måndag, juli 09, 2012

Finansiell illusion bidrar till krisen

Finansiella händelser är inte samma sak som reala. Föreställningen att alla kan betala tillbaka av sina skulder skulle tvinga sparandet att upphöra. Skuldkrisen skulle bli värre.

Jag börjar mer och mer luta åt att det inte bara finns ett fenomen som ekonomerna kallar penningillusion (att man inte ser inflationens effekter) utan också något som man kunde kalla finansiell illusion. Den innebär att man förväxlar finansiella händelser med reella förändringar. Ett exempel är att man tror att aktiebörsens stegring gör att aktieägarna tjänar pengar (som grupp betraktad).

Ett litet svårare exempel är att man tror att sparande är något som man kan få tillbaka. En enskild person kan naturligtvis precis som en enskild aktieägare få mera pengar genom att lösa in sin fordran. Men alla sparare kan inte få tillbaka sitt sparande eftersom allt tidigare sparande gått förlorat för alltid i form av investeringar i reala tillgångar. Den som lånat ut sina pengar till ett företag som köpt en maskin kan visserligen få tillbaka maskinen. Men om ingen annan köper maskinen går den inte att konsumera utan blir värdelös. En sparare som vill omsätta sitt sparkapital i konsumtion måste alltså förlita sig på att det finns någon annan som avstår från konsumtion för att få de reala tillgångar som representerar sparandet.

Detta betyder i sin tur att om nysparandet i världen upphör kommer allt gammalt sparande inte längre att kunna omsättas i konsumtion. Konkret innebär det exempelvis att pensionärerna inte längre kan få någon pension. Det gäller såväl premiepensionssystem som fördelningssystem ("pay as you go"). Och utan nysparande kan det inte heller förekomma någon långivning (netto).

Att ha stora skulder är moraliskt fult idag. Skulderna borde överlag till en del betalas tillbaka anser de flesta. Är inte det ett tydligt exempel på finansiell illusion? Om världens skuldstock ska minska kommer för det första all ny låntagning att upphöra. För det andra kommer en del av de gamla lånen att lösas in. Vad innebär det för sparandet?

Om ingen vill låna det som andra sparar måste sparandet antingen upphöra eller gå till placeringar som riskkapital direkt i företagen. Kruxet är att företagen i dåliga tider inte vill göra nyemissioner på aktiebörserna. Och dåliga tider blir det eftersom alla världens stater har skulder som ska minska, vilket sker genom skattehöjningar och åtstramningar av utgifterna. Privatpersoner som ska minska sina skulder måste dra ner på konsumtionen, vilket också bidrar till de dåliga tiderna med ökad arbetslöshet som följd.

Så vart ska nysparandet och det upplösta gamla sparandet ta vägen? Ingen ska ju låna de sparade pengarna. Ska den lilla grupp (främst äldre) som har sparat på banken eller i räntebärande värdepapper nu tvingas öka sin konsumtion eftersom ingen vill låna deras pengar eller häfta i skuld till dem?

Måste vi inte istället ompröva den gängse synen på skuld?  Eftersom sparandet normalt är en viss andel av BNP och en stor del av detta sparande sker genom utlåning måste ju skulderna ständigt öka. På lång sikt ökar kapitalstocken också i förhållande till BNP och då är det naturligt att skulderna också ökar i relation till BNP.

Den nuvarande aversionen mot skulder bygger på en illusion om "Skulden i sig". Det är istället de obalanser i sparande och skulder som utlösts av att länder med överskottssparande - Kina, Tyskland och Sverige är exempel - under många år önskat göra sig av med sparandet genom att förmå andra länder att sätta sig i skuld, som är problemet. Först lockar man med låga räntor. Därefter pekar man finger åt de skuldsatta och säger att de utgör en finansiell risk. I nästa fas måste de skuldsatta betala skyhöga räntor. Att länder som Grekland mer än villigt gått i denna fälla i tro att man under överskådlig tid kunde leva på kredit , gör inte att problemet försvinner.

Det är en illusion att tro att de flesta av Europas länder skulle kunna minska skulderna samtidigt. Istället förvärrar det skuldkrisen och motverkar rimliga lösningar av problemen.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , intressant.se

Etiketter:

7 Comments:

At 09 juli, 2012 17:00, Anonymous Anonym said...

Tänker på skillnaden mellan USAs och Euroländernas skuldläge.
Varför kan USA fortsätta skuldsätta sig i hög takt men med låga räntor,samtidigt som Euroländer som Spanien och Grekland kämpar med samma skuldsättningstakt med högre räntelägen. Är det för att man kan låna Euro i ett land och låna ut i ett annat?

 
At 09 juli, 2012 17:34, Anonymous Anonym said...

"Kruxet är att företagen i dåliga tider inte vill göra nyemissioner på aktiebörserna."

Kan du förtydliga denna mening? Jag trodde att nyemissioner var mycket vanligare i dåliga tider. I goda tider har företagen större möjligheter bekosta sina investeringar via de pengar de då tjänar. I dåliga tider har de ofta inget annat val än gå till aktieägarna med mössan i hand.

(Du skriver visserligen "vill", och om jag tolkar det bokstavligen har du nog rätt. Ingen vill nog göra nyemission i dåliga tider eftersom det ses som mer desperat, och tvingar fram lägre emissionspriser, men jag tror ändå att det är vanligare då vilket motsäger ditt resonemang i stort.)

 
At 09 juli, 2012 19:51, Anonymous m96 said...

Fast nu fungerar det ju inte så att bankerna lånar ut pengar som andra har satt in. Det systemet är ju borta sen länge. De skapar ju nya krediter ur tomma intet varje gång nån vill ta ett nytt lån. På så sätt har kreditmängden/penningmängden expanderats nåt fruktansvärt så att den nu uppgår till över 97% av alla betalningsmedel i världen (o orsakat kraftig inflation i bostadspriser bla). Det är ju det som är problemet. Man har skapat nya pengar (krediter) till grejer som inte producerar nåt mervärde till största delen, nåt som annars hade kunnat täcka upp för räntan som ska betalas på gamla lånet, mha ett nytt lån osv. Nu går det inte o finansiera det nya lånet längre. Pyramidspelet har (uppenbarligen) gått för långt.
Det finns nästan inga pengar som inte är en krediter/skulder. Som sagt knappt 3%. Det kommer rasa kraftigt detta. Iaf om vi inte kan expandera systemet med mer tillväxt.. o det får man nog ha en jäkla hybris för o tro att det ska gå när vi redan verkar vara på gränsen till vad jorden klarar av. Det är möjligt att systemet går o kickstarta temporärt om o om igen med diverse stimulanser.. men de verkar få mindre o mindre effekt för varje gång. Det går några månader sen slår oljepriset i taket igen o så är det tvärstopp.
Vi får börja med o låta bli o skapa hela världens betalningsmedel som skulder.. Det ska iaf inte gå o expandera krediter så att de uppgår till 97% av alla betalningsmdel på det sätt som nu skett där de inte ens gått till nåt produktivt. När vi inte har skapat några mervärden i praktiken för alla dessa nya pengar/krediter/skulder så blir det omöjligt o betala skulderna sen eftersom de byggde på att vi skulle skapa nåt senare som kunde betala dem. Har för mig att 87% av alla krediter, i England som ett exempel, ligger i bostäder. O en bostad är definitivt allt annat än en fabrik iaf som producerar nåt värde. Den förfaller snarare om inget görs.
Såg även nån siffra på att det i USA skapades nya lån/krediter för 1 billion per kvartal.. 10% av hela ekonomin eller nåt i den stilen.. 2004-2007. Hur har det nån form av koppling till verkligeheten? Har fabrikerna producerat så mkt mer grejer till dessa värden för varje kvartal? Eller på nåt sätt kommer o ta igen detta framöver, när vi snarare har behov av o minska vår konsumtion av olika skäl som i allra högsta grad är kopplade till den verkliga verkligheten? Inte en chans säger jag. För det är därför det är problem med att betala skulder nu. Verkligheten har kommit ikapp. O värre lär det bli.

 
At 09 juli, 2012 23:01, Anonymous Kalle said...

Intressant resonemang. En fråga som inställer sig är om systemet går att balansera så att det inte med nödvändighet måste skena iväg och krascha. En annan intressant fråga är om omsättningshastigheten ( om det nu finns något sånt mått) i ekonomin med datoriserad global handel spelar in.

 
At 10 juli, 2012 11:11, Blogger Icke troende ateist said...

"Ett exempel är att man tror att aktiebörsens stegring gör att aktieägarna tjänar pengar (som grupp betraktad)." - Tänk om 'politikerna' ville förstå detta; (Pensionssystemet).

 
At 10 juli, 2012 11:26, Blogger Icke troende ateist said...

Apropå krediter, i synnerhet bostadskrediter:

Om man smetar ut all bostadskredit på all bostadsyta inkl den i Norrlands inland, vad får man då per kvm?

Om ett ungt par från obyggden flyttar till Mälardalen skapas en kredit i paritet med vad de har råd att betala för att bo. Krediten symboliserar utgiften för boendet. Ju större kredit ju mer tjänar långivaren/banken.

Bankerna - idag under populistisk press - delar bara ut en liten del av årsvinsten till aktieägarna. Tänk på det!

 
At 12 juli, 2012 12:48, Blogger ekvationsteorin said...

"Det är en illusion att tro att de flesta av Europas länder skulle kunna minska skulderna samtidigt.
Istället förvärrar det skuldkrisen och motverkar rimliga lösningar av problemen."

Staterna kan lösa det med QE, och centrala lönestopp vilket förhindrar inflationen.

Politikerna och tjänstemännen förstår inte nationalekonomi, jag tror att dom lever med tanken att QE orsakar hyperinflation.

Våra ledare förstår sig inte på ekonomin och därför så går det åt skogen.
Det står i många dagstidningar att sedelpressen orsakar hyperinflation, precis som att det var en sanning, och våra ledare läser det och tror sen blint på det.

Det kommer att gå åt skogen, med dagens "ideologi" bland våra beslutsfattare.

Det går att lösa krisen, QE och lönestopp.


För att vi ska få en löpande inflation så krävs det hela tiden att vi får orimliga löneökningar, stoppa dom orimliga löneökningarna, så slipper vi all inflation.
Facket och arbetsrivarna kan inte besluta öm lönerna, det är komplett vansinne, om företagen klarar av 4% i löneökningar så kan det ge inflation som ekonomin i övrigt inte tål.
Riksbanken ska ge oss löneutrymmet som finns, det får facket med arbetsgivarna sen förhandla om hur det ska fördelas.

 

Skicka en kommentar

<< Home