Hur kan man gå arbetslös när det finns jobb i äldreomsorgen?
Dagens ungdomar verkar vara för fina för att ta jobb inom vården. Hellre går man arbetslös på skattebetalarnas bekostnad. Den stora ungdomsarbetslösheten borde kunna minska avsevärt om man väljer att börja med vårdutbildning istället för estetisk linje.
I Agenda hade man idag 13/5-12 ett intressant reportage om bristen på arbetskraft inom äldreomsorgen. Fram till år 2025 går 38 procent av Sveriges undersköterskor och vårdbiträden i pension. Det rör sig om 192 000 personer. Det skulle behövas 6 400 nya undersköterskor per år, skriver man. Jag får dock antalet personer till 14 800 per år. Skolverket har sammanställt hur många som påbörjat någon form av vård- och omsorgsutbildning till gymnasiet varje år. För de senaste tre åren har den ganska begränsade tillströmningen minskat med 35 procent.
Utbildningen motsvararade 23 procent av behovet 2011 |
Intresset hos ungdomarna för vårdutbildningen ligger på bottennivå. Det var en tillfällig topp 2009 när arbetslösheten ökade. Men nu verkar läget mycket bekymmersamt. Lönen är 21 600 kronor i månaden. Det är inte tillräckligt bra för att locka ungdomarna. De verkar hellre vilja gå agbetslösa tills de hittar något något mera självförverkligande.Numera kan man få jobb utan att ha någon utbildning, men det tycks inte hjälpa.
I programmet intervjuade man en Cecilia Stener som gått arbetslös sedan länge. När hon valde yrkesinriktning var det estetisk linje för att hon ville bli skådespelerska eller jobba med teater. Där finns uppenbarligen ingen större efterfrågan på anställda. Hon tvekar ändå om att satsa på "framtidsyrket" undersköterska:
"Det är inte det jag helst vill göra. Ska man ha en person på ett ställe ska den vilja vara där för att göra ett bra jobb. Som läget är nu måste man väl ta det som finns. Men jag vet inte om jag skulle vara rätt person för jobbet, säger Cecilia Stener."Stefan Löfven (S) påstår att vi har massarbetslöshet. Men om ungdomarna väljer arbetslöshet för att de väntar på att bli skådespelare istället för att ta de vårdjobb som faktiskt finns är arbetslösheten självvald. Och det är inte bara sådana estetiska jobb man väntar på. Den stora ungdomsarbetslösheten på ca 125 000 personer måste till avsevärd del bero på att ungdomarna inte vill ha vårdjobben.
Gör mig en tjänst, kommentera eller ge pluspoäng på mitt bloggtips om politiska bloggar
Läs även andra bloggares åsikter om arbetsöshet, vårdjobb, äldreomsorg, nya jobb, självvald arbetslöshet, ungdomsarbetslöshet, vårdutbildning, politik på intressant.se
Etiketter: nya jobb
23 Comments:
Det som är värre är att vården släpper ut outbildade unga personer, utan någon som helst erfarenhet i vården, ger dem delegering efter 3 dagars jobb,(du behöver inte ens veta vad en signeringslista är) så de kan ge äldre sprutor, medicin m.m.
Det som är värst är att cheferna inom det kommunala hellre ringer in vikarier, allra helst de som är outbildade, än ordinarie för att jobba om någon är sjuk. De som är utbildade kan kräva för mycket lön.
Att varsla någon som är på väg att bli inlasad är också illa. Riktigt illa.
Allmän vårdplikt för unga efter gymnasiet.
Ett sätt att utbilda dem i samhällskunskap och ge dem en bredare bild av samhällets olika funktioner än vad de får via skolan.
3-12 månader med ökande lön.
Anonym har fel när han påstår att unga, icke utbildade vikarier, vilka blir alltfler, redan efter några dagar får ge sprutor, medicin mm.
De får i själva verket inte ens utdela receptbelag medicin, som de äldre får varje dag.
Detta inbegiper också att notera att medicinen har delats ut. Också sådant får bara utbildad personal syssla med.
Det krävs förvisso att detta yrke blir mer attraktivt om det inte ska bli en framtida, fruktansvärd personalbrist.
Då måste också anställda få lön därefter.
Det är helt enkelt skandal att nästan ingen personal inom äldrevården samt hemtjänsten får heltidstjänster.
På den avdelning jag bor är får all utbildad personal- och det är då fråga om undersköterskor- bara tjänster upp till 80 procent.
Ändå tycks lusten bland personalen att kämpa för heltidsjobb och det gäller även facket nästintill minimal.
Det tycks vara vara fråga om ett gammaldags kvinnotänkande.
Nu ska också sägas att flera vill ha deltidstjänster.
Kommunerna skyller för sin del detta på att det blir svårigheter med schemaläggningen.
På min avdelning med 20 boende och med högst varierande vårdbehov, är bemanningen 4 på dagtid, två på kvällstid till klockan nio och en nattetid.
Den kvinnan får då ha hand om två avdelningar, vilket ändå tycks fungera hyggligt.
Man kan alltid ringa efter reserver om så behövs.
Kommunerna lägger också ned massvis med pengar på allehanda prestigeprojekt.
I min kommun ska man nu exempelvis bygga om det gamla till ett äventyrsbad handbollshallen måste menar man flytta till en betydligt flottare arena.
Detta beräknas kosta 10 miljoner mer i ökade driftutgifter, vilket motsvarar ett trettiotal tänster inom äldrevården.
Våra politiker förstår sig inte på framtida behov.
Det kommer att innebära skattehöjningar om inga strukturförändringar inleds redan nu.
Konsekvenserna för samhällsekonomin ska vi bara inte tala om.
Jag känner massor med arbetslösa som söker och söker jobb inom vården och som har uske utbildning. De får jobb i början, men när inlasningen närmar sig så slutar telefonen att ringa
Tack, för ett sakligt, kunnigt och bra inlägg i debatten!
Jobbar inte själv i denna sektorn, så jag har inte mer att tillägga än att det är vansinne att det finns väsentligt fler utbildningsplatser än vad det finns tänkbara arbeten inom vissa områden (ofta inom estetiska och kosmetiska områden). Det är ju förfärligt att lura in massor med ungdomar på utbildningar där det bra finns ett fåtal jobb. Många kastar bort 3 år av sitt liv pga detta.
Den övergripande samhällsplaneringen i Sverige har ju i stort sett avskaffats de senaste 25 åren, till förmån för sk marknadskrafter.
Marknadskrafter är något som hör hemma inom handel och industri och som där är viktigt, men tillämpad inom andra områden tex vård och skola blir konsekvenserna hemska..
Förtydligande: När jag skrev "Tack, för ett sakligt, kunnigt och bra inlägg i debatten", så menade jag Per Fredös inlägg..
Det aritmetiska felet beror väl helt enkelt på att du jämför "undersköterskor" och "personer"! Det behövs förmodligen 6400 undersköterskor och 8400 vårdbiträden, totalt 14800, per år.
Det krävs hårdare styrning av vilka utbilnigar som får startas.
Det måste väl gå att ge sjukvården och äldrevården mer resurcher och högre löner utan att höja skatterna genom att ta från andra skattefinansierade områden.
T.ex att överföra en del av den stora skattepenningrullningen som går till medelklassens barnfamiljer och ge till äldrevården.Det finns ju naturligtvis många andra områden där man kunde överföra pengar till sjuk och äldrevården.
Sven, sanningen är den att befolkningspyramiden kraftigt förändras med ökad livslängd.
Förr var pensionsåldern 65 år och medellivslängden ca 75 år, men nu är pensionsåldern fortfarande 65 men medellivslängden är ca 85 år.
Är det rimligt att en större andel av dagens unga och arbetsföra ska arbeta med att försörja och ta hand om dubbelt så många penionärer som din egen generation gjorde? Knappast! Din ståndpunkt är både naiv, egoistisk och orimlig. Barnfamiljerna är en av de grupper i samhället som bygger landets framtid och om du tror de glider fram på en räkmacka, så beror det kanske på att du själv aldrig samtidigt arbetat hårt och uppfostrat barn.
Nä gubbe, om eftersom livslängden ökar (hörde på radion idag att hälfen av alla som föds nu beräknas uppnå en ålder av 100 år) så finns bara 4 alternativ:
1 Höjd pensionsålder
2 De friska pensionärerna får ta hand om de sjukare pensionärerna
3 Pensionärerna får finna sig i att vara fattigare och få sämre vård.
4 Automatiserad vård med robotar etc.
Pick your choice
Patrik : Alternativ 2
När 40-talisternas barn går i pension kommer en vanlig pensionärsysselsättning för dom att vara att hjälpa sina föräldrar.
40-talisterna fick barn i 20-årsåldern så när barnen blir 65 kommer de ha föräldrar som är i 80-90- årsåldern Vi blir ju alla äldre.
Det finns ett mycket effektivt sätt att rädda situationen.
Stäng av flödet av inflammerade stulna skattemedel till akassorna eller gör dem behovsprövade.
Något om personalsituationen mm.
På min avdelning är tre invandrare. De har kommit hit lite upp i åldern och saknar vanligtvis utbildning, men sköter ändå sina jobb bra.
Ibland bättre än svenskar, alla kvinnor, eftersom de inte är så noga med att det här hör inte till våra uppgifter.
En del käftar helt enkelt emot och skäller till och med.
En invadrare hade t ex bara gått Sfi.
Vi har två ungdomar här. Den ena skulle inte ha klarat av omvårdnadeutbildning då hon har dyslexi. Ändå är hon kanske den bästa vad gäller alla de rutinsysslor, som hör till detta jobb.
En annan började på omvårdnad, men hoppade snart av liksom första året i gymnasiet.
Hon saknar teoretisk begåvning , har inte fått nåt stöd hemmifrån, blivit mobbad och tycker inte det var kul gå i skolan. Om man så vill drabbad av vårt skolsystem, där ju också lärare hoppar av.
Vi har tre unga här, som gått igenom omvårdnad med goda resultat, trivs med sitt jobb och säger att dom vill stanna kvar i det.
Ett par till svenskor har utbildning, är lite äldre och hör till dom som
är gifta och därmed en hygglig ekonomi.
En är skild med ett barn, får bara jobb till 80 procent, mycket duktig, men måste leva snålt för att klara sig.
Vi har också vikarier. Dom läser på högskola, ska utbilda sig till fastighetsmäklare och även jurist. Dom vill knäcka extra helt enkelt och är mycket duktia.
Knappast nån av dessa är med i facket. Det kostar för mycket helt enkelt.
Hon som hoppade av tycker nog att det är ett skitjobb men vet inte vad hon annars skulle göra.
Kanske leva på socialbidrag, då får man ju räkningarna betalda och en fickpeng som räcker.
Det är väl lite fel, men jag har kompisar som resonerar så.
Politiskt är åtskilliga apolitiska.
Dom vet inte vad det går ut på och bryr sig inte.
Främst äldre är sossar Dom är ju i varje fall för rättvisa heter det.
Dom andra tre med utbildning och vikarierna säger mer eller mindre öppet att dom nog gillar moderaterna bäst.
Återkommer.
Sven, ja så är det i en del fall, men allt fler skaffar inte barn förrän i 30-årsåldern (själv var jag 34 och mina föräldrar var 29 när jag kom), så jag kommer inte att ha några föräldrar att ta hand om när jag går i pension. Resultatet blir nog i de flesta fall att man måste ta hand om någon annans gamla föräldrar och det är inte folk lika intresserade av..
Samuel, det kanske i viss mån kan vara befogat, men det löser inte problemet med att unga "luras" in på en massa utbildningar där det knappt finns några jobb och på så sätt slösar bort 3 år av sina liv (vilket även för samhället är 3 bortkastade år). Detta kräver samhällsplanering.
Ja, hur ska detta lösas finansiellt långsiktigt, eftersom skattehöjningar vore förödande?
På detta finns det rader av upplägg, ingångar, som kräver analys.
Vi har i dag många med gratispension bland de äldre och såna börjar försvina.
Jag betalar exempelvis i hyra, för mat, omvårdnad, en rad faciliteter, ca 11 500.
Många väsentligt mindre och där stoppar man så långt möjligt in KBT.
Alltså en vinning där.
Kommunerna måste sälja av tillgångar, vilka är enorma, men nu ett känsligt kapitel, men nöden har som bekant ingen lag.
Kommunalt driven verksamhet ska vara självförsörjande, men går ofta med underskott inte minst inom vården,vilket kräver ständiga besparingar.
Det är dålig kontroll, höga administrationskostnader, de senare svåra att överblicka.
Kommunpolitikerna, riksdagspolitikerna, SKL, myndigheter har också sin roll att spela.
Mycket av detta kan lösas via privatiseringar, vilka alls inte är så dåliga som massmedia gapar om, och då krävs det vinster säger sunda förnuftet.
Inom äldrevården behövs det entreprenader för sådant som kök, städning, lokalvård, skötsel av fastigheter o dyl.
Detta kräver upphandling, vilken nu ofta inte äger rum och sköts dessutom klantigt och brister i uppföljning.
Sannolikt måste bristen på personal delvis täckas via bemanningsföretag, vilka då får en ny marknad och de tar då fram kompetent personal.
Det krävs att lönesystemen ses över.
De med utbildning ska ha som i andra yrken en karriärstege, låt säga upp till 20 procent efter rimlig tid.
Så hade lärarna förr råkar jag veta.
Sjukvården rationaliseras nu att alltfler biträden, undersköterskor och även sjuksköterskor, måste hitta nya jobb.
Äldrevården, seniorboende, privat drivna äldreboenden, egna företag låt säga inom hemtjänsten kan bli en del av deras marknad.
Detta kräver också att de får de jobb som sjuksköterskor, som redan finns och likaså mer samverkan med vårdcentraler o dyl.
Vi får in alltfler äldre med ökat vårdbehov.
Många som nu tas in får bli kvar hemma, vilket sker redan nu.
Anhörigvård blir allt viktigare
Det bör övervägas om detta kan kombineras med ersättning, då alternativen är dyrare.
Vi har redan nu ideella insatser och måhända får vi mer av detta, eftersom folk tycker att det behövs.
Andra ersättningssystem får ta en del av kakan.
Kommunerna måste koncentrera sig på sina kärnuppgifter.
Vi har alltmer av byråkrati, vilket kräver utrensning.
Mycket mer finns nog.
Det heter förstås garantipension.
Inget är gratis, som Friedman sa.
Jag har absolut ingen erfarenhet av vården och saknar utbildning och ska sommarvikariera snart, har gått en dag "bredvid" och fick redan då deligera receptbelagd medicin samt cellgift, är jätterädd för att ge fel eller för mkt då jag tyckte allt verkade jättekrångligt då de flesta ska ha medicin 3 ggr/pass. Blev helt avskräckt...
Danne:
Det söktes 380 Uskor o 69 vårdbiträden.
Det finns 50-tusen anmälda jobb o 200-tusen som kan ta ett av dessa jobb på direkt.
670-tusen tror jag det var som är på ett eller annat vis inskrivna för jobb på AF.
ja på rubriken:
Hur kan man gå arbetslös när det finns jobb i äldreomsorgen?
Dom jobben du påstår ska finnas, finns inte i verkligheten.
Ändå, just nu söks det ju många till vården, det är ju semestertider.
Hittade nånnstans:
"I teorin ger den dåliga a-kassan för unga en närmast obefintlig ungdomsarbetslöshet"
Ja i teorin . . .
Nils, du båstår att de tjänster inolm inte finns inom äldrevården så som Danne menar.
Ja, ser vi på dagens situation så är det en tydlig brist på utbildad personal som vårdbiträden och undersköterskor.
Det går inte bara att hänvisa till att man hört enskilda exempel. Och att de fått nekande svar på att få jobb. Att anställa folk tar tid och kräver att tjänster utannoseras om det är fråga om fast anställning.
Kommuner av i dag anställer emellertid ofta outbildad personal och timvikarier, vilker tror man kostar mindre.
Men det resulterar dessvärre i en sämre vård-alltså det som man i den politiska debatten säger är viktiare än det mesta.
Om man nu ska anställa utbildad personal, vilket blir ett måste, betyder det att en del andra personer måste sluta.
Det i sig kan medföra att de kanske utbildar sig, i så fall positivt.
På min avdelning finns det ingen som får mer är 80 procent tjänst.
Det innebär att på min avdelning ser man till bortåt 20 personer som av och till dyker upp.
Dom vet förstås inte mycket om de olika vårdbehoven och äldre får så långt möjligt tala om för dom vad de ska göra, intill ibland varje arbetsmoment.
Det krävs insyn i verligheten om man nu önskar det för att förstå dagens äldrevård.
Detta med minimibemanning exempelvis, vad betyder det.
Och att äldre en gång per vecka ska få komma ut i friska luften med hjälp av personal förekommer aldrig.
Är väldigt intresserad av skattepolitik !!!!!!!!!!!!
själv är jag arbetslös akademiker med 1/2 miljon i studieskulder mina studiekamrater från Japan arbetar på Vita huset och på ambassader runt om i världen. Jag har drabbats av Sveriges arbetsmarknadspolitik. läs mitt CV på min hemsida
Per:
Dessa siffror var från AF för nån vecka sedan o gällde hela Sverige o många gällde sommarvick.
Men det behövs som Agenda o SKL skriver, några hundra tusen, beroende på tidslängd.
Om 38% rsp 192' stämmer så finns det 505' Usk + vårdbiträden.
Runt 12-tusen ska då årligen gå i pension.
14800 blir då 23% fler.
Om 500' ska ha 4veckor semester så blir det 2-miljoner manveckor, om dessa manveckor skulle fyllas av 100-tusen så skulle det ta 5-månader innan semestern var slut.
Så nog borde det finnas mer än 450 jobb inom vården, på AF nu?
Så JUST NU är det inte svårt att gå arbetslös.
Det fanns 50-tusen jobb, 200-tusen kan ta dessa jobb på direkten, 600-tusen är inskrivna på AF för ett jobb, antingen har dom jobb o vill byta eller då är dom 'öppet arbetslösa' eller i vad som 06 kallades AMS-trams.
Dessutom om några veckor så ökar arbetslösheten med 100-tusen minus sommarjobben.
Danne har beskrivit läget väl när det gäller svårigheterna att få unga att utbilda sig till jobb inom äldrevärde.
Den brist på abetskraft som uppkommer om nuvarande nivå inom omsorgsutbildningen kvarstår måste då täckas på flera olika sätt.
Den viktiaste är att sysselsätta de redan anställda, som nu jobbar till 80 procent genomsnittligt.
Då skulle t o m behovet täckas 2025.
Hur fan ska vi unga kunna få jobb när vi gått ut utbildning?
När idioterna söker erfaren personal
Å hur fan få man erfarenhet när man inte få något jobb?
Tänk efter för fan!!! Hur kommer Sverige se ut om 20 år när alla gå i pension om ni inte släpper in oss unga!!!
Skicka en kommentar
<< Home