tisdag, juni 05, 2012

Klasshatet - nytt hopp för extremvänstern?

Extremvänstern lanserar nu klasshatet som en bejublad inkörsport för strävan efter ett nytt samhälle. Aftonbladet har påbörjat en kampanj mot Dagens Nyheter för att dess kulturavdelning markerat avstånd från extremismen och klasshatet från Johan Jönson.

Dagens Nyheters kulturdel har länge utmärkt sig med att praktiskt taget alltid visa åtminstone förståelse för olika vänsterextremistiska kulturyttringar och politiska ståndpunkter. Men den 28 april 2012 släppte kulturchefen Björn Wiman in en artikel som markerade en gräns mot vänstern. Det var Jens Liljestrand som på två hela sidor fick skriva under rubriken "Det våldsamma klasshatets sånger är tillbaka".

Kontentan av Liljestrands artikel är ett angrepp på "landets just nu kanske mest hyllade poet" Johan Jönson för det klasshat denne manifesterar. Bakgrunden är en uppläsning på Dramaten i en överfull Marmorfoaje’ där Jönson lugnt och värdigt reciterade en prosadikt om hur han en gång jobbade på en firma som anlade trädgårdsmurar i folks trädgårdar. Familjerna är överklassiga och arroganta mot hantverkarna.

Ett riktigt snaskigt avsnitt har blivit beryktat som handlar om en familj i Äppelviken. När Jönson lånade toaletten "torkade jag vid ett tillfälle av min herpesbubblande kuk på familjens, också barnens, handdukar". Liljestrand fortsätter: "Jag ville ju egentligen", läser Jönson, "och vill fortfarande att de här personerna skulle skadas fysiskt." Efter uppläsningen jublar publiken på Dramaten och falsettskriker. "De klappar om poeten när han kliver av scen."

Jönsons senaste samling "med.bort.in" är nominerad till Nordiska rådets litteraturpris på drygt 400 000 SEK. Där beskriver Jönson hur han äcklas av fotbollsspelare som tjänar mer än LO- medlemmarna och därmed är "klassfiender". Han hatar alla som bor på Södermalm och han hatar Wanja Lundby-Wedin. "Han önskedrömmer om hur Fredrik Reinfeldt blir skjuten i huvudet i direktsändning, 'hur skallen. smashas. sönder. liksom sprängs. inifrån.'" Bara några dagar senare på 1:a maj fick barnen slå sönder pinatas - bollar med godis - prydda med bilder av huvudena på Reinfeldt och Annie Lööf vid Vänsterpartiets barnaktiviteter.

Liljestrand avslutar sin artikel med att nämna att Sverige är ett av världens jämlikaste länder och gör en pastisch på Jönsons skaldekonst med följande versrader:

"du kan ta ditt
jävla klasshat och
köra upp i röven"

Detta blev för mycket för Aftonbladets kulturchef Åsa Lindeborg. Hon är marxist och vill ha en "annan samhällsordning". Den viktiga motsättningen i samhället är fortfarande den mellan kapital och arbete och det är den ekonomiska fördelningen som borde diskuteras. Nu har hon startat en kampanj mot DN:s kulturredaktion och Björn Wiman i synnerhet. Hon och hennes hejdukar har nu producerat ett halvdussin kritiska artiklar (översikt med länkar). Debatten har dock förskjutits mot huruvida Lenin var en god klasskämpe eller en hatisk och våldsbefrämjande despot.

DN har släppt in Olle Svenning med kritik mot Lindeborg men också Aase Berg med mera vänsterbetonade uppfattningar samt som så ofta Göran Greider.

(Svenning)

(Greider)

En översikt ges också av Johan Lundberg (Axess) som berättar mera om debatten och Lindeborgs radikalisering. Hon framstår alltmera som en kommunistsympatisör. [fler länkar]

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , intressant.seEtiketter:

6 Comments:

At 05 juni, 2012 19:39, Anonymous Anonym said...

En urtypisk knarkare. 400 000 försvinner snabbt upp i näsan.

 
At 06 juni, 2012 13:12, Anonymous Grafeus said...

Riktigt äckligt. Nästa steg är att hävda att alla kapitalister är av en speciell härkomst, eller ras, och då har vi plötsligt gått över i en annan närliggande hatideologi...

 
At 07 juni, 2012 00:33, Anonymous Anonym said...

...de är inte att ta på allvar!

// Han som betalar för deras party

 
At 07 juni, 2012 09:14, Anonymous Johnny said...

Alla människor är lika mycket värda, även kommunister, sossar, pedofiler, tjuvar, mördare, nazister, fascister, socialister, marxister, kapitalister och Sverigedemokrater eller har jag missuppfattat någonting?

Dessa kulturmarxister som skriver i våra tidningar diskuterar med sig själva om utopiska samhällen och vem som kan vara mest radikal. Det bästa vore om de kunde träffas på krogen och dricka rödvin och diskutera smörjan, antagligen gör det så och sedan skriver de ner smörjan i tidningen så att de får sin lön.

 
At 07 juni, 2012 16:45, Anonymous Anonym said...

Johnny,

Det är etter värre!

Du betalar dem för att de inte skall behöva ta ett vanligt jobb, dra ihop till hyran och barnens väl och ve.

De lever av dig och månglar sitt har mot dig.

Visst känns sdet bra Johnny!

MVH / Han som betalar med egna pengar

 
At 09 september, 2014 22:42, Anonymous Anonym said...

Men det är så.. Utan SLAVERI pengen (kapitalen) hur fan fixa kapitalisterna kapital?? Slav kapital samt guld stulet av tyskarna.. Igen ingen vanlig ras skulle döda eller sälja människor för kapital förrutom smutsiga kapitalister!!! Såja, do you get that you IMBECILE??

 

Skicka en kommentar

<< Home