenting speciellt kan göras mot arbetslösheten. Därför är det svårt att se vad Persson nu kan göra för att reparera missen. Då måste han säga att det trots allt går att göra något i strid med hans uttalande idag. Dessutom måste socialdemokraterna komma på vad det är man kan göra. Eftersom man gjorde allt för ett år sedan för att värka fram något och resultatet av detta blev de till hälften misslyckade plus-jobben finns det knappast så mycket att säga på detta område om man inte vill tillgripa skattesänkningar.

Det sannolika är därför att socialdemokraterna med sin partiordförande Persson i spetsen snubblar framåt på nederlagets stig. Alliansen behöver inte lägga fram någon ytterligare egen politik - det räcker med att kritisera regeringslägret med det uppenbara att det inte har någon lösning på sysselsättningsproblemet. Det enda som gäller där är att ge mer eller mindre fantasifulla bidrag till de arbetslösa. Perssons försvar att Alliansen inte heller har något att komma med har inte längre någon trovärdighet (trots att det har en del fog för sig).

Alliansen har genom sin taktik att ligga lågt med sitt eget sysselsättningsprogram har invaggat Persson och partistyrelsen (s) att inte ta arbetslöshetsfrågan på allvar. Prognoserna från Hans Karlsson att 4-procentsmålet skulle nås redan före sommaren har däremot tydligen mottagits mer högaktningsfullt och bidragit till att socialdemokraterna slagit in på nederlagets stig. På LO har man däremot anat sig till det kommande nederlaget och har börjat närma sig motparten Svenskt Näringsliv, rapporterade DI 18/8 (s 7).

Är det möjligt för Persson att "göra en hel pudel" och lansera en jättestsning på att anställa folk i den offentliga sektorn? Det ligger inte för Perssons personlighet. Han kommer åtminstone att avvakta Alliansens valplattform senare i veckan. Den kan innehålla svaga punkter som (s) kan angripa för att skyla över Perssons misstag. I bästa (värsta) fall kan Alliansen göra ett praktfullt självmål i valpattformen genom att precisera sina mera impopulära förslag. Det bästa för Alliansen skulle vara att inte behöva lägga fram något manifest alls. Då skulle regeringens nederlag vara beseglat om vi får tro de tre senaste opinionsundersökningarna, som alla ger Alliansen minst 5 procentenheters försprång.

1 Comments:

At 22 augusti, 2006 01:18, Anonymous Anonym said...

Tänk om Roosevelt hade sagt samma sak, då hade vi inte haft "New deal"? Klart man kan göra något år arbetslösheten. Persson är slut.

 

Skicka en kommentar

<< Home