lördag, mars 07, 2009

Partisekreterare Baylan framstår inte som råärlig

Socialdemokraternas nye partisekreterare är en verbalt habil politiker en bit över genomsnittet. Någon "råärlig" person förefaller han inte vara. Sakfrågorna kom i skymundan i Ekots intervju. Sahlins omdöme verkar malplacerat. Kan det bli en ytterligare belastning?

Socialdemokraternas tillträdande partisekreterare Ibrahim Baylan framträdde i Ekots lördagsintervju 7/3. Hur skall han vinna valet 2010? är den påannonserade huvudfrågan för programmet. Intervjuaren Tomas Ramberg började med att beskriva hur Mona Sahlin presenterade honom som en "råärlig" person. Är det en bra egenskap för en person som skall "bortförklara" dåliga opinionsiffror. Baylan kunde peka på att dåliga siffror ofta inte är statistiskt säkerställda. Men han erkände att tappet i övertag från 19 rill 3-4 procent var verkligt.

Valet kommer att bli stenhårt. Nedgången är en följd av att vi närmar oss valet. Den högre mobiliseringen på S-sidan är inte längre S ensamma om. Egna misstag? Mycket skulle kunna förbättras. Överenkommelsen med V var inte bra hanterad. Borde detta inte nu ge bättre opinionssiffror? I en kris är det ett övertag för sittande regering. Men 90-talskrisen gav S-oppositionen ett övertag? Här kom inte ett råärligt svar utan en undanglidning.

Baylan gick till motattack genom att fordra att "regeringen måste göra något". Men hur är det med Saab? Det är inte bara de anställda utan tiotusentals jobb som står på spel. Hur tydligt är S eget förslag. Svaret var åter en räcka av ord och inget tydligt program. Förstatliga? Vi utesluter ingenting utan börjar med att påfordra lånegarantier. Man ska inte börja med att säga vad man inte tänker göra.

Mätningarna av personligt förtroende ger Sahlin bara en femtedel så mycket som Fredrik Reinfeldt? Det är hanteringen av V som lett till detta. Sahlin var den första att erkänna att det gick för fort. Är Sahlin ett "sänke". Det är att överdriva personfrågorna. Sysselsättningen blir den viktiga frågan i valet.

Baylan klandrade sig att han gått på strippklubb. Obetalda studielån, riggade styrelsemöten i SSU, mobbning av en riksdagskollega i Västerbotten mm påtalades av Ramberg.

Kort: Staten skall betala en del av bröllopskostnaderna, Metalls avtal var nog nödvändigt, Ohlys lönetak för statliga chefer borde diskuteras men bonusarna borde bort, Ohly som finansminister var nog inget för Baylan - han förordade Thomas Östros. Vi kan inte ensamma lösa flyktingpolitiken men inte fri invandring. Papperslösas rätt till sjukvård var han tveksam till. Staten bör styra var flyktingar får bosätta sig. Nya systemet med arbetskraftsinvandring tveksamt. J E Johansson får betyget F för försöket att hyra ut lägenheten för 40 000 kr. Inte aktuellt att stänga ett kärnkraftverk nästa mandatperiod. Ge den gröna elen en chans.

Skall då det avskaffade förbudet mot ny kärnkraft rivas upp. Detta ville Baylan inte svara på. Kärnkraften var ett sätt att slippa diskutera arbetsmarknadsfrågor, menade Baylan. EMU? Vi skall respektera nejet i folkomröstningen (han var för). A-kassan borde höjas till 80 procent (för 80 procent) även om det blir dyrt. Här hänvisade Baylan till ett efterfrågeupprätthållande resonemang.

Ibrahim Baylan har lätt för att uttrycka sig snabbt med många ord. Det gör att han aldrig blir svarslös eller tveksam. Men innehållet är inte utpräglat tydligt. Omdömet "råärlig" är inte något som passar en verbalt habil politiker som Baylan. Detta kan slå tillbaka på Sahlin i framtiden. Helhetsintrycket blev att Baylan klarade sig med klart godkänt men inte med tydligt överbetyg. Intervjun visade att Baylan var påläst och beredd. Men det är svårt att bedöma huruvida han också har den adminsitrativa förmågan att styra partiorganisationen som ju uppenbarligen består av motstridande falanger.

Vilka metoder eller problemformuleringar Baylan skulle använda sig av för att vinna valet 2010 framkom däremot inte.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , intressant.se

Etiketter:

4 Comments:

At 07 mars, 2009 19:27, Blogger Elling said...

Baylan är så verbal att han genomskådas direkt. Att inte Sahlin har tillräckligt bra rådgivare för att ha kunnat avstyra denne katastrof, för S altså, är ett säkert besked på hur det verkligen står till i det lägret. Det lilla som finns kvar av kompetens, har satt seg på läktaren i väntan på ett nytt garnityr. Att våga utmana om jobben och blåneka om energin vittnar båda om en fräckhet som Baylan inte har råd med samt om nonchalans i den viktigaste opinonsfrågan.

Det är bara tacka & ta emot. Låt honom prata på utan avbrott. Alla vet ju att Persson slängde inn et invandraralibi för att släppa kritik mot hans katastrofala skolpolitik. Ibrahim själv forstår nog varken detta eller hur illa folk tycker om honom. Han kommer fortsätta sina partytrick från SSUtiden som nådlöst kommer att se totallöjlig ut på denna nivån. När ham framträder samman med Mona som hennas dräng och ögontjänare, kommer folk upptäcka att draken är komplett uten styrfart och kompetent ledning.

Stör aldri motståndaren när han håller på att göra misstag som Bonaparte sade.

 
At 08 mars, 2009 10:21, Anonymous Anonym said...

Gå igenom den socialdemokratiska budgetmotionen så är det lätt notera att alla ekonomiska stimulanser saknas.

Socialdemokratin ska nu också gå armkrok med vp och mp och den agendan kommer förvisso svenska folket säga nej till.

Det första Baylan gjorde som ny partisekreterare var att han lierade sig med den gruppering in om socialdemokratin som menar "att allt gick för fort, men att Mona också valde fel spår".

Det blir för Mona att ännu en gång säga, det är jag som är partiledare och ska bli ny statsminster.

Det gäller även för Baylan att haka på rätt spår annars hamnar väl också han i Bryssel.
/Per Fredö

 
At 08 mars, 2009 12:22, Blogger Per-Olof Persson said...

Ibrahim Baylan ska dra muslimska röster till S. Ibrahim Baylan hette från början Abraham men bytte till Ibrahim. Att ha ett judiskt namn är inte taktiskt riktigt.

S är inte intresserade av att judarna i våra storstäder är ett jagat villebrådd av muslimerna. Detta är bara början på muslimernas krav att införa sharia-lagarna och att avskaffa demokratin. Muslimerna kommer förr eller senare att bilda ett eget politiskt parti med dessa krav.

 
At 09 mars, 2009 00:15, Anonymous Anonym said...

Makalöst vilka dåliga politiker S har lyckats samla i toppen nu. Om man ska försöka bedömma politiker rent objektivt, inte efter deras åsikter, så är enligt mig Mona och Baylan bland de sämsta av de mest kända i riksdagen. Den allra sämsta är Marita Ulvskog som borde ha fått gå för längesen. Socialdemokraterna har varit för självsäkra vilket gjorde att Göran Persson lämnat ett vakuum efter sig. Förnyelsen som skulle ske efter valet har totalt uteblivit.

 

Skicka en kommentar

<< Home