USA:s socialpolitik orsakade finanskrisen
Enligt en rapport beställd av HQ Bank var det socialpolitisk lagstiftning på bolånemarknaden som tvingade fram långivning till svaga grupper. Dessa sub prime-lån garanterades av de subventionerade Fannie Mae och Freddie Mac och detta ledde till en överhettad expansion. När alltför många låntagare inte klarade betalningarna var krisen ett faktum.
Rapporten Finanskrien - ett gigantiskt politikmisslyckande har skrivits av Johnny Munkhammar och Nima Sanandaji (pdf) och den presenterades vid ett seminarium på HQ Bank på torsdagen. Författarna koncentrerar sig på hur sociallagstiftningen på bostadsmarknaden för egnahem trängde ut vanlig (sund) kreditgivning.
År 1977 inleddes den socialpolitiska lagstiftningen med Community Reinvestment Act som reglerade hur bankerna i låginkomstområden skulle sköta långivningen. Clinon-administrationen skärpte denna lagstiftning 1995. Syftet med Fannie Mae och Freddie Mac var också att stimulera bankerna att öka långivningen till mindre kreditvärdiga låntagare.
En varning för vart denna subventionering och snedvridning skulle leda till stora risker manifesterades i New York Times i september 1999. I en publikation 2001 varnade Peter J Wallison, medarbetare vid tankesmedjan American Enterprise Institute och expert på finanssektorn för konsekvenserna på liknande sätt. I april 2005 varnade centralbankschefen Alan Greenspan för att stabiliteten på kreditmarknaden kunde rubbas och han ifrågasatte värdet av de sociala fördelarna på bolånemarknaden. Den nyliberale kongressmannen Ron Paul som senare aspirerade på att bli republikanernas presidentkandidat höll i oktober 2005 ett tal i Kongressen där han varnade för att skattebetalarna skulle behöva lösa ut de förluster som han befarade för Fannie Mae och Freddie Mac.
Författarna vill på ett lågmält sätt tillbakavisa tesen att avregleringar och liberala förhållanden i USA skulle ha bidragit till finanskrisen:
"Krisen har således uppstått i ett USA med reglerade finansiella marknader och på senare år minskande ekonomisk frihet. Då ter det sig plötsligt mindre rimligt att anta att det är omfattande avregleringar som har orsakat krisen."Den intressanta frågan är dock huruvida den motbild som de och andra nu förmedlar har kraft nog att gendriva den propagandistiska bild av ohämmad girighet som genast förmedlades av liberalismens kritiker - från McCain och Anders Borg till Göran Greider.
Andra bloggar om: finanskrisen, sub prime-lån, bolån, avreglering, nyliberalism, socialism, girighet, världskris, kapitalism, USA, ekonomi, politik på intressant.se
Etiketter: nationalekonomi
2 Comments:
Hej,
Rapporten är skriven av Nima Sanandaji, inte Tino Sanandaji.
mvh
Nima
Finanskrisen,som mycket väl kan resultera i en svår depression med krav av betydligt fler globala ingepp i bankväsendet än de nuvarande har en rad olika förklaringar.
Även om Johnny Munkhammars hör till en av de viktigaste så är det en rad andra omständigheter,som ligger bakom den ekonomiska kollapsen.
Jag kan rekommendera att läsa en genomträngande analys i Economist,publicerad den 10 oktober.
Titeln är When fortune frowned.
Även KG Scherman har publicerat en bra brännpunktsartikel i dagens SvD.
Rubriken är Världsekonomin i obalans.
Skicka en kommentar
<< Home