måndag, mars 22, 2010

Miljöpartiet undkommer granskning

Journalisterna verkar vara miljöpartister. Partiets politik är inte liberal. Skatterna ska höjas drastiskt. Elvärmen avskaffas för att kärnkraften omedelbart ska börja läggas ned. Det blir ännu högre elpriser, kallt i husen och jobben flyttar utomlands om MP får bestämma.

Nu har en intensifierad granskning av Miljöpartiet och speciellt språkröret Maria Wetterstrand påbörjats. Förra veckan hade tidskriften Fokus 11/10 en artikel på sju sidor med främst en granskning av Wetterstrand av Torbjörn Nilsson. Idag skriver Sofia Nerbrand en kolumn i SvD med rubriken "Hur liberalt är egentligen MP?" Flera landsorstidningar har också artiklar idag (Lunchekots tidningskrönika).

Men trots Fokus' långa artikel får vi inte veta så mycket om MP:s eller Wetterstrands politiska intentioner. Vi får en hel del personlig-psykologisk information som exempelvis att Maria prenumerat på Bamse upp till 20-årsåldern, att hon är strikt logisk och intresserad av spel. När hon var med i Grön ungdom räknades hon till den anarkistiska vänstergrenen. Hon har också uttalat att hon vill "krossa det socialdemokratiska maktmonopolet".

Trots Wetterstrands socialistiska opålitlighet är det ändå hon som ska säkra de socialistiska partierna maktövertagande i höstens val under beteckningen "de rödgröna". Wetterstrands förtroende i valmanskåren kontrasterar mot det låga förtroendet för Mona Sahlin (S). Det inbjuder till psykologiska analyser av den typ som Nilsson publicerar i Fokus. Men hur ser politiken ut? I Ekots lördagsintervju 31/10 fick vi inte heller veta så mycket. Inte heller intervjun med språkröret Peter Eriksson 27/2 gav särskilt mycket.
"Men varför ska en urban, framstegs­optimistisk frihetsvän lägga sin röst på Miljöpartiet? Det finns förvisso frihetliga idéer hos en del av de gröna. Särskilt det kvinnliga språkröret betonar livsstilsliberalismen, som har kommit att bli mycket viktig för många väljare."
Detta frågar sig Sofia Nerbrand i SvD. Jag vet inte varifrån hon fått det där med att Wetterstrand betonar livsstilsliberalismen. I Fokus säger hon bara att hon alltid sympatiserat med de frihetliga i MP och deras resonemang och värderingar. Vad säger det om man inte konkretiserar vad dessa människor står för? Min fråga är vad det skulle kunna vara som attraherar tidigare borgerliga sympatisörer. Det finns ju sådana som nu håller på MP. Det är ju inte Socialdemokraternas framgångar som gör att vi måste räkna med en socialistisk regering i höst.

Nerbrand räknar upp en del inte så frihetliga krav från MP (ibland lokalt):
- Kommunalskatten i Stockholm ska höjas 60 öre
- Krogarna ska stänga kl 3, åldringarna ska äta vegetariskt en gång i veckan (Sthlm)
- Kompetens och efterfrågan ska inte avgöra lönerna (Gbg)
- Kommunal medborgarlön (Norrl)
- 30-timmars arbetsvecka
- bensinen ska kosta mer än 15 kr/liter
- den gröna skatteväxlingen är en bluff

Att det inte längre ska göras en grön skatteväxling framhåller också Torbjörn Nilsson. Men han har inte brytt sig om att få någon miljöpartist eller Wetterstrand själv att förklara vad som är orsaken. Varför behövs skattehöjningar på ca 46 miljarder kr enligt budgetmotionen hösten 2009? Om nu flygskatt på 600 kr/resa, kärnkraftsskatt, bensinskatt, kilometerskatt mm måste införas varför ska då ändå extra marginalskatt och avskaffat jobbskatteavdrag läggas ovanpå? Det var ju tvärtom skatten på arbete som skulle reduceras och inte höjas, som var poängen med "grön skatteväxling".

Miljöpartiet undkommer en verklig granskning av sin politik. Hur tänker sig MP att minska arbetslösheten? Och hur ska man minska utanförskapet och höja sysselsättningsgraden på sikt? Ska verkligen arbetstiden förkortas när antalet äldre om några år börjar öka kraftigt?

Slutligen återstår den stora frågan som berör klimatpolitiken i kombination med en avveckling av kärnkraften. Hur ska detta gå till? MP vill ju öka utsläppsminskningarna och lägga ner kärnkraften med början omedelbart. PÅ 10-12 år skulle detta gå om bl a elvärmen förbjöds. Är inte detta ett ämne för den logiska Wetterstrand att utveckla? Men det kanske inte finns någon journalist som orkar sätta sig in i hur ologisk MP:s klimatpolitik är? Många journalister (kanske hälften) är miljöpartister och har inget intresse att avslöja en eventuell bluff.

Rimligtvis kommer elpriserna att stiga, med mindre elvärme blir det kallt i husen, elintensiva industrin flyttar ut jobben, skatterna höjs och det blir svårt att ta hand om de äldre med 30-timmarsvecka. Hur ska Socialdemokraterna kunna samarbeta med ett parti som driver på i den riktningen? Eller ska MP retirera från sin politik? Det borde Wetterstrand få förklara i god tid före valet.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , intressant.se

Etiketter:

9 Comments:

At 22 mars, 2010 21:13, Blogger Ann-Charlotte Nyman said...

Jag läste också artikeln i Fokus. Jag tyckte den var läsvärd, men håller med dig om att man egentligen inte fick reda på så värst mycket.

Begriper inte att jag inte hittat din blogg förrän nu. Vilken guldgruva att ösa ur!

 
At 23 mars, 2010 02:46, Blogger Danne Nordling said...

A-Ch Nyman, tack för uppskattning, det finns drygt 1 000 artiklar att botanisera bland.

Artikeln i Fokus byggde på 38 intervjuer med diverse personer samt fem längre intervjuer med M Wetterstrand genomfört under fem veckor. Ändå fick vi veta ganska litet om politiken. Konstigt...
/DNg

 
At 23 mars, 2010 10:35, Anonymous Anonym said...

På en direkt fråga i Aftonbladets chatt ang import av rysk kärnkraftsel till NordPools område och därmed till Sverige så svarade Maria undvikande : Vi har vanligen en nettoexport av el.
Antingen är hon okunnig om denna import-som jag anser talar för en svensk kärnkraft-eller också är det ett känsligt ämne för miljöpartiet och alla andra som stängt ner Barsebäck och är nöjda med det.

 
At 23 mars, 2010 13:55, Blogger Uffe said...

Hittade din blogg via HAX. Du finns numera i min RSS-läsare.

 
At 23 mars, 2010 17:09, Anonymous Anonym said...

Granska alla partier noga, särskilt de som sitter i regeringsställning.

 
At 23 mars, 2010 18:26, Blogger Anders Schröder said...

Att miljöpartiet undkommer granskning är en myt. Snarare är det så att mp inte får mycket mediautrymme alls när det gäller sakpolitik. Media är personfixerade och vill bara prata om wetterstrand.

Vad som lockar liberala väljare kan ju vara våra konsekventa motstånd mot övervakningssamhället, vårat arbete för en mer decentraliserad demokrati, en skolpolitik med ett ökat elevinflytande, eller vår positiv inställning till invandring. Det finns gott om saker att välja på. Liberalism handlar om mer än pengar, även om större delen av högern har glömt det i Sverige.

Sen är vi i grunden inte liberala. Vi är gröna, därför är alla våra förslag heller inte liberala. Vi värnar människor och natur före ekonomin, vilket jag vet att ni kapitalister inte uppskattar. Men sånt är livet.
Mvh

 
At 23 mars, 2010 20:42, Blogger Natrix said...

Ja, det hade varit intressant att se hur mycket fattigare samhället blir med miljöpartiet i regeringen.

 
At 24 mars, 2010 00:25, Anonymous Anonym said...

Om man betraktar idoldyrkan av ett språkrör för granskning kan jag hålla med att det är en myt att miljöpartiet undkommer granskning. Men de flesta vuxna människor betraktar inte idoldyrkan av partiföreträdare, oberoende vilket parti man pratar om, som granskning av partiets politik. Granskning har en helt annan och betydligt mer krävande innebörd.

/Eskil

 
At 24 mars, 2010 02:27, Blogger Danne Nordling said...

Anders Schröder, finns det någon grund för att påstå att flera procentenheter borgerliga sympatisörer uppfattat och uppskattat MP:s skolpolitik, demokratipolitik, motståndspolitik mot övervakning och invandringspolitik?

Är det inte mera troligt att det är klimatfrågan, Wetterstrands "coolhet" och en sorts protestaktion mot Alliansen som inte uppfattas som socialistisk, som ligger bakom opinionsframgångarna? Detta håller så länge ingen kritisk och kanske negativ granskning av politiken görs. Efter ett tag blir övergången mer permanent. Så ev granskning är kanske redan överspelad. Det är en fördel att ha journalisterna som sympatisörer.
/DNg

 

Skicka en kommentar

<< Home