söndag, mars 14, 2010

Är idrotten en hälsofara som måste förbjudas?

Tävlingsfixeringen i samhället är avtändande och har en negativ klang. Den är en hälsofara och värst är idrotten. Är det ett nytt inlägg i jämlikhetsdebatten som nu står att läsa i Dagens Industri? Varför skulle någon vilja vara bättre än någon annan, frågar krönikören.

I helgens utgåva av Dagens Industri (13/3) finns en anmärkningsvärd krönika (pdf, s 8) skriven av Emma Stenström, ekonomie doktor vid Handelshögskolan i Stockholm och professor vid Konstfack. Den påannonseras på första sidan med rubriken "Idrotten ett hot mot folkhälsan" och handlar om hur illa det är att folk är tävlingsinriktade. Jag tror inte för ett ögonblick att denna person skulle ha uppmärksammat boken Jämlikhetsanden. Hon har säkerligen själv kommit på sina med boken likartade slutsatser.

Stenström ondgör sig över att företag och offentliga institutioner har visioner som att bli det ledande företaget, den bästa skolan eller som Stockholm "Europas mest attraktiva storstadsregion". Hon skriver:
"Hur kan man ens vilja bo på en plats som är bättre än någon annan, hur kan man vilja att andra ska ha det sämre?"
Ja, hur kan man? Det är väl lika bra att dra över sig nivelleringens grågula smog där vi är lika medelmåttiga som alla andra i genomsnitt. Varför ska vi ha begränsningar av trafik, buller, trängsel och avgaser när så många andra städer brottas med dessa problem på så mycket värre nivå? Hur kan vi önska att de andra ska ha det sämre? Låt oss införa trafiksituationen i Ankara eller Peking. Hur kan vi vara så osolidariska och tävlingsinriktade att vi vill ha det bättre än andra?

Detta är jämlikhetsfilosofin i sin prydno. "Allra värst är det inom idrotten" skriver Stenström och ifrågasätter om inte idrottsrörelsen med sitt tävlingsfokus utgör det största hotet mot folkhälsan. Sedär, Emma har hittat den faktor som verkligen gör oss sjuka - både psykiskt och fysiskt. Det är själva tävlandet inom idrotten och på andra håll i samhället. Varför begränsa sig till strävan efter inkomster och status, som Wilkinson och Picket gör i boken Jämlikhetsanden, när man kan peka ut tävlingsidrotten. Usch, förbjud idrotten och skatta bort inkomstskillnaderna med 99 procents marginalskatt.

Emma Stenström är expert på ledarskap. Hon, om någon, måste veta vad som är bra för ett mediokert samhälle. Bort med alla skillnader! Tänk så mycket lyckligare vi skulle bli. De där tävlingsinriktade, högpresterande direktörstyperna som gillar att sträva efter förbättringar ska inte tro att de får "vara bättre än någon annan". -För varför skulle man vilja det? Det frågar sig Emma Stenström på ögonskenligen fullt allvar i Dagens Industri.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , intressant.se

Etiketter:

3 Comments:

At 14 mars, 2010 10:21, Anonymous Emma Stenström said...

Ha, ha, kul tolkning! Rätt långt ifrån vad som står, dock. Jag argumenterar väl snarare för motsatsen, d v s att det finns OLIKA förhållningssätt, och att det vansinniga är att tro att alla går igång på samma sak. Förbud känns helt främmande - var får du det ifrån? Och vad har skattepolitiken med det här att göra? Forskaren i mig skulle säga att du projicerar dina egna åsikter, och inte utgår från vad som faktiskt står.

Sedan kan jag berätta att jag inte sätter rubrikerna själv och att jag känner till boken, men inte tänkte på den i det här sammanhanget. För övrigt råkar jag veta att precis den här frågan står rätt högt även på idrottsrörelsens agenda, d v s de vet att för vissa är det motion av typ Friskis & Svettis som är engagerande, och för andra är det tävlingarna. Och det är väl helt OK? Varför måste vi alla vara lika?

 
At 14 mars, 2010 13:08, Blogger Danne Nordling said...

Emma Stenström, jag uppskattar att du tar mitt raljerande med gott humör. Förvisso är du inte anhängare av förbud på det sätt som Wilkinson och Pickett tycks vara. Men du bjöd på tolkningar i den tråkiga nivelleringsriktning som de står för. De vill ha högre marginalskatter för att eliminera tävlandet i samhället.

Din vinkel med idrottstävlingar är något som jag saknade hos W&P. Ska vi ha jämlikhet så ska vi inte ha tävlingsidrott. Så när du faktiskt aktualiserade tävlandet så föll bitarna på plats.

Dessvärre är din andra infallsvinkel allvarligare. Den gäller tävlandet på andra samhällsområden än idrottens. Varför ska vi inte få sträva efter att vara bättre än andra? Du är helt inne på boken Jämlikhetsandens tankegångar. Där önskar jag att du misslyckas.
/DNg

 
At 20 mars, 2010 11:08, Anonymous Anonym said...

Det är nog inte bara tillväxt som förlänger ens liv även om bevisligen länder med hög BNP har hägre meddellivslängd än de fattiga länderna.

Däremot måste vi som lever stressigt ta oss en promenad på ungefär fyra kilometer per dag enligt läkarnas ordination.
/PF

 

Skicka en kommentar

<< Home